08 maaliskuuta 2018

Arvostelu: Columbus

2017
Min en ymmärtänyt mitään. Yksi surkeimpia elokuvia, mitä olen maailmanhistoriassa nähnyt. Kaksi täysin tylsää ihmistä tupakoimassa läpi elokuvan. Joka toinen minuutti toinen murjaisee jotain toiselle.

Yhdysvaltojen indiescenessä tämä on ollut jotain jumalasta laskeutunutta ja kriitikot ovat polvistuneet aiemmin muista elokuvista videoesseitä koostaneen ohjaaja/käsikirjoittaja Kogonadan jalkojen edessä. Pääosan näyttelijät ovat keränneet runsaasti ylistystä ja koristaneet useita listoja, joissa on nimitetty vuoden parhaimmat roolisuoritukset. Sitä ne eivät olleet. Näyttely oli alusta alkaen todella kömpelöä ja sen lisäksi pidin hahmoja mahdottoman mitäänsanomattomina. Kumpikin (Haley Lu Richardson ja John Cho) pitävät naamansa peruslukemilla läpi elokuvan. En oppinut tuntemaan heitä yhtään paremmin elokuvan aikana.

Ohjaukselliset ratkaisut olivat sanalla sanoen ärsyttäviä. Intiimin kohtauksen aikana kamera tarkastelee hahmoja etäältä ja vielä peilin välityksellä, jotta emme vain näkisi, miten näyttelijät näyttelevät. Usein kuulemme dialogia jo seuraavasta kohtauksesta, kun kamera on vielä juuttunut kiinni johonkin lavastuksen yksityiskohtaan ja välillä katsomme näyttelijöitä lasin takaa, jonne tietenkään heidän äänensä ei kuulu. Emme siis pääse missään kohtaa kiinni hahmoihin.

Käsikirjoitus on yksi suurimpia kysymysmerkkejä, johon olen törmännyt. Kaikki vuorosanat ovat mahdollisimman käsikirjoitettuja, eikä kuulosta lainkaan aidolta, kuin mitä joku oikeasti sanoisi. Eikä elokuva tunnu olevan edes hahmoistaan kiinnostunut. En tiedä, miksi tämä elokuva on tehty.

Koko elokuva tuntui muutenkin kuin vain Eero Saarisen arkkitehtuurinäyttelyltä, jonka lomassa kuulemme muutaman audiopätkän. Tylsistyin enemmän kuin ajattelin olevan mahdollista. Ei ne modernit talot nyt niin hienoja olleet. Ainoa syy, miksi katsoin loppuun asti, oli koska luulin, että elokuva olisi tarjonnut edes jonkinlaisen loppuratkaisun - jotain, mikä olisi tiivistänyt elokuvan turhanpäiväisyyden joksikin syvällisemmäksi. Näin ei käynyt, joten en voi kuin suositella karttamaan leffa mahdollisimman kaukaa.
...=)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...