24 elokuuta 2017

Winter on Fire (Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom)

Stanfordin vankilakoe on kuuluisa psykologian testitapaus, jossa joukko ihmisiä laitettiin lukittuun tilaan keskenään. Osalle porukasta annettiin vanginvartijan rooli ja osalle porukasta vangin rooli. Mitään erityisiä ohjeita ei annettu, vaan käskettiin pitää järjestys ja kuri yllä. Kokeen oli määrä kestää kaksi viikkoa. Se jouduttiin keskeyttämään kuuden päivän jälkeen, sillä vanginvartijat olivat yltyneet jo niin kuvottaviin, nöyryyttäviin ja kiduttaviin toimenpiteisiin näitä kuviteltuja vankeja kohtaan. Koehenkilöt tiesivät, että heitä tarkkailtiin. He tiesivät, että heillä ei oikeasti ollut valtaa. On helppo ehkä ajatella, että nämä vanginvartijan roolin omaksuneita on vain murto-osa yhteiskunnasta ja että itse et käyttäytyisi samalla tavalla. Mikä tekee tästä tapauksessa kuitenkin pysäyttävän on, että asia on suurella todennäköisyydellä juuri päin vastoin. Kuka tahansa kykenee pahuuteen. Ja kuvittele vielä, että tilanne olisi oikea.

Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom kertoo 93:sta päivästä vuosien 2013 ja 2014 vaihteessa Ukrainassa, kun maan silloinen presidentti Viktor Yanukovych irtautui yhteistyöstä Euroopan kanssa, käänsi katseensa Venäjän liittolaisuuteen sekä alkoi muuttamaan demokraattista valtiota diktatuuriksi - käyttäen väkivaltaisia metodeja rauhallisia mielenosoittajia vastaan. 93:n päivän ajan nämä mielenosoittajat taistelivat Maidan Nezalezhnostissa (Itsenäisyyden aukiolla, Kiovassa) hirmuhallintoa vastaan.

Tämä dokkari oli Oscar-ehdokkaana vuonna 2015, mutta häivisi dokumentille laulaja Amy Winehousesta. En ole jälkimmäistä dokumenttia nähnyt, mutta tämän vaikuttavan arvojulistuksen nähtyäni, tuntuu omituisen epämääräiseltä, että yksittäinen elämäkertateos pisteytettäisiin paremmaksi elokuvaksi. En muista nimittäin, koska viimeksi olisi näin lujaa löynyt tunteisiin yksikään elokuva. Toki, ei tämä ehkä surullisin, tunteellisin tai koskettavin elokuva ole, mutta äärettömän voimakas, intohimoinen, veret seisauttava ja ajatuksia herättävä.

Samahan tapahtuu juuri tällä hetkellä, näinä sekunteina Venezuelassa. Koko tämän dokumentin ajan en päässyt eroon taka-ajatuksesta, joka lymyili alitajunnassa, että vaikka näiden henkilöiden ja kansakunnan taistelu päättyi voittoon - kuljemme kaikki koko ajan hiuksen hienolla langalla, joka voi katketa ihan hetkenä minä hyvänsä. Ei ole itsestään selvää, että olemme turvassa, hyvinvointi-, oikeus-, demokratiavaltioissa.

Mekin toimimme erittäin hierarkkisessa yhteiskunnassa. Kaikki valtiomme palaset liikkuvat johtokäskyillä ylhäältä alas. Luovutamma kansakuntana vallan erittäin pienilukuiselle joukolle ihmisiä. Jos joku heistä on paha, on yhden hyvän ihmisen sitä vaikea pysäyttää alhaalta päin. Siihen todellakin tarvitaan kaikkien tuki. Se oli tämän dokumentin ehkä vahvin alleviivaus, että yhteinäinen kansakunta oli ainoa ratkaisu ongelmaan, joka oli yksi paha mies.

Jos elokuvallisista ansioista puhutaan, sillä dokumentteja on vaikea arvostella pelkästään aiheen tärkeyden tai voimakkuuden perusteella, koska niin monet kertovat juuri maailmamme oleellisimmat ongelmista. Tätä teosta pidin erittäin vahvasti, hienosti tehtynä dokumenttina. Heti alusta alkaen erityisesti koheesiivinen leikkausjälki luo vahvan visuaalisen maailman, josta katsoja ei voi ottaa silmiään pois. On poikkeuksellisen liikuttavaa katsoa dokumenttia, joka koostuu ainoastaan oikeasta arkistomateriaalista, eikä vain jälkeenpäin kuvitellusta videomateriaalista. Pääsemme siis aivan tapahtumien juureen, joka on leikattu kokoon erittäin vaikuttavasti ja todentuntuisesti varmasti pienen pienistä videonpätkistä.

Oikea Oscar-voittaja, erityisesti kaikki henkensä ihmisarvojen puolesta antaneet....=)

4 kommenttia:

 1. Tuosta Stanfordin kokeesta on tehty jokunen leffakin. Päällimmäisenä tulee mieleen saksalainen Das Experiment ja sen jenkkiriimeikki. On tullut katsottua ja aika karuja pätkiä olivat kummatkin. Mainittujen lisäksi löytyy vielä The Stanford Prison Experiment, jonka omistan myös, vaan en ole vielä katsonut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kanssa kuullut näistä leffoista. En tiedä pystyisinkö katsomaan kuitenkaan.

   Poista
 2. "Oikea Oscar-voittaja" KYLLÄ

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...