Top-lista: A Star Is Born Soundtrack

A Star Is Born ei elokuvana vakuuttanut. Arvostelun lopetin kuitenkin sanoihin "mutta laulut olivat kivoja". Ehkä tämä postaus on siis jotain jatkoa tälle ajatukselle. Ensimmäistä kertaa teen jotain tällaista.

Ajattelin siis arvostella elokuvan soundtrackin omana kokonaisuutenaan. Erillisenä elokuvan painolastista. Nimittäin mielestäni soundtrack on yksi kaikkien aikojen parhaista soundtrackeista, ellei paras ja täten ansaitsee oman tilansa. On helppo sanoa, että se on soundtrack joka kannattelee koko elokuvaa.

Koska en koe varsinaisesti olevani mikään musiikin asiantuntija, eikä tarkoituksenani ole muuttaa blogia musiikkiblogiksi, ajattelin käsitellä soundtrackin arvostelun sijaan top-listan muodossa. Kokonaisuudesta sanon sen verran, että jos tämä soundtrack ei nappaa parhaan laulun Oscaria, niin siinä kyllä itselle romuttuu koko arvostus Oscar-akatemian kykyä kohtaan valita vuoden paras elokuvakappale.

Oman mielenterveyteni vuoksi rajasin listalta pois kaikki kappaleet, joissa ei laulettu sanoja, jotka olivat pelkkää dialogia, alle minuutin mittaisia tmv. Todella outoa, että tällaiset biisit edes löytyvät Spotifysta A Star Is Bornin soundtrackilta. Yhteensä soundtrackilla olisi siis 34 kappaletta, mutta itse listaan näistä vain 16. (En myöskään listannut La Vie En Rosea, koska no... itsestään selvät syyt).

... ja pitemmittä puheitta, itse kappaleisiin...

16. Black Eyes
(Bradley Cooper)

Oikeastaan aika hirveän kuuloinen renkutus, joka ei ole liiemmin harmoninen, melodinen, mielenkiintoinen tai syvällinen.

15. Why Did You Do That?
(Lady Gaga)

Aivan järkyttävä poppijynkytys. Mutta sinänsä se ei ehkä haittaa sillä näin lienee tarkoituskin...

14. Alibi
(Bradley Cooper)

Alibi ja Black Eyes kuulostavat loppupeleissä aika samoilta kappaleilta. En ole suurin country-musiikin ystävä ja varsinkin mies-country-laulajat jostain syystä ovat aina jääneet vähän pimeän peittoon itselle. Mutta jos niistä tykkäät, niin tämä lienee lähempänä omaa sweet spottiasi...

13. Too Far Gone
(Bradley Cooper)

Hieman parempi kuin Alibi ja Black Eyes, mutta vain, koska tämä ei tuutata kauheuttaan yhtä voimakkaasti. Hillitympi meno siis kannattaa.

12. Hair Body Face
(Lady Gaga)

Jollain oudolla lailla tykkään tästä, vaikka biisi ei mikään mestariteos olekaan, vaan päin vastoin aika yhdentekevä.

11. Look What I Found
(Lady Gaga)

Tämä on tyylillisesti sekava. En saa kappaleesta kiinni. Onko se R'n'B:tä vai jazzia vai poppia vai countrya? Sanat ovat lisäksi yksiulotteiset.

10. Heal Me
(Lady Gaga)

Tylsä kappale.

09. Before I Cry
(Lady Gaga)

Lady Gaga hallitsee monumentaalisen laulannan todella hyvin. Mielestäni tällä soundtrackilla hän viimeistään lamentoi itsensä musikaalisten ikonien galleriaan. Todella taitava taitelija äänensä kanssa.

08. I Don't Know What Love Is
(Lady Gaga, Bradley Cooper)

Sanoisin, että tämä ja seuraavat seitsemän kappaletta ovat kaikki niin rautaisia, että vaikka loput kahdeksan kappaletta eivät niin hyviä olekaan, niin näillä kahdeksalla kappaleella A Star Is Bornin soundtrackista tulee vielä klassikko.

07. Maybe It's Time
(Bradley Cooper)

Elokuvassa Bradleyn "THE" kappale. Se onkin Bradleyn soolovedoista ehdottomasti paras.

06. Music To My Eyes
(Lady Gaga, Bradley Cooper)

Kuka olisi edes arvannut, että Bradley Cooperista kuoriutuu näin hyvä laulaja. Music To My Eyes on hyvä esimerkki kappaleesta, jossa hänen täydellinen, raspinen äänensä pääsee oikeuksiinsa. Etenkin se toimii niin hyytävän loistavasti yhteen Lady Gagan rockmaisen äänen kanssa. Molemmat osaavat valuttaa ääntään niin, että niistä oikein raastaa tunteet läpi.

05. Diggin' My Grave
(Lady Gaga, Bradley Cooper)

Tässä Gaga ja Bradley pääsevät oikein herkuttelemaan rock-vivahteillaan.

04. Shallow
(Lady Gaga, Bradley Cooper)

 Elokuvan tunnusbiisiksi noussut hitti. Tämä on kappaleista se, jota povataan Oscar-ehdokkaaksi ja joka näin ollen toivottavasti nappaa sen pystinkin. Lady Gaga todisti jo parisen vuotta sitten huiman vaikuttavalla "Til It Happens To You"-biisillään olevansa kyllä Oscarin arvoinen muusikko ja vieläkin harmittaa, että häneltä se sivu suun silloin meni, joten tänä vuonna asian paras korjaantua.

03. Always Remember Us This Way
(Lady Gaga)

 Loput kappaleet kuuluvatkin sitten vain ja ainoastaan Lady Gagalle. Joo, on Bradley siis yllättävän hyvä muusikko, mutta ei mitään verrattuna Lady Gagaan. Hän osaa kanavoida laulullaan niin paljon tunnetta.

02. Is That Alright?
(Lady Gaga)


Liian vähälle huomiolle jäänyt helmi. Uskomattoman koskettava. Lady Gagan tulkinta on jollain lailla androgyyninen. Hän laulaa matalalta ja puhtaalla äänellä, suoraan. Hän ei laula hempeillen, vaan iskee suoraan sydämeen, valtoimenaan. Hänen tulkintansa on puhdas, raaka, avoin. Lisäksi kappaleen sanat ovat täydelliset.

01. I'll Never Love Again
(Lady Gaga)


Ihana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti