10 huhtikuuta 2017

Westworld, 1. tuotantokausi

Westworldia on verrattu Game of Thronesiin. Siksi minulla ei alun alkaen ollutkaan juuri kiinnostusta sarjaa kohtaan, kun olen vähän väsynyt Game of Thronesiinkin. Mutta kun HBO Nordicin ilmaisen kuukauden päätin käyttää hyväksi, niin ajattelin ottaa kaiken hyödyn irti. Jos olisin vain tiennyt, että Westworld on kaikkea, mitä Game of Thrones ei ole, olisin katsonut tämän jo paljon aikaisemmin.

Westworldissa on yhdeksän tunnin mittaista jaksoa ja puolentoista tunnin finaalijakso eli mikään kevyt rupeama tämä ei ollut katsoa. Mutta luultavasti sinulle käy kuten allekirjoittaneelle, että on niin sarjan pauloissa, että katsoo koko kauden putkeen. Erityisesti sarjan loppua kohden, en vain pystynyt lopettamaan jaksojen katsomista, kun halusin niin paljon päästä loppuun ja saada selville palapelin viimeisen palasen. Westworld on yksi kaikkien aikojen kryptisimmistä sarjoista, joka punoo itsensä sellaiseen labyrinttiin, että katsoja alkaa jo epäillä, että päästänkö sieltä koskaan pois. Mutta finaalin viimeiset hetket ovat todellakin odotuksen arvoiset. Kuva selkenee ja kaikki käy järkeen. Hatunnosto tekijöille, että ovat näin pieteetillä hioneet niin monitahoisen juonen, että katsoja pakostakin uppoutuu sarjaan sisälle.

Westworld pähkinänkuoressa kertoo tulevaisuuden teemapuistosta, johon turistit menevät elämään tekoälyjen keskelle. Teema puistossa on villi länsi ja käytännössä he voivat tehdä tässä todellisuudessa mitä vaan: tappaa, raiskata, olla sankari tai roisto. Teemapuistoa pyörittää salaperäinen yritys, jossa on myös omat mysteerinsä ja juonenkulkunsa. Esimerkiksi Evan Rachel Wood, Thandie Newton, James Marsden ovat robottitekoälyjä sidottu elämään teemapuiston todellisuudessa vain turistien mielihaluja tyydyttääkseen ja Anthony Hopkins, Luke Hemsworth, Jeffrey Wright ovat teemapuiston taustatyöntekijöitä vetelemässä marionettien naruja.

Jo ensimmäinen jakso teki selväksi, että tässä haetaan jotain enemmän, mitä Game of Thrones voi esimerkiksi antaa. Ja puhun vain Game of Thronesista tässä yhteydessä siksi, että se on looginen vertailukohta. Maailmat ovat jokseenkin samankaltaiset. Vaikka kuinka ihailen Game of Thronesin laajaa ja kattavaa universumia, on se jättänyt minut jokseenkin kylmäksi, kun olen tajunnut, että sielläkin vain pyörä pieni pyörii, eikä mikään koskaan ratkea. Westworld puolestaan paljastaa kaikelle syvemmän merkityksen. Tämän maailman taustalla on mysteeri jos toinenkin, kaikilla salattu taka-ajatus tai piilotettu suunnitelma tulevaisuuden varalle. Jokainen hahmo yrittää selvittää jotain maailmastaan tai itsestään. Tavallaan Westworld on kuin Game of Thrones kohtaisi Ex Machinan, mutta ei sinne päinkään. Westworld on yksi kokonaisvaltaisimmista sarjoista, mitä olen nähnyt.

Tavallaan on harmikin, että tässä on päädytty televisiosarja formaattiin. Se avittaa tarinankerrontaa, kun sille uhrataan paljon aikaa, jopa 10,5 tuntia, mutta jos sarja olisi typistetty vaikka kolmen tunnin elokuvaan, olisi se ollut hitonmoinen elokuva. Sarja nimittäin on aika elokuvallinen. Sillä on hieno juoniarkki ja kaunis tematiikka, jonka varaan kaikki rakentuu sarjassa. Ensimmäiset jaksot eivät vielä tarjoa juurikaan cliffhangereita, mutta sanoisin, että ainakin kolmannesta jaksosta eteenpäin, jokaisessa jaksossa paljastetaan syvempi tarinan taso, joka vain aiheuttaa halun tietää enemmän ja päästä syvemmälle tarinaan... rakastan, rakastan, rakastan näin huolella tehtyä tarinankerrontaa!

Ironista, että sarjassa puhutaan niin paljon jumalista, sillä sellaisiksi haluaisin kutsua sarjan tekijöitä. Kaikki yksityiskohdat aina visuaalisesta maailmasta, hahmoista, tarinan syvemmästä merkityksestä, tarinan piilotetuista kerroksista aina dialogiin asti on niin hemmetin hienoa. Sarjassa on useita kohtauksia läpi kaikkien jaksojen, joista voisi mistä tahansa kehystää mietelausetaulun. Oma suosikkini on:


"Ah, my father used to say that only boring people get bored."
"Mine, too. I used to think it's only boring people who don't feel boredom, so cannot conceive of it in others."

Heti alusta alkaen suosikkihahmokseni nousi Maeve, jota esittää niin suurella intohimolla taianomainen Thandie Newton. Antakaa tälle naiselle kaikki maailman palkinnot. Hän on samalla aikaa mahdottoman karismaattinen, raaka sekä kykenevä niin puhtaaseen emootioon, että hän vetää jalat pois alta. Myös Anthony Hopkins muistuttaa, miksi on aikanaan noussut jollain Hannibal Lectereillä niin mestarilliseksi näyttelijäksi. Jeffrey Wright oikeastaan avautui minulle tämän sarjan myötä. Sarjassa on monta näyttelijää, josta en niin välitä, kuten Evan Rachel Wood, Ben Barnes, Tessa Thompson ja Jimmi Simpson, mutta ei heidänkään ontohko näytteleminen haittaa. Ed Harris, Luke Hemsworth ja James Marsden ovat suhteellisen vähänpuhuvissa rooleissa, ainakaan minua ei hirveästi heidän hahmonsa kiinnostanut. Mutta ihailen kyllä tätä kattavaa maailmaa, mikä hahmoilla on luotu. Saattaa kuulostaa sekavalta, mutta sarjan juonen perille pääseminen on todella vaivatonta, mutta kuitenkin mielenkiintoista.


En tiedä, kuinka kykenevä olen edes jaksamaan ylistää tätä sarjaa. Sen saavutusten luetteleminen on jo uuvuttavaa. Tälläiset mestariteokset ovat tarkoitettu kaikkien nähtäväksi. Ajoittain sarjan graafinen väkivalta kävi vähän liiaksi ainakin minulle, mutta muuta valitettavaa en sarjasta keksi. Jonathan Nolanin kynästähän tämä sarja on käsittääkseni syntynyt, eli sekin toiminne suosituksena joillekin, ketä Nolanien töitä on joskus ihailleet. Mitä minä kuitenkin aina etsin elokuvista ja tv-sarjoista on jokin alla makaava jännite tai dramatiikka, josta saisi sitä syvällisyyttä narratiivisen juonen tapahtumille. Westworldissa sitä syvyyttä on vaikka muille jakaa. Ihan konkreettisestikin tämän villin lännen maailman alla tapahtuu yhtä sun toista. Mutta jos etsit älyllistä viihdettä, jossa pohditaan ihan kaikkea aina yksilön identiteetistä, olemassaolosta, elämän merkityksestä ja sen lisäksi jotain, minkä parissa voi viettää aikaa ja uppoutua viihteeseen antaumuksetta, Westworld on sarja sinulle. Toisin sanoen Westworld on sarja kaikille.


...=)

4 kommenttia:

 1. Tää on todella loistava ja viimeisen päälle hiottu sarja! Upeaa scifi-laatua.

  Minusta on vain väärin molempia sarjoja kohtaan verrata tätä edes Game of Thronesiin, sillä vaikka molempia rakastan, ovat ne kuin yö ja päivä. Eikä tätä voisi suositella sellaiselle, joka on Got:ssa koukussa vain sen shokkiefektien aiheuttamaan adrenaliiniin (eittämättä moni katsoo siksi että saa ne kicksit). Westworld on eri genreä ja punottu maltillisemmin, silti minusta todella jännä.

  Got:ia on pakko puoltaa, että siinä on muutakin noiden shokkien lisäksi, mutta ihan kaikki hienoimmat sivujuonteet ja tarinat eivät taida tulla läpi pelkässä sarjassa... minun hankala erottaa taas kirjat ahmineena mikä kohtaus päässäni ei ole ollutkaan sarjassa, vaan lukemisen aikana kuvitettua xD Martin on puhdas nero, mutta sarja alkaa mennä nyt omia uomiaan ja se ei välttämättä tule olemaan hyvä asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä minä olen vain hulluna kaikkiin tekoälytarinoihin.

   Game of Thrones ja Westworld ovat ehkä siinä mielessä samanlaisia, että molemmissa on vanhanajan miljöö, jossa liikkuu useita erilaisia juonipolkuja. Erotus sarjoissa on se, että Westworldin juonipolut ovat vain näennäisesti erillään toisistaan, kun Game of Thronesissa tapahtuu yhtenään toisiinsa liittymättömiä asioita täysin irrallaan toisistaan. Kumpaakin tapaa kertoa tarina lienee pakko ihailla.

   Poista
 2. Ehkä se kuitenkin on parempi, että tämä on tv-sarja eikä elokuva kun edellisen tapauksessa monien mielissä olisi kuitenkin remake ja sen automaattisesti aiheuttama negatiivinen mielleyhtymä. Siirtämällä televisiomuotoon ollaan jotenkin väistetty sitä ongelmaa (vrt. Hannibal sun muut). Eihän se ole kuin kuin eri pakkauskääre, mutta mielikuvat ovat mitä ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oumaigaad! Tämä on remake? No enpä tiennyt tätäkään! Lol - kertonee jotain taustatyöstäni arvostelua varten... Olisin kyllä kirjoittanut siitä hyvin erilaisen, jos olisin tiennyt tämän. Oh well, you live and you learn :DDD

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...