22 helmikuuta 2018

Arvostelu: The Florida Project

Moonee (Brooklynn Prince) on kuusivuotias. Hän elää Disneyworldin aitojen laidoille kehittyneessä motelliyhteisössä, jossa hänen nuori äitinsä yrittää raapia kokoon aina seuraavan viikon vuokraa, milloin kerjäämällä, milloin muilla keinoin. Nuorelle Mooneelle maailma on kuitenkin loputonta seikkailua, vailla rajoja ja sääntöjä. Willem Dafoe näyttelee motellin hoitajaa.

The Florida Project on Sean Bakerin ylistetty indieohjaus. Hän murtautui kansainväliseen kuuluisuuteen elokuvallaan Tangerine (2015), joka oli kuvattu pelkästään iPhone-puhelimia käyttäen. Myös The Florida Projectissa käytetään yhdessä kohtauksessa älypuhelinta todella voimakkaan vaikutuksen aikaansaamiseksi.

Sean Baker on visionäärinen ohjaaja, joka onnistuu kokoamaan maagisen valtakunnan maagisen valtakunnan ulkopuolelle. The Florida Projectin värit ovat kirkkaat, kuva selkeä ja kameratyö henkevää.

Mutta elokuva ei ole pelkkää ulkokuorta. Baker käyttää visuaalista otettaan kertoakseen jotain syvällistä ihmisluonteesta ja ihmisen rakentamasta maailmasta. Keskittymällä kuvaamaan tätä huono-osaista, köyhää yhteisöä Disney Worldin varjossa, Baker yrittää sanoa katsojalle, että optimismilla on osaa myös vaikeuksien maailmassa ja kuka tahansa meistä pystyy valitsemaan mielikuvituksellisen katsantakannan omaan elämäämme.


Elokuva myös kritisoi rankasti sitä kapitalistista yhteiskuntaa, joka synnyttä niin paljon vaurautta yhteen paikkaan ja niin paljon varattomuutta aivan vaurauden kylkeen. Rinnastamalla köyhän yhteisön todellisuuden Disney Worldin runsauden ja ylitsepursuavuuden kanssa, Baker nappaa kiinni jostain meitä perusteellisesti määrittävästä tekijästä. Nimittäin siitä, että elämme tosiaan tällä pienellä pallolla toistemme kanssa. Se, että joku toinen kärsii, on aina jonkun toisen syy. ¨

Viimeisen silauksen jo nyt täydelliseltä vaikuttava elokuva olisi saanut napakammasta ohjauksesta. Olisin kaivannut hieman enemmän täsmällisyyttä tiettyihin kohtauksiin ja ehkä hieman enemmän näkemystä viestin syvällisyyden hahmottamiseksi. Nyt elokuva jää vähän liian laineilevaksi ja merkitys pitää jossain määrin kaivaa liian suurella työllä elokuvasta - sen sijaan, että se tulkittaisiin meille paljon voimakkaammin. Mutta erittäin kauniisti luotu elokuvakokemus siitä huolimatta.


The Florida Project on maaginen elokuvakokemus, joka juhlistaa arkista mielikuvitusta. Kuinka tavallisimmista asioista tulee kauniita, kun niitä katsotaan lapsen viattomien silmien läpi. Tätä edesauttaa Brooklynn Princen tulinen roolisuoritus, joka omistaa kaikki elokuvan kohtaukset sekä upea kuvaus, joka herättää hääppöisemmätkin olosuhteet taianomaisesti eloon.

Willem Dafoe sai osastaan täysin ansaitusti Oscar-ehdokkuuden. Olen ollut todella otettu, että tänä vuonna suuri osa palkintokehuja saaneista roolisuorituksista on ollut nimenomaan vähäeleisiä ja hillittyjä, sisäistä maailmaa tulkitsevia, humaaneja töitä. Dafoe näistä ehdottomasti kärkikastia. Hän nappaa kiinni hahmonsa hiljaisesta ja pragmaattisesta lämmöstä ja käyttää sitä vahvistaakseen elokuvan viestiä. Loppupeleissä ihmiselle nimittäin riittää usein, että joku toinen vain pitää huolta tästä. Ei moralisoi, ei kritisoi - ei edes yritä pelastaa.

 ...=)


4 kommenttia:

 1. Tämä vaikuttaa todella mielenkiintoiselta leffalta, varsinkin visuaalisuus näyttää jo kuvien ja trailerin perusteella silmiä hivelevältä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä! Siis nyt vielä jälkeenpäinkin näitä pysäytyskuvia katsoessa en voi uskoa, että elokuva on niin hyvännäköinen - vaikka itse sen juuri näin! Jo tuo juliste on veikeän erilainen, mitä yleensä näkee... Suosittelen kyllä, jos jaksaa painaa tälläisen taidepläjäyksen läpi :D

   Poista
 2. Täää oli yksi min lemppareita, vaikka eipä ole paljon ehdolla. Se pieni tyttö ois kyllä saanut saada ehdokkuuden : (

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheh - sä aina tykästyt näihin lapsivirtuooseihin! :DD

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...