Oscar-ehdokkuudet 2020


Järjestyksessään jo 92. Oscar-gaala järjestetään 9. helmikuuta ja näytetään Suomessa 9. ja 10. päivän välisenä yönä. Gaala pidetään Dolby teatterissa, joka sijaitsee Hollywoodissa. Oscar-lähetyksen ohjaa Glenn Weiss, joka on aikaisempina vuosina voittanut Oscareiden ohjaustyöstään jopa Emmy-palkinnon ja ikimuistoisesti kosi kiitospuheensa yhteydessä silloista tyttöystäväänsä. Viime vuoden tapaan tänäkään vuonna gaalalla ei ole juontajaa, mikä on päätöksenä upea ja kunnioitettava.

Ehdokkuudet julkistettiin tänä vuonna valmistuvassa, uudessa Oscar-museossa. Ehdokkuudet esitteli näyttelijät Issa Rae ja John Cho.


Ehdokkaat ovat:

Elokuva

1917
Joker
Marriage Story
The Irishman
Jojo Rabbit
Once Upon a Time… in Hollywood
Parasite
Ford v Ferrari
Little Women

Ajatuksia: Tämän vuoden taso on kyllä törkeän kova. Monta hienoa pätkää ylsi ehdolle, ja uumoilen hyvää myös vielä näkemättömistä leffoista.

Joker keräsi eniten ehdokkuuksia, jopa 11.


Miespääosa

Antonio Banderas, Pain and Glory
Adam Driver, Marriage Story
Joaquin Phoenix, Joker
Jonathan Pryce, The Two Popes
Leonardo DiCaprio, Once Upon a Time… in Hollywood

Ajatuksia: DiCaprio, check. Muulla niin väliä ollutkaan. Vaikka miespääosan kisa on kilpailuhenkinen, oli tämä lopullinen viisikko aika odotetunlainen.

Miessivuosa

Tom Hanks, A Beautiful Day in the Neighborhood
Anthony Hopkins, The Two Popes
Al Pacino, The Irishman
Joe Pesci, The Irishman
Brad Pitt, Once Upon a Time… in Hollywood

Ajatuksia: Iloitsen eritoten Hanksin mukaanpääsystä. Ensimmäinen ehdokkuus kahteenkymmeneen vuoteen. On sitä uraa siinäkin. Tämä oli jo enemmän kuin voitto jo kahdesti voittaneelle Hanksille. Myös Joe Pescin ja Brad Pittin mukaanpääsystä olen tyytyväinen. Ehkä, vain ehkä, haluaisin nähdä näissä miesnäyttelijöiden skaboissa joskus jotain nuorempiakin lahjakkuuksia.

Naispääosa

Renée Zellweger, Judy
Scarlett Johansson, Marriage Story
Saoirse Ronan, Little Women
Charlize Theron, Bombshell
Cynthia Erivo, Harriet

Ajatuksia: Tämänkin kategorian ehdokkaat ovat kyllä hienot. Ronanista on tulossa melkoinen tekijä Hollywoodissa. Theron ei ole ollut ehdolla sitten vuoden 2005, ja on hienoa, että tämä epäsuhta nyt korjattiin. Tämä oli Johanssonille ensimmäinen kerta ehdolla. Ja kaikki kunnia Zellwegerille ja upealle paluulleen Hollywoodiin.

Naissivuosa

Kathy Bates, Richard Jewell
Laura Dern, Marriage Story
Florence Pugh, Little Women
Scarlett Johansson, Jojo Rabbit
Margot Robbie, Bombshell

Ajatuksia: Kathy Bates? Olisihan se kieltämättä ollut hieman outoa jos Jennifer Lopez olisi yhtäkkiä laskettu Oscar-ehdokkuuden arvoiseksi näyttelijäksi. Tosin laskettiin Lady Gagakin viime vuonna, että sinänsä harmi. Jos jostain elokuvasta Lopez olisi ehdokkuuden ansainnut, niin mielestäni hänen roolituksensa Hustlersissa osui nappiin. En menisi vielä väittämään häntä hyväksi näyttelijäksi, mutta hän sopi tuohon rooliinsa kovapäisenä äitileijonana. Ehkä jos hän tästä vielä nyt siirtyy vähän taiteellisesti kunnianhimoisempiin projekteihin, niin latu voisi olla enemmän auki? Mutta upeaa, että Scarlett Johansson sai nyt ehdokkuuden sekä pää- että sivuroolista. Tällaista saavutusta ei olla vähään aikaan nähty.

