07 tammikuuta 2017

Awards Season Update

Päätin, että tänä vuonna en tekisi omia Oscar-ehdokkuus veikkauksia ollenkaan. Veikkailemiset säästäisin sitten voittajiin, ehdokkaiden julkistuttua. Mikään ei kuitenkaan estä minua höpisemästä vähän tunnelmia tämän vuoden ehdokkaista ja palkintokaudesta muutenkin.

Tänä viikonloppuna jaetaan Golden Globe-palkinnot (tarkalleen ottaen huomisen ja maantain välisenä yönä). Toisin kuin viime vuonna, Golden Globet jaetaan ennen kuin Oscar-äänestäjien pitää palauttaa äänestyslipukkeensa. Tämä tarkoittaa sitä, että Golden Globeilla voi olla merkittävä vaikutus siihen, miten äänestäjät... äänestävät. Saattaa kuulostaa tyhmältä. "Miten se muka siihen vaikuttaa kuinka hyvä roolisuoritus on?", kuulen jonkun huutavan sieltä perältä. Mutta totta puhuen Oscar-kampanjointi on kova bisnes. Aina ei pelkällä hyvällä roolisuorituksella pääse kovinkaan pitkälle, etenkin kun vastassa on aivan yhtä hyviä roolisuorituksia.

Esimerkiksi Gwyneth Paltrowin voitettua Oscarin vuonna 1999, sanotaan, että siihen vaikutti suuresti se, että Paltrow oli pitänyt koskettavan puheen Golden Globe-gaalassa voitettuaan pystin samasta roolista. Toki elokuvatuottaja Harvey Weinsteinilla on paljon vaikutusvaltaa ja hänelläkin sanotaan olleen näppinsä pelissä Paltrowin voiton puolesta. Kuka tahansa pystyy argumentoimaan, että Cate Blanchett oli aivan yhtä hyvä sinä vuonna roolissaan Elizabeth -elokuvassa ja kuinka kahden hyvän roolisuorituksen väliltä sitten valitaan? No katsomalla Golden Globe -gaalaa ja noudattamalla suuntaa, jonka muutkin palkintokomiteat ovat valinneet.

Ensi viikolla BAFTA-ehdokkuudet julkistetaan (10. päivä) ja Oscar-ehdokkuudet julkistetaan sitten 24. päivä.

Suuria kysymyksiä, mitkä vainoavat Oscareita on nyt, että tunnustetaanko Martin Scrosesen eepos "Silence" ehdokkuuksissa vai. Kaikki muut gaalat melkein kauttaaltaan ovat sivuuttaneet sen, mikä johtuu mielestäni vain yhdestä syystä ja se on, että elokuva julkaistiin liian myöhään loppuvuodesta eli ei ollut kaikilla palkintokomiteoilla aikaa nähdä sitä. Oscareissa olisi eri juttu, mutta nähtäväksi jää...

Myös Florence -elokuvan asema tällä palkintokaudella on ollut kysymyksiä herättävä. Itse en uskonut sen mahdollisuuksin, ihan vain siksi, koska minusta se ei ole tarpeeksi hyvä, mutta sitten SAG-gaala päättikin suosia sitä leffaa vaikkapa Elle-elokuvan ja Isabelle Huppert'n sijaan. Suurin mahdollisuus tällä hetkellä olisi varmaan Hugh Grantilla saada miessivuosan ehdokkuus, ihan vain siksi, että kisa siinä kategoriassa (joka vuosi?) on todella heikkoa.  Mutta toivon tosissani, että emme joudu pian siteeraamaan Hugh Grantia Oscar-ehdokkaaksi. Ihan kiva näyttