31 maaliskuuta 2017

Kaikkien aikojen parhaat roolisuoritukset 2.0


Olen aiemmin tehnyt näyttelijäsuorituslistausta roolisuorituksista, jotka ovat ehkä jääneet vähän tutkan alle. Tällä kertaa vuorossa ovat suuren luokan veteraanien ikimuistoisimmat roolit. Tai jo useaan kertaan palkinnoilla noteeratut tai roolityö on muuten vain tämän hienon ammatin normeja murtava, rajoja rikkova. Kriteerinä pidin listauksessa sitä, että he antavat itsestään jotain ennennäkemätöntä. Toisin sanoen tällä kertaa arvostuksen puutteesta joutuu kärsimään näyttelijät, jotka vetävät hyviä roolisuorituksia, mutta aina samalla kaavalla. Myös Judi Dench ja Meryl Streep tipahtivat listalta, koska en osannut valita heiltä parasta, muista roolitöistä poikkeavaa suoritusta.

 • Charlize Theron :: Monster
Charlize Theronilla on paikoin taipumus ylinäytellä. Liekö Monster-elokuvan meikit peittäneet kaiken liiallisuuden, vai vetääkö hän oikeasti yhden kaikkien aikojen parhaista rooleista - sitä emme tule koskaan tietämään, mutta kokonaisuus toimii. Henkeäsalpaava muotokuva väärin menneestä ihmiskohtalosta.

 • Leonardo DiCaprio :: The Departed
 Leo on aikansa, ellei jopa kaikkien aikojen parhain näyttelijä. Miksikö? Koska hän on monipuolinen ja omistautunut. Harvoin hänen kaltaisensa miespääosan esittäjät edes tarvitsevat syvällisyyttä, sillä yleensä heiltä odotetaankin vain tiettyä karismaattisuutta ja sellaista vaniljaisuutta, mikä tekee heistä hyviä päähenkilöitä, jotta katsojien on helppo samaistua tarinan sankarin rooliin. Leo on poikkeus. Hän tuo rooleihinsa aina jotain enigmaattista. Hän ei edes tarvitsisi ympärilleen sellaisia spektaakkeleita, joihin hän on joutunut tarttumaan saadakseen ansaitsemaansa huomiota. Eikä hän huono ole Wolf of Wall Streetissä, Lentäjässä tai The Revenantissa, mutta sanon vain, että hän ei tarvitisi sellaista fakaadia ympärilleen. Toivottavasti hän tulevaisuudessa vielä ymmärtää tarttua vähäeleisimpiin rooleihin, kuten The Departedin hiljaiseen epätoivoon.

 • Kate Winslet :: The Reader
 Tapa, millä Winslet toistaa sanaa "isä" elokuvassa Steve Jobs, yrittäessään saada Michael Fassbenderin päähenkilön ymmärtämään, mikä on tärkeää elämässä, on jostain syystä porautunut syvälle sydämeeni. Tälläiset pienet yksityiskohdat ovat vain osa sitä hienoutta, mikä on Kate Winslet.
 • Bill Murray :: Lost in Translation
Bill Murrayn roolityö Lost in Translationissa on monumentaalista. Bill Murray ei ole mielestäni koskaan ollut tavallinen, mutta tapa, jolla hän tekee yksinäisyydestä ja tyhjyydestä universaalia on kaunista. 

 • Lucas Hedges :: Manchester by the Sea
 Se silkka moniulotteisuus, johon Hedges yltää Manchester by the Seassa on omiaan nostamaan hänet jo nyt historian kirjoihin. Hän tekee hienon arkin roolihahmolleen ja tapa, miten hän hioo roolisuorituksestaan syvästi sisäistetyn on käsittämättömän aito. Patrickin roolissa hän näyttää ulkomaailmalle erilaisen puolen itsestään, mitä oikeasti kokee sisällä päin. Hyvin harvoin on valkokankaalle ikuistettu yhtä realistinen roolisuoritus.

 • Cate Blanchett :: Truth
 Blanchettin kohdalla ongelmaksi tulee tälläisiä listauksia veistäessä se, että hänen uraansa koristaa niin lukematon määrä yhtä täydellisiä roolisuorituksia, jotka ovat kukin toisistaan erilainen, mutta kuitenkin yhtä omistaumuksella tehty roolityö. Olisin ihan hyvin voinut mainita Paljastavat merkinnät, Blue Jasmine tai Carol. Truth kuitenkin paljasti Blanchettin parhaimmat puolet - järkkymättömän henkevyyden ja paljaan herkkyyden.

 • Nicole Kidman :: Rabbit Hole
Nicole Kidmanin tapaa näytellä ei voi edes kutsua esittämiseksi. Hän menee aina syvemmälle - hän tuntee. Rabbit Hole on taianomainen, utuinen roolisuoritus, jossa Kidman pakottaa itsensä hukuttautumaan maailman syvimpään suruun. Hänen tekemät ratkaisut ovat aistinvaraisia. 

 • Ben Foster :: Hell or High Water
 Järkytyin syvästi, kun Hell or High Waterin jälkeen googlasin, kuka on tämä minuun vaikutuksen näyttelemisellään tehnyt mies ja tajusin, että hän on sama näyttelijä, kuin X-Men: The Last Standin Enkeli. Ei voisi olla kahta erilaisempaa roolia.

...=)

6 kommenttia:

 1. Anne Dorval Mommyssä, ja Antoine Olivier Pilon on myös äärimmäisen kova, mutta valitsin nyt `äidin.`

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö, miten pitkään, että pistäisinkö jommankumman heistä listalleni (miten oikein luit ajatukseni!?!?)

   Mutta sitten päättelin, että Mommy on ennen kaikkea Xavier Dolanin hengentuote. Tavallaan kuulen enemmän Dolanin äänen heidän roolitöissään kuin heidän itsensä. Mutta hemmetin hienoa taidetta sekin silti.

   Poista
  2. Ollaan ennenkin kirjoitettu ko elokuvasta.

   Poista
 2. Sori, en huomannut, että kyseessä oli veteraaniosasto. Mutta vetivät kyllä roolinsa kuin veteraanit parhaimmillaan, ihollaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, "niin sanotusti" veteraaniosasto (jos Lucas Hedgesin laskee veteraaniksi -- ehkä tuleva??) - lähinnä sitä lähdin hakemaan, että on jotain Oscar-ehdokkuutta, -voittoa, kiinni näissä elokuvissa, roolisuorituksissa ja/tai pitkän linjan näyttelijöitä, jotka paljastavat jotain uutta itsestään.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...