Animaatioelokuva

How to Train Your Dragon: The Hidden World
I Lost My Body
Klaus
Missing Link
Toy Story 4

Ajatuksia: Mitä minun vanhat silmäni näkevätkään? Frozen II loistaa poissaolollaan? Piti kai se tämäkin päivä nähdä.

Lavastus

Once Upon a Time…in Hollywood
The Irishman
1917
Parasite
Jojo Rabbit

Ajatuksia: Ennakkosuosikki on itselle ainakin Hollywood. Sen verran upeat oli leffan puitteet. Kiva myös, että vähän pienempi tuotanto, Jojo Rabbit onnistui pääsemään näin hyvin ehdokkuuksiin kiinni.

Kuvaus

Roger Deakins, 1917
Rodrigo Prieto, The Irishman
Lawrence Sher, Joker
Robert Richardson, Once Upon a Time…in Hollywood
Jarin Blaschke, The Lighthouse

Ajatuksia: Tämä taisi jäädä The Lighthousen ainoaksi ehdokkuudeksi. Kuvauksen kategoriaa yleensä valloittaa alan mammuttiveteraanit, joten on virkistävää, että tänä vuonna paikalle marssi ja läpi puski jopa kaksi vähän uudempaa tekijää, Sher ja Blaschke.

Puvustus

The Irishman
Jojo Rabbit
Joker
Little Women
Once Upon a Time…in Hollywood

Ajatuksia: Mihin jäi Downton Abbey?

Ohjaus

Bong Joon-ho, Parasite
Sam Mendes, 1917
Martin Scorsese, The Irishman
Quentin Tarantino, Once Upon a Time…in Hollywood
Todd Phillips, Joker

Ajatuksia: Ymmärrän sekä niiden katsantakannan, jotka ajattelevat että tällaisten kisailujen tulisi olla puhtaasti meritokraattisia, mutta myös niitä, jotka antavat arvoa identiteettipohjaisille valinnoille. Olen siis vähän jakautunut, että mitä ajatella siitä, että koko Oscar-historian aikainen luku naisohjaajien ehdokkuuksille jäi nyt viiteen. Ei saatu kuudetta. Ja pakko nyt johonkin väliin pieni piikki tunkea: Todd Phillips? Parhaan ohjaajan ehdokas? Ollaanko me oikeasti tosissamme? Eikö muka yhtään naista löytynyt, joka olisi parempi ehdokas kuin Due Date -elokuvan maineikas visionääri?

Dokumentti

The Cave
Honeyland
American Factory
The Edge of Democracy
For Sama

Ajatuksia: Honeyland sai ehdokkuuden myös dokumenttikisan puolella. En yhtään osannut ennustaa tuota vetoa.

Lyhytdokumentti

In the Absence
Jojo Rabbit, tähti Scarlett Johansson teki historiaa
saamalla samana vuonna kaksi ehdokkuutta
näyttelijäkategorioissa
.
Learning to Skateboard in a War Zone if You’re a Girl
Life Overtakes Me
St. Louis Superman
Walk Run Cha-Cha


Leikkaus

The Irishman
Ford v Ferrari
Parasite
Jojo Rabbit
Joker


Vieraskielinen elokuva

Parasite
Pain and Glory
Les Misérables
Honeyland
Corpus Christi

Ajatuksia: Suuri "snub" ehdottomasti tässä kategoriassa: Atlanticsin poisjääminen. Taitaa voitto olla taputeltu Parasitelle niin hyvin kuin vain mahdollista.

Maskeeraus

Bombshell
Joker
Judy
Maleficent: Mistress of Evil
1917

Ajatuksia: Moni sanoi, että Hollywood saisi ehdokkuuden tässä kategoriassa ja minä vain ihmettelin, että minkäköhän takia? No ei saanut, yhtään itseäni selkään taputtamatta. Bombshell varma ennakkosuosikki. Sen verran taituri on Kazu Hiro.

Musiikki

Alexandre Desplat, Little Women
Hildur Guðnadóttir, Joker
Thomas Newman, 1917
Randy Newman, Marriage Story
John Williams, Star Wars: The Rise of Skywalker

Ajatuksia: Tämä oli Williamsin viimeinen Star Wars -sävellys. Eipä siitä kai voi ehdokkuutta jättää. Sen verran paljon on mies elokuvasävellyksen alalle antanut. Eipä tarjonnut kategoria muitakaan yllätyksiä. Newmanin serkukset taas vastakkain. Ja eipä ole parhaan sävellyksen kategorian ehdokaslistaa ilman Desplatia. Ennakkosuosikki: Joker.

