28 tammikuuta 2017

Movie Monday #91 - 3D

Tämä on ensimmäinen Movie Monday - haaste johon olen itse silloin kohta neljä vuotta sitten ensimmäistä kertaa vastannut. Tuntuu kuin olisin käynyt koko ympyrän ympäri. Aion jatkaa vielä projektiani vastaten jokaiseen Movie Monday-haasteeseen. Nämäkin haasteet, joihin olen vastannut - aion vastata uudelleen. Myös siksi, että olen poistanut vanhat vastaukseni.

3D:stä on tarkoitus jutella. Silloin kun tämä kysymys kysyttiin vuonna 2013, 3D oli vähän uudempi juttu elokuva-alalla kuin mitä se on tänä päivänä. Muistan itsekin silloin ensimmäisessä vastauksessa vastanneeni Avatarin ainoaksi 3D-elokuvaksi, jonka olin siihen mennessä nähnyt. Myöhemmin sitten Gravity tietysti mullisti koko pelin ja nykyisin on ihan tavallista, että kaikista suurista elokuvista tulee erikseen 3D-versiot. Viimeisin 3D-leffa, jonka näin oli Fantastic Beasts.

Minulla ei oikein ole mielipidettä 3D:hen. Tiedän, että se on joillekin ihmisille ehdoton nou nou. Mutta itse en itse asiassa edes huomaa juuri eroa tavalliseen elokuvaan. Poikkeuksena tietysti Gravity, joka oli uskomaton teatterikokemus. Lähinnä ne lasit, jotka joutuu pistämään teatterissa silmille ovat välillä vähän ärsyttävät, joten siksi en ryntää katsomaan jokaista 3D-elokuvaa kaupungissa. Mutta jos elokuvaa on saatavilla vain 3D:nä ei minulla myöskään ole mitään ongelmaa sitä mennä katsomaan.


...=)

12 kommenttia:

 1. Itse en välitä 3D:stä sen enempää kuin jostain kaareutuvasta televisiostakaan, se on vain markkinointikoneiston keksimä väkinäinen trendi-ilmiö jota myydään hetken kovalla tarmolla kuin jotain virtuaalilaseja tällä hetkellä ja kohta se jää varjoon kun koetetaan keksiä uutta vastaavaa. 3D kun on nimenomaan ollut koko elokuvahistorian sellainen temppu, eikä siis ollut lähellekään uutta ilmiötä vuonna 2013 kuin korkeintaan käytetyn teknologian ansiosta ja jos siitä oikeasti välitettäisiin elokuva-alalla niin ne elokuvat joita julkaistaisiin kolmiulotteisena eivät jäisi vain tehoste-elokuviin. Onhan se kiva kun sarjakuvasankarileffoja, fantasiaa ja scifiä tai tietokoneanimaatioista on olemassa 2D- ja 3D-versioina, mutta jos se olisi muuta kuin edellä mainittu markkinointikikka tulisi arkisen automaattisesti 3D-versiot myös elokuvista kuten Whiplash, Nebraska, Spotlight, Hangover yy, kaa ja koo, etc. Se että isoista Hollywoodin-tehosteteoksista vain B-kauhu ja jotkut luontodokumentit tuntuvat tekevän komiulotteista kamaa ei oikein ole vielä osoitus sen kattavuudesta niin kauan kun se jättää suunnattoman aukon toisista lajityypeistä. Varsinkaan kun samoin kuten ne kaareutuvat televisiot, sillä ei ole enimmälti osin mitään todellista poikkeavaa annettavaan verrattuna 2D-versioihin, vaan kyseessä on suurelta osin samankaltainen placebovaikutus kuin bluraylla verrattuna dvd-painokseen ja nyt 4k-versiola verrattaessa blurayhin, se on liian usein todellisuduen sijaan vain luulosairauden tukena. Mikä ei sisi tietenkään tarkoita etteikö todellisia eroa joissakin elokuvien kohdalla olisi, mutta se edellyttää tekijöiltä todellista paneutumista ja kunnioitusta jippoaan kohden. Tällä hetkellä se on vielä kausituote tai jotain jonka väitetään olevan ekstraa samalla tavalla kuin vanhat dvd-levyt joissa kappalevalikon kerrottiin olevan bonusmateriaali. Ei se ole, eikä sen tulisikaan olla. Jos jotain niin 3D:n tulisi ollakin niin arkinen, että se olisi elokuvasta iippumatta jokaisen levyn lisäke kuin tekstitysvaihtoehdot ja jossain vaiheessa ihmiset sen tajuavatkin. Elokuva kun on hyvä tai huono riippumatta siitä lentääkö tavara naamaa kohden vai ei. Ehkä se on osaltaan tajuttukin kun eipä 3D:tä markkinoidakaan enää samanlaisena ihmeenä kuin juuri jonkin Avatarin aikoina. Mahtavatko enää kehdata hehkuttaa 3D:tä samalla tavalla kun Avatar kakkonen ja kolmonen joskus saapuvat. Silloin tilalle on tullut jokin muu temppu, kuten kolmannen silmän visio.
  En minä jätä elokuvaa katsomatta sen vuoksi onko saatavilla vain 2D tai 3D versio, kuten en jätä senkään vuoksi onko se kasetilla, dvd:llä vaiko bluraylla. Jätän sen katsomatta jos siinä on Katherine Heigl.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä. Ja totta puhuen, olen hurmioitunut siitä, että olet myös tuota mieltä. Kommentissasi on kuitenkin traditionalismin kaikuja. Joku muu saattaisi veikata jo elokuvan perinteisessä formaatissaan kuolleen. Tulevaisuudessa on odotettavissa enää virtuaalinen todellisuus joka syövyttänee alleen koko elokuva- ja miksei peliteollisuudenkin. 3D ja Bluerayt sun muut olisivat vain sen ajan esiaskelia...

