23 syyskuuta 2017

Baby Driver (Baby Driver)

Baby (Ansel Elgort) ajaa rikollisia pankkiryöstökeikoilta turvaan. Pahispomo (Kevin Spacey) kiristää häntä pysymään pimeissä hommissa, joten kun hän rakastuu Deborahiin (Lily James), täytyy hänen löytää tie ulos.

Edgar Wrightin ohjaamaa toimintaelokuvaa on hehkutettu pilvin pimein. Sitä on kutsuttu toimintagenren uudistajaksi, kuin hybridiksi musikaalin ja rikoselokuvan välillä. Päähenkilö Baby kärsii tinnityksestä, joten käyttää musiikkia sen vaimentamiseksi. Elokuvan ääniraita ja lähes koko äänimaailma koostuu siis 80-luvun klassisista rock-kappaleista.

Wright on selvästi lähtenyt tekemään pastissia menneen ajan elokuville. Kohtaukset ja kamerakulmat ovat kärjistettyjä ja henkivät 70-luvun rikoselokuvien maailmaa. Hahmot ovat karikatyyrimaisia ja juonenkehitys ironisen kliseistä.

Huomasin kamppailevan itseni kanssa vain päästäkseni elokuvan loppuun. Pidin sen seuraamista äärettömän kivuliaana ja tuskallisena. Näin elokuvan vain pyörivän edessäni, mutta en pääseväni sisään siihen maailmaan. Se johtui puhtaasti siitä, että niiden rock-kappaleiden jatkuva tuutatus ei antanut ollenkaan aikaa hengittää, mahdollisuutta samaistua elokuvan henkilöihin tai edes pysähtyä seuraamaan kohtausta. Nopeatempoinen leikkaus ei auttanut asiaa, kun kohtaukset vaihtuivat niin tiuhaan tahtiin, että tuntui kuin olisi katsonut kahden tunnin musiikkivideota - mikä ei ole hyvä asia. Itsellä ainakin välillä jopa muutaman minuutin mittaiset musiikkivideot käyvät pitkästyttäviksi.

Juoni oli täysin mielikuvitukseton. Samanlainen arkki ollaan nähty elokuvissa jo niin monta kertaa, että edes se ei mahdollistanut mitään kiinnostusta elokuvaan. Ja sitten se jokin johdonmukainen juonen alustus, mitä elokuvassa saadaan alkupuoliskolla, jyrätään täysin irrationaaliseksi silpuksi elokuvan loppupuolella. Hahmojen käyttäymisessä ei ole mitään logiikkaa - mutta pääasia varmaan olikin hienot erikoistehosteet ja veripatruunat.

Dialogia on olematon määrä. Se on ongelmallista jo itsessään, mutta erityisesti silloin kun minun pitäisi uskoa, että kaksi henkilöä jotka juuri tapasivat, vaihtoivat pari sanaa rakastuivat siinä kohtaamisessa tulisesti ja peruuttamattomasti - jopa siihen pisteeseen asti, että tytön hempukka vain naama peruslukemilla katsoo vierestä kun periaatteessa muukalainen tappaa toisen ihmisen. Ja sekin dialogi, mitä elokuvassa on, on kierrätettyjä kliseitä tai yliteatraalisen melodramaattisia huudahduksia.

Mikä pahinta, se vähä, mitä elokuvassa tapahtuu vaimenee sen musiikin tuutatuksen alle. En itse kuullut puoliakaan tapahtumista, kun joku Queenin klassikko pauhasi niin kovaa päälle. Musiikin pitäisi tukea tarinaa - ei olla hallitseva voima. Joku elokuvasäveltäjä joskus sanoi, että parhaimmillaan musiikki toimii elokuvassa, kun sitä ei edes huomaa elokuvaa katsoessa. No herra elokuvasäveltäjä, tässä on todiste, miksi olit oikeassa.
...=)


2 kommenttia:

 1. Voi ei että et tykännyt, musta tää oli onnistunut! :D Tosin menin leffaan ilman minkäänlaisia odotuksia ja tää poikkesi vahvasti siitä, mitä yleensä katson. Juoni ei ollut juuri mitenkään erikoinen - kuten sanoit, vastaavia tehty ties kuinka monta kertaa (itellä tuli mieleen esim. The Town), mutta omaan silmään retrous toimi ja mainitsemasi epäloogisuus vaikkapa tuon nuoren parin rakkaustarinassa oli musta hyvä muistutus siitä, että leffa on leffa eikä sitä aina tarvi yrittääkään sovittaa oikean elämän puitteisiin :) musapuolesta diggasin myös hurjasti!
  Mutta oli silti mukava lukea sun ei niin ylistävä arvio, just tän takia leffoista on kiva lukea ja keskustella kun mielipiteitä on joka lähtöön 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö, minusta tuntuu, että tästä leffasta tykkääminen pohjautuu hyvin pitkälti musiikkimakuun. Itse en niin välittänyt elokuvan biiseistä, niin puolet jujusta meni varmasti ohi jo siinä. Voisin kuvitella, että jos elokuva rakennettaisiin puhtaasti oman musiikkimaun ympärille olisin ihan haltioissani elokuvan teknisisistä virheistä huolimatta. Siksi varmasti ne, ketkä tykkää tämän elokuvan musasta, ovat ihan pähkinöinä tähän leffaankin.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...