Kappale

“(I’m Gonna) Love Me Again,” Elton John and Bernie Taupin, Rocketman
“Into the Unknown,” Kristen Anderson-Lopez and Robert Lopez, Frozen 2
“Stand Up,” Cynthia Erivo and Joshuah Brian Campbell, Harriet
“I Can’t Let You Throw Yourself Away,” Randy Newman, Toy Story 4
“I’m Standing With You,” Breakthrough

Sovitettu käsikirjoitus

Steven Zaillian, The Irishman
Anthony McCarten, The Two Popes
Greta Gerwig, Little Women
Taika Waititi, Jojo Rabbit
Todd Phillips and Scott Silver, Joker

Ajatuksia: Minun maussani on varmasti jotain todella vialla, sillä mielestäni Anthony McCarten (Synkin hetki, Bohemian Rhapsody) on yksi viime aikojen pahvisimmista käsikirjoittajista ja silti hän vuodesta toiseen täällä ehdokkaana notkuu. Tosin Oscareiden historia kässärikategoriassa on auttamattoman surkea. Mitä oudoimpia kokoon kyhättyjä tekeleitä välillä ehdolla.


Alkuperäinen käsikirjoitus


Noah Baumbach, Marriage Story
Rian Johnson, Knives Out
Bong Joon-ho and Han Jin-won, Parasite
Quentin Tarantino, Once Upon a Time…in Hollywood
Sam Mendes and Krysty Wilson-Cairns, 1917

Ajatuksia: Gerwig ja Baumbach sitten pääsivät molemmat ehdolle. Hauskaa. Mutta pakko taas hieman kysyä, että Knives Out? Oikeasti? Se umpisurkea kliseekasa minkä läpi minä kärvistelin ei voi olla sama, minkä Oscar-akatemian kirjoittajajäsenet ovat katsoneet. Mutta taas: minulla on omat kaunani kässäriosaston kanssa.

Lyhytanimaatio

Missing Link
Toy Story 4
How to Train Your Dragon: The Hidden World
I Lost My Body
Klaus
Paljon ehdokkuuksia kerännyt Ford v Ferrari


Lyhytdokumentti

Dcera (Daughter)
Hair Love
Kitbull
Memorable
Sister


Lyhytelokuva

Brotherhood
Nefta Football Club
The Neighbor’s Window
Saria
A Sister


Äänitehosteet

1917
Ford v Ferrari
Joker
Once Upon a Time…in Hollywood
Star Wars: The Rise of Skywalker

Äänitys

Ad Astra
Ford v Ferrari
Joker
1917
Once Upon a Time…in Hollywood


Erikoistehosteet

Avengers: Endgame
The Lion King
Star Wars: The Rise of Skywalker
The Irishman
1917


Summa summarum: upeita ehdokkuuksia, mielenkiintoisia elokuvia ja hienoja valintoja. Joskin myös totuttu määrä yllätyksiä ja pettymyksiä, mutta sepä on taiteessa hienointa, että se jakaa mielipiteitä. Nyt voidaan taas huokaista hetkeksi helpotuksesta, kun ollaan viimein saatu taas Oscar-ehdokkuudet julki. Vuoden parasta aikaa! Eniten tietysti harmittaa, että Cats jäi kokonaan ilman ehdokkuuksia. Mutta ehkä selviämme tästä katastrofista.


9 kommenttia:

 1. Ihme on tapahtunut: Marvel: Endgame sai vain yhden ehdokkuuden! Ilmeisesti päättävissä pöydissä huomioitiin Black Pantherin ja Disneyn härskin lobbauksen herättämä kritiikki - parempi niin. Tuolle sotaleffalle voi jo povata ainakin äänityspuolen Oscareita, koska genren leffat on tyypillisesti kaikkein haastavimpia nimenomaan tuolla saralla. Olen kuullut että se on myös kuvauspuolella potentiaalinen voittaja.

  Pitkän animaation Oscar on tänä vuonna harvinaisen mielenkiintoinen, koska Disneyllä, Pixarilla tai DreamWorksilla ei ole mukana ainuttakaan selkeää ennakkosuosikkia. Oma suosikkini on Klaus, joka myös animaatiomediassa valittiin viime vuoden parhaaksi lajissaan, mutta sitten on vinkeä Missing Link, joka pyyhki Disneyllä lattiaa Golden Globe -voitollaan ja vähän vähemmälle huomiolle jäänyt I Lost My Body, joka joissain yhteyksissä on jo ehditty nostamaan kanssa vuoden parhaaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että Black Panther oli myös aidosti innovatiivisempi elokuva kuin Endgame, jota en ole kylläkään nähnyt. Mutta varmasti, kuten sanoit, asiaan auttoi myös jonkinlainen irtaantuminen Disneystä. Lisäksi voi olla, että Joker vei kaikki supersankarifanien äänet.

   Sinänsä hieman sääli, että näin hyvänä vuonna sitten suurimmaksi ennakkosuosikiksi on nousemassa kaikista tylsin ja ennalta-arvattavin valinta; se jokavuotinen sotaleffa - olkootkin kuinka hyvä tahansa (niinhän ne on aina).

   Kyllä tuo animaatio-Oscar on jo Toy Storyn taskussa. Sen voittokulku on nähty kerta kerran jälkeen.

   Poista
  2. Joo, noi Jokerin Oscaritkin voisi suurelta osin antaa suoraan Martin Scorseselle, joka käytännössä teki saman leffan jo vuonna 1976. Tuossa Jokerissa taitaa muutenkin kuumottavinta olla enemmän täydellinen ajoitus kuin itse leffa.

   Toivon ja rukoilen ainakin itse, että kerrankin menisi tuo animaation Oscar jollekin yllättäjälle. Voisi nuo vanhat studiotkin viimein intoutua tuottamaan jotain oikeasti uutta pelkkien väsähtäneiden jatko-osien ja remakejen sijaan.

   Poista
  3. No siis aamen. Jotenkin säälittää ihan hirveästi tuo Scorsesekin kun joutuu kilpailemaan miestä vastaan, joka käytännössä kopioi hänen visionsa. Hyvässä lykyssä vielä näkee kiipeävän Oscar-lavalle. En tiedä kenen nimi patsaaseen silloin pitäisi oikeasti kirjoittaa.

   Lupasin itselleni etten marmattaisi Jokerista. Se ei ole elokuvana huonoin, mutta eipä ole kyllä originaaleinkaan, missään suhteessa.

   Ihan kiva, että jotkut ovat Jokerista löytäneet oman sieluneepoksensa, kaiketi. Enempää en sano.

   Poista
 2. Paneudun omiin mietteisiin tarkemmin sitten kunhan Parasite, Jo Jo Rabbit ja 1917 on katsottuna, mutta suurimpana ilonaiheena on kyllä tuo Klaus animaatiokategoriassa! Jokeri sai paljon ehdokkuuksia, mutta veikkaan, ettei se saa kuin pari palkintoa. Olen niin onnellinen, jos Guðnadóttir vie musiikin! Ja koska kuulun muutenkin noihin jokeristeihin niin toivon kyllä Phoenixille myös pystiä... voin sitten herkutella teidän anti-jokerien kyyneleillä seuraavaan gaalaan asti! :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin juuri lukuja näistä ehdokkuuksista ja melkein julkaisin niistä oman päivityksensäkin, mutta luvut ovat kuitenkin löydettävissä myös muualta, joten päätin olla painamatta julkaise-nappia.

   Mutta pari mielenkiintoisinta lukua oli se, että DiCaprio rikkoi oman ennätyksensä tullen nuorimmaksi miesnäyttelijäksi, joka on saanut nyt kuusi ehdokkuutta. Aiemmin hänen oma ennätyksensä oli se viisi. Samaan aikaan Saoirse Ronan ei ollut edes nuorin naisnäyttelijä, joka on saanut neljä ehdokkuutta kahdenkymmenenviiden vuoden iässään. DiCaprio on 45. Parhaan miessivuosan kategorian ehdokkaiden keski-ikä on 71 vuotta.

   Tämä minua hämää kaikista eniten. Eikö nuoret miehet osaa näytellä?

   Poista
 3. Tuo miessivuosa ehdokaslista on kuin tuulahdus nuoruudestani kun kyseiset äijät olivat pinnalla. Kovia nimiä kaikissa kategorioissa, olen innoissani! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekisiköhän se hyvää myös Oscareiden katsojaluvuille, että näin monia tunnettujakin tunnetuimpia nimiä on ehdolla?

   Poista
  2. Voi olla! On se itelläki kivempi kattoo jos oon nähnyt ehdokkaan edes jossain elokuvassa. Ja näiden "old-timer"ehdokkaiden leffoja moni on varmaan jokusen nähnyt.

   Poista