06 toukokuuta 2017

Lozenge Awards 2016 by: Cinema Lozenge


Olin todella ylpeä itsestäni, että sain viime vuodelta katsottua niinkin monta elokuvaa kuin 34 tähän mennessä. Tiesin, että sitä edellisen vuoden huippulukuihin en tulisi yltämään, mitkä killuu nyt 63:ssa katsotussa elokuvassa vuodelta 2015 - mikä on ihan huikea saavutus. Sen tiesin, että tänä vuonna olisi vaikeampi koostaa tämä teksti, kun edellis vuonna tosiaan olin katsonut niin törkeän määrän sen vuoden elokuvia, että niiden joukosta oli helppo poimia oikeasti ne, mitkä olivat tehneet vaikutuksen.

Tänä vuonna olen joutunut, luonnollisesta syystä, karsimaan vähän kategorioita, koska näkemäni elokuvat eivät vain riittäisi neljään näyttelijäkategoriaan esimerkiksi - ainakaan niin, että voisin objektiivisesti sanoa, ehdokkaiden ansaitsevan ehdokkuutensa. Toki olisin voinut pistää listalle jonkun nimen, mikä ei mielestäni oikeasti ollut niin hyvä, mutta halusin pelata reilusti. Pidemmittä puheitta siis, viidennen kerran ylpeänä esittelen oman blogini ehdokkaat parhaista saavutuksista elokuva-alalla.

Best actor

Trevante Rhodes (Moonlight)
Olen aina vakuuttunut, kun joku pystyy näyttelemään haavoittuvaisuutta. On mielestäni täysin eri lähteä vetämään rohkeaa tai sankarillista roolia. Paljon vaikeampi taitolaji on näyttää heikkoutensa, virheensä ja inhimillisyytensä. Valkokankaalla Rhodes on kuin jokaisen ohjaajan unelma, kuin savea, joka on muokattavissa - niin vastaanottavainen ja samalla läsnä. Täysin erilainen siitä julkisuuspersoonasta, jonka hän näyttää haastatteluissaan tai lehtikuvissaan. Olen mykistynyt.


Eddie Redmayne (Fantastic Beasts and Where to Find Them)
Ihmeolennoista en kirjoittanut arvostelua syistä, joista olen puhunut aikaisemminkin ja päätin jättää elokuvan myös näiden tunnustusten ulkopuolelle - ihan vain siksi, koska mikään palkinto ei olisi koskaan tarpeeksi. Mutta Redmaynen haluan yksilöidä elokuvan saavutuksista. Hän on syntynyt tuohon rooliin.


Lucas Hedges (Manchester by the Sea)
"Lucas Hedges on sensaatiomaisen loistava. Hänellä tuntuu olevan sisäänrakennettu kyky tunnistaa kohtauksessa makaava potentiaali ja sen lisäksi kyky täsmentää se katsojalle. Hän pystyy viemään hahmonsa syvästä surusta ja ahdistuksesta, psykologisesti mielenkiintoiseen tapaan tukahduttaa tunteet sekä käsitellä uusia kokemuksia sarkasmin ja ironian kautta. Hänen rytminsä näyttelijänä on loistava. Ja kun sen hallitsee pystyy helpon oloisesti kulkemaan äärirajoille tulkiten niin komiikkaa kuin tragediaa." - Cinema Lozenge arvostelu, 24.2.2017


Casey Affleck (Manchster by the Sea)
 "Casey Affleckin visionäärinen potretti avautui minulle hautajaiskohtauksessa. Tapa, miten Affleck väänsi päätään ja piti niskojaan nurissa, puhui voimakkaasti siitä, millainen tämä hahmo on. Lee on mies, jonka on epämukava elää ja olla oma itsensä. Hän kärsii. Affleck antaa roolisuorituksen, jollaista harvoin nähdään valkokankaalla - syvästi sisäänpäin kääntyneen, hiljaisen, pienillä eleillä vaikuttavan muotokuvan, jonka tehtävä ei ole saada katsojaa puolelleen, vaan pitää katsoja saman verran etäällä kuin kaikkia muitakin elokuvan hahmoja." - Cinema Lozenge arvostelu, 24.2.2017


Ben Foster (Hell or High Water)
"Sanomattakin lienee selvää, että Ben Fosterin Independent Spirit Award -palkittu roolisuoritus on täydellinen. Ja enempää en siitä edes halua keskustella." - Cinema Lozenge arvostelu 22.3.2017
Best Actress

Isabelle Huppert (Elle)
 En pitänyt Isabelle Huppertista ennen tätä elokuvaa. Jotkin näyttelijät tekevät niin voimakkaita roolisuorituksia, että saavat koko elokuvan toimimaan ja jotkut näyttelijät vasta pääsevät oikeuksiinsa toimivassa elokuvassa. Huppert kuuluu ehdottomasti ensimmäiseen leiriin. En tiedä minkälainen sekamelska Elle olisi elokuvana ilman häntä. Hän tekee siitä kiinnostavaa sekamelskaa.
 
Amy Adams (Arrival)
 Olen itse aina ollut sitä mieltä, että se kukaa huutaa koviten ei aina ole oikeassa. Samaa pätee näyttelemiseen. Joskus hiljaiset, maltilliset ja hiotut roolisuoritukset voivat vain olla niin paljon parempia. Adamsilla ei ole yhtä yksittäistä roolisuoritusta, jossa demonstroisi tunneskaalansa, vaan läpi elokuvan hän rakentaa hahmoaan ja sillä lailla tukee elokuvaa. Tälläistä näyttelemisen tulisikin olla. Eikä ole ihan pieni saavutus, että tämän kaliiberin näyttelijä, joka on todistanut taitonsa jo niin monessa elokuvassa, vielä onnistuu vetämään sinulta jalat alta ja näyttämään kokonaan uudenlaisen syvyyden itseensä: sielukkuuden.
 
Amy Adams (Nocturnal Animals)
Adamsin roolisuoritus tässä elokuvassa rakentuu pienen pienistä yksityiskohdista. Miten hän pysähtyy katsomaan maalausta, jota ei ole ennen nähnyt. Miten hän laskee kirjan käsistään, kun on lukenut jotain järkyttävää. Miten hänen silmänsä värähtää kun vuosia painanut taakka viimeinkin helpottuu. Kaunista elokuvanäyttelemistä.

Jessica Chastain (Miss Sloane)
Yksinkertaisesti badass -roolisuoritus. Chastainin pitäisi näytellä yksinomaan tälläisiä voimakkaita naisia, jotka laittavat menemään, mutta sekin olisi toisaalta harmi, sillä hän on jokaisessa roolissaan aina niin kotonaan. Ehdottomasti aikansa parhaita näyttelijöitä. On harvinaista, että älykkyys välittyy valkokankaalta niin mielenkiintoisella tavalla. 

Taraji P. Henson (Hidden Figures)
 En välttämättä valinnut Hensonia ehdokkaaksi hänen suuren kohtauksensa vuoksi, joka on totta kai vaikuttava, mutta siksi, koska Henson todistaa elokuvassa, että juoksemallakin voi näytellä.


Best Movie

Arrival

Hell or High Water

Manchester by the Sea

Moonlight

Miss SloaneBest Costume Design

A Bigger Splash
Rennon kesäinen tunnelma tässä elokuvassa on valloittava. Saavutus sekin puvustuksen saralla, että se saadaan mukavan näköiseksi.

Arrival 
Arrivalin pukumaailma on hillitty. Mutta jostain syystä se kiehtoo minua. Liekö elokuvantekijöiden tarkoitus ollut kiinnittää asuihin mahdollisimman vähän huomiota, että katsoja pysyy kiinni tarinassa - en tiedä. Mutta se kiehtoo minua.

Collateral Beauty
 Harvinaista, että elokuvassa saadaan jokaiselle hahmolle ainutlaatuinen tyyli, mutta kuitenkin luontainen ja uskottava - tavallinen ja silti hyvän näköinen.Miss Sloane
 Mustankin eri sävyillä saadaan aika paljon aikaan.

The Neon Demon
 The Neon Demon on visuaalinen elokuva. Sanomattakin selvää, että puvustus kulkee käsi kädessä.Best Villain

Jesse Eisenberg :: Batman V Superman
 Olen varmaan ainoa maan asukki, joka piti Eisenbergin roolisuorituksesta. En ole toistaiseksi kenenkään muun kuullut ylistävän häntä, päin vastoin. Minusta hän oli siksi hyvä, kun hän sai inhon väreet minussa aikaan elokuvaa katsoessani. Hänen hahmonsa vain oli niin ärsyttävä limanuljaska, että teki ihan mieli motata naamaan.

Patrick Decile :: Moonlight
Moonlightissa Decile oli Se Kiusaaja. Oikein sellainen poika, jota ei muuksi oikein uskoisikaan kuin kiusaajaksi. Hyvin todentuntuinen roolisuoritus.

Laurent Lafitte :: Elle
Todella harvinaislaatuinen pahis elokuvassa. Pahoittelen nyt samaan syssyyn myös juonipaljastusta - jos tätä voi sellaiseksi laskea. Mutta ei mikään perinteisin antagonisti tämä heppu. Ja siksi niin raikas ratkaisu elokuvassa.

Amy Adams :: Nocturnal Animals
 Jos joku väittäisi, että Adams ei ole Nocturnal Animalsin antagonisti, niin olisi häntäkin kai uskottava. Mutta vähän ajattelemalla juonta pidemmälle, ymmärtää, että oikeastihan se on Adamsin hahmo, jota vastaan tässä elokuvassa taistellaan. Mutta hienoa onkin nimenomaan se, että Adamsin hahmo itsekin tajuaa tämän.

Benjamin Bratt :: Ride Along 2
 Tykästyin jostain syystä Brattin klassiseen pahikseen tässä leffassa. Se on vaan hauskaa kuinka NIIIN PAHIS, hän on roolissaan. Ensimmäisestä sekunnista, kun hänet näkee valkokankaalla, hänet tunnistaa pahikseksi.


The Biggest Disappointment

Doctor Strange

La La Land

Naapurit 2

Blue Jay

Whiskey Tango FoxtrotMost Underrated Performance

Margaret Bowman :: Hell or High Water
Harva pystyy yhdellä kohtauksella tulemaan niin tärkeäksi osaksi elokuvaa ja tekemään lähtemättömän vaikutuksen. Haluaisin nähdä hänet jossain isomassa roolissa. Harvinaislaatuinen karisma hänellä.

Trevante Rhodes :: Moonlight
 Rhodes on takuuvarmasti tulevaisuuden suuria nimiä. Siksi on todella outoa, ettei hän saanut yhtään palkintoehdokkuushuomiota osastaan kuitenkin elokuvan pääosassa. Yksi vaikutustekijä on varmasti se, että hän jakoi roolinsa kahden muun kanssa, mutta mielestäni se on vielä vaikuttavampaa, että pystyy työskentelemään yhdessä kahden muun näyttelijän kanssa ja silti tekemään niin vaikuttavan roolisuorituksen ja avainsana: vielä vaikuttavamman roolisuorituksen kuin nämä kaksi muuta näyttelijää.

Karl Glusman :: The Neon Demon
En tiedä oliko Glusman nyt niin hyvä The Neon Demonissa, mutta jatkan hänestä puhumista, kunnes joku kuuntelee. Ehdottomasti lahjakkuus, jota ei tulisi maailman päästää käsistään. Viime vuonna hän voitti Lozenge Awardin parhaasta miespääosastaan elokuvassa Love. Ja jos hän jatkaa yhtä hyvien projektien valitsemista... En osaa edes veikata kuinka hyvä hänestä vielä tuleekaan.

Jeremy Renner :: Arrival
Rennerin valitsin listalle lähinnä siksi, että koin, että häntä pidettiin jopa elokuvan huonona puolena, mikä ei voisi olla kauempana totuutta. Hän omaa juuri sopivan olemuksen rooliinsa ja hänen työllään on iso rooli elokuvan toimivuuden kannalta.

Jake Gyllenhaal :: Nocturnal Animals

 Joudun aina toistelemaan ihmetyksissäni sitä outoa faktaa, että Gyllenhaalilla on vasta yksi Oscar-ehdokkuus, kun hän on tehnyt ainakin tusinan verran ehdokkuuden arvoisia roolisuorituksia. Ei Nocturnal Animals nyt mikään hänen parhain roolinsa ole, mutta yllätyin silti positiivisesti kuinka paljon hän taas antaa itsestään rooleissaan. Hän on niin hyvä.

Oscar snub

Amy Adams (Arrival)
{Vuosikymmen törkein tapahtuma, että Oscar-akatemia jättää tämän luokan roolisuorituksen ehdokkaiden ulkopuolelle. Hänen olisi kuulunut jopa voittaa. Minusta alkaa tuntua siltä, että aina parhaimmat roolisuoritukset jäävät juuri ja juuri ehdokkuuksien ulkopuolelle.}

Trevante Rhodes (Moonlight)
{Mahershala Ali voitti Oscarin parhaasta miessivuosasta - niin en kuolemaksenikaan ymmärä, miten Rhodes ei ollut edes ehdolla, kun hän vetää selkeästi parhaimman roolin koko leffassa}

Jessica Chastain (Miss Sloane)
{Chastain saisi kyllä jo voittaa Oscarin. Olisin niin halunnut, että se olisi tullut tälläisestä roolista.}

Ben Foster (Hell or High Water)
{Yksi viime vuosien parhaita miessivuosia ja siksi on niin katkeransuloista, että se ei ollut ehdolla - siksikin, että yleensä miessivuosan kategoria on heikoin kaikista näyttelijäkategorioista. Ihan ihme roolisuorituksia välillä ehdolla (Jonah Hillillä on kaksi ehdokkuutta).}

Tom Ford (Nocturnal Animals)
 Ford on mielestäni yksi vaikuttavimpia ohjaajia. Harmi, että hän tekee leffoja niin harvoin ja siksikin Akatemian pitäisi tunnustaa tämä lahjakkuus. Kuka tietää, kuinka kauan joudumme odottamaan seuraavaa tilaisuutta.


Best Script

Kenneth Lonergan (Manchester by the Sea)
Tarell Alvin McCraney, Barry Jenkins (Moonlight)
Eric Heisserer (Arrival)
Taylor Sheridan (Hell or High Water)
Jonathan Perera (Miss Sloane)

 • Inspiration Award

(tb announced later)


 • Career Sidestep
(tb announced later)


Actually Funny

Renee Zellweger :: Bridget Jones's Diary
"Kumarrettava on silti vain ja ainoastaan sille nerokkuudelle mitä on Renee Zellweger. Hänen koominen ajoituksensa on aina yhtä spot on ja hänen valovoimainen hymynsä, joka ulottuu hänen ainutlaatuisiin silmiin asti täyttää valkokankaan aina samalla momentumilla." - Cinema Lozenge arvostelu, 16.9.16

Ryan Reynolds :: Deadpool
 En tiedä onko Reynolds itse niin hauska, vai onko elokuvan konsepti ja tilannehuumori vaan todella osuvia, mutta ei Reynolds nyt liikaa ärsyttänytkään. 

Chris Hemsworth :: Ghostbusters
Hemsworth on välillä vähän itseään täynnä tai itseriittoinen jollain oudolla lailla. Ei siis aina niin hauskakaan. Mutta ehdottomasti varasti silti shown Ghostbustersissa. Kertooko se jotain elokuvasta vai Hemsowrthista, sitä en tiedä...

Kevin Hart :: Ride Along 2
 Kaikki koomikot eivät ole kaikille. Itse en ole mikään Jackie Chanin tai Chris Rockin suurin ystävä. Mutta Kevin Hart puolestaan menee. Pelkkä tapa, millä hän nostaa päänsä ylös vedestä elokuvan yhdessä kohtauksessa on mielestäni hauska.

Mark Wahlberg :: Daddy's Home
 Hauska elokuva ja on aina ihailtavaa, että osataan nauraa vähän itselleen ja tehdä itsestään naurunalainen. Wahlberg omaa niin hyvän valkokangaskarisman.


Best Cinematography

Ennen kuin päästään ehdokkaisiin, niin täytyy sanoa, että tämä oli tasaväkisin kategoria. Ja monta elokuvaa joutui jäämään pois. Moonlightin kuvaus oli jotain niin henkeäsalpaavan täydellistä. Elle oli rikkaan kaunis. Hidden Figuresin kuvaaja Mandy Walker oli ehdolla viime vuonna elokuvasta Truth, eikä tämän vuotinen työkään huonoa ollut. Siitä olen kuitenkin positiivisesti yllättynyt, että kaksi viidestä kuvaajasta ehdokkaiden joukossa on naisia - vaikka eivät olekaan yleisesti kuvaajien enemmistöä alalla.

Bradford Young :: Arrival

Natasha Braier :: The Neon Demon

Maryse Alberti :: Collateral Beauty

Jodi Lee Lipes :: Manchester by the Sea

Giles Nuttgens :: Hell or High Water

Best Score

Max Richter :: Miss Sloane
Johann Johannson :: Arrival 
Hans Zimmer, Pharrell Williams, Benjamin Wallfisch :: Hidden Figures
Craig Armstrong :: Me Before You
Hans Zimmer, Junkie XL :: Batman v Superman: Dawn of Justice

Best Ensemble (cast)

Manchester by the Sea
Hell or High Water
Arrival
Me Before You
Captain America: Civil War
...=)

4 kommenttia:

 1. Hauska kuinka paljon mulla olisi La La Landiä tälläisessä postauksessa... xD Monissa kategorioissa kuitenkin muistit hyvin juuri niitä henkilöitä, jotka syystä tai toisesta jäivät sen suuremmitta huomioitta esim oscareissa! Etenkin Trevante Rhodes oli aivan tajuttoman hyvä roolissaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin olin ajautua siihen, että kaikki ehdokkuudet/palkinnot olisi päätynyt samoille nimille, joten tein ihan tietoisen suuntauksen siinä, että yritin pitää valikoiman mahdollisimman laajana ja tunnustaa eri filmejä eri asioista. Trevante on kyllä vaarallisen aliarvostettu roolisuorituksestaan.

   Poista
 2. On kyllä hienoja ja erilaisia nimiä :) eritoten Neon Demonin maininnat, kun se on niin herkästi kahtia jakava :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku vuosi aion kyllä ottaa vielä tavoitteekseni katsoa jokainen vähänkin hyvältä vaikuttava elokuva - nytkin harmittaa, että ei ole päässyt katsomaan puoliakaan niistä elokuvista, joita viime vuonna tehtiin (minne esim. Fences katosi?)

   Neon Demon - en ole edes tutustunut tähän viimeisimpään kohuun sen leffan ympäriltä - jotain Lars Von Trier mennyt kritisoimaan Nicolas Winding Refniä... Ota näistä selvää sitten...

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...