Arvostelu: Dismissed

Vähän taukoa Oscar-elokuviin kaivanneena, tämä vähän B-luokan trilleri Dismissed oli todella viihdyttävää vaihtelua itsensä niin totisesti ottavaan vuoden parhaimmistoon. Elokuva ei liiemmin nauti järjen jättiläisyydestä, mutta ajaa asiansa tyylikkäänä trillerinä, joka heittää umpimähkäisiä juonikuvioita katsojaa päin niin oikealta, että vasemmalta.

Lucas Ward (Dylan Sprouse) on kympinoppilas, joka vaihtaa koulua San Fransiscosta elokuvan kuvaamaan pikkukylän lukioon. Äidinkielen opettajalla on pokkaa antaa Lucasille esseen arvosanasaksi 9:n ja kun Lucas muuttaa äidinkielen opettajan elämän helvetiksi tämän seurauksena, ei opettajalle tule vieläkään pieneen mieleen, että ehkä olisi fiksumpaa vain antaa se kymppi.

En tiedä mitä se minusta sanoo, että samaistuin leffassa paljon enemmän Sprousen esittämään psykopaattiin, joka on vaikka valmis murhaamaan saavuttaakseen täydellisyyden, kuin henkensä edestä pelkäävään opettajanössykkään. Ehkä vain sen, että minulla on auktoriteettiongelmia.

Nimittäin mielestäni Lucasin ensimmäinen reaktio opettajan arvovallan kyseenalaistamiseen oli ihan oikea. Lucas kirjoitti äidinkielen esseensä kuin tiiliskiviromaanin ja opettaja silti antaa hänelle arvosanaksi 9. Kun muut opiskelijat kirjoittavat sen pari sivua. Ja kun Lucas tenttaa opettajaa, että miksi, niin opettaja vain antaa jonkun puolivillaisen syyn, että ei pitänyt Lucasin johtopäätöksestä. Inhoan tuollaisia opettajia, jotka eivät näe oman egonsa takaa, että ehkä voisivat olla myös väärässä. Mutta enemmän ehkä itse elokuvassa on vikansa ja siksi katsojana on hyvin vaikea kannustaa tarinan hyvistä, kun pahiksen motiivi haetaan ihan väärästä paikasta.


Ylipäänsäkin elokuva on hieman surkuhupaisa. Lucasin psykopaattisuudesta olisi saanut paljon pelottavamman, jos siinä olisi ollut jotain järkeä. Hänen psykopaattisuutensa mittasuhteet olivat pielessä, jos näin voi sanoa. Ajoittain juonenkulku oli vähän paksua ja jos kyseessä olisi oikea psykopaatti niin epäilen, että hän olisi niin varomaton ja / tai että hän menisi ihan näin suuriin mittasuhteisiin yhden arvosanan takia.

Mutta viihdyin silti elokuvan parissa. En usko, että juonikuvioita tuli niin todesta ottaakaan. Dylan Sprouse näyttelee Lucasia herkullisen kylmäävästi ja näkee, että hän on nauttinut saadessaan päästä revittelemään äärimmäisyyksiin menevän hahmonsa kanssa.


3 kommenttia:

 1. Moe, hyvää helmikuuta. Laitan sulle saman, minkä Tykin foorumeillekin, mutta vain henkilökohtaisesti: teen siis elokuva-aiheista pro gradu -tutkimusta ja ottaisin mielelläni vastaan osallistujia. Kyselymuotoinen, suoritetaan vielä tarkemmin tuntemattomalla aikataululla kevään aikana, voi täyttää ilman kiirettä, kun itselle sopii.
  Haastan sinut samalla katsomaan Likaisen Harryn, jos et ole jo aiemmin katsonut. Liittyy oleellisesti graduun.

  Mieti asiaa! Jos kiinnostaa, haluttaa ja kykenee, niin pistä viestiä lapeuran@ulapland.fi -osoitteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Kiitos paljon kutsusta!
   Oliko tässä joku deadline ilmoittautumiselle?
   Nyt on käynyt niin, että olen vain miettinyt ja miettinyt ja miettinyt ja...

   Poista
  2. Sellainen deadline, että koitan saada maaliskuun loppupuolella vasta kysymyslomaketta valmiiksi :D Ei siis hurjemmin ole hötkyilty vielä täälläkään päässä.
   Sen verran voin sanoa että toukokuussa minulla olisi suotavaa olla tutkimus jo hiomisvaiheissa, eli siellä häämöttäisi kalkkiviivat.

   Poista