20 maaliskuuta 2018

Arvostelu: Circle

Tämän kaltaiset elokuvat eivät yleensä kuulu minun näkökenttääni. Mutta tässä premissi vain kuulosti niin utopistisen, filosofisen, psykologisen mielenkiintoiselta, että en voinut malttaa itseäni. Käytännössä joukko ihmisiä herää mystisestä piiristä, jossa heidät on pakotettu olemaan aloillaan tai he kuolisivat. Pian he ymmärtävät, että vain yksi heistä jää joka tapauksessa ainoastaan eloon, kun yksi kerrallaan säännöllisin väli ajoin yksi heistä kuolee aina piiristä pois. Mielenkiintoiseksi sadistinen leikki käy, kun ihmiset ymmärtävät pystyvänsä itse vaikuttaa siihen, kuka kuolee seuraavaksi.

Elokuvahan on siis huonosti toteutettu. Ihan yksinkertaisella hiomisella, oltaisiin saatu todella nolot ja kömpelöt aukot juonessa peittoon. Esimerkiksi kun he heräävät ringistä, niin menee tyyliin kaksi sekuntia, niin kauheat strategioinnit ja neuvottelut heti käynnissä eikä kukaan tunnu olevan sen suuremmin järkyttynyt tilanteesta. Kuin mikä tahansa tavallinen työpäivä olisi kyseessä. Pidin myös aavistuksen verran paksuna sitä, että yksi hahmoista muka pystyy jo jossain vaiheessa päättelemään täysin syyn sille, miksi he ovat rinkiin päätyneet. Mistä hän sen muka tiesi?

Mutta silti nostan hattuani sille, että elokuva pystyy vangitsemaan katsojan huomion niin vähällä vaivalla. Tarkoittaen siis sitä, että elokuva kirjaimellisesti on vain kasa ihmisiä seisomassa ringissä. Ja silti sitä pureskelee kynsiään hermostuksesta ja istuu penkkinsä reunalla silmät tapittaen kohti ruutua herkeämättä.

Pidin myös elokuvan syvällisemmistä aspekteista. Ringistä löytyy ihmisiä kaikkeen lähtöön, joten on suhteellisen mielenkiintoista leikitellä ajatuksella, että rasisti ja mustaihoinen ihminen kohtaavat ja päättävät toistensa kohtaloista tai homo ja homofobikko. Myös se, millä keinoilla ihminen onnistuu tälläisessä psykologisessa manipuloinnissa, mitä tarvitaan ollakseen viimeinen ringissä seisova, on suhteellisen hyvin analysoitu.


 ...=)4 kommenttia:

 1. Tässä oli mielenkiintoinen idea, mutta just tuo toteutus oli vähän tönkkö. Melkein kuin olisi ollut Black Mirrorin jakso, mutta Balck Mirror olisi saanut tehtyä tän paljon laadukkaammin. Silti ihan viihdyttävä kokemus :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tästä olisi saanut PAAALJON paremmankin....

   Poista
 2. Idea on hyvä. Harmi, ettei toteutus sitä ollut.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...