   Nyt jo minusta tuntuu, että olemme ihan parissa viime vuodessa hypänneet vuosisatoja eteenpäin jopa elokuvankatsojien tottumuksissa. Aiemmin oli vielä trendikästä haukkua supersankarielokuvia ja jatko-osia, mutta nykyään niiden odotetaan saavan jopa Oscar-ehdokkuuksia (Deadpool). Jos olisin pahaa ennustava, niin sanoisin lopun ajan koittaneen. Esimerkki: Kuinka monta jatko-osaa on ensi vuodelle luvassa?

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. No nyt kiinnostaa mitä täällä on ollut xD

   Poista
  3. :DDD

   Tuoppi taisi erittäin totuudenmukaisesti kommentoida, että 3D ei tee huonosta elokuvasta hyvää. Minä yritin jotenkin jatkaa ajatusta pidemmälle, että sekin on tietysti vain yksi mielipide.

   Pelkään pahoin, että joillekin se 3D vaan tekee jo pelkästään leffasta viihdyttävän. Vähintään ne erikoisefektit siihen päälle niin avot!

   Poista
  4. ...onneksi löytyy tälläisiä maailman elokuvapuristeja, Noireja, Tuoppeja ja Sinejä, jotka sentään toivottavasti vielä pitävät vaihtoehtoistakin elokuvantekemistä elinvoimaisena kaiken tuon massatuotannon lisäksi...

   Poista
  5. Voi kyllä! Itsehän ehdin myös silloin aikanaan hurahtaa 3D:hen, jopa niin, että mietin erikseen, mitkä elokuvat katsoo nimenomaan kyseisessä formaatissa. Pikkuhiljaa se kuitenkin on hiipunut ja kun valitettavasti en enää efektiä oikein edes huomaa, niin nykyään 2D menee 3D version edelle (kuvan valoisuuden vuoksi jo), mutta pystyn myös katsomaan 3D-versionkin ilman suurempaa ongelmaa.

   Jotta efekti saisi taas kiinnostumaan, niin kaipailisin elokuvia, jotka on jo ensinnäkin kuvattu valmiiksi 3D:nä, eikä jälkikäteen lisätty... (ei toimi IKINÄ). Joissa efektillä on jotain annettavaa (esimerkiksi avaruus ja vedenalainen miljöö on ihanteellisia). Minä myös kuulun siihen osastoon, joka haluaa sitä räikeämpää efektiä eli illuusion keskikohta olisi valkokankaan kohdalla, eikä toisin kuin useimmissa on (miinus ne muutamat lentävät tavarat) se tulee ihan minimaalisesti ulos kankaasta ja loput ulottuvuuskerrokset jatkuu "kankaan taakse", tylsää xD haluaisin olla elokuvassa ihan sisällä..

   Poista
  6. Muista joskus kun Linnanmäellä oli se ensimmäinen 3D-teatteri, jossa oli se joku tukkielokuva, missä matkattiin tukin päällä pitkin poikin. Ehkä ne ensimmäiset ihan kerronnalliset ja juonelliset elokuvat yrittivätkin päästä vähän samaan vauhdin makuun, mitä se huvipuistoleffa, mutta sittemmin on kyllä täysin hiipunut tarmo 3D:n oikeanlaiseen työstämiseen (sekin vielä). Ja ihan totta, ei sitä 3D:tä edes huomaa enää (etenkin joku Fantastic Beats niin ei ollut mitään hyötyä 3D-näytöksestä, vaikka sentään luulisi taikuuden olevan jotenkin siisti toteuttaa erikoisefekteillä), mutta kuten sanoit, monesti jopa 2D:ssä parempi kuva.

   Poista
  7. Waltsu: Ai siitäkö siinä lyhyessä kommentissasi olikin kyse. Iski meinaten pienoinen paniikki päälle, että tulin sanoneeksi jälleen kerran jotakin totaalisen hölmöä, ja siksi poistin kommenttinikin. Sori siitä, heh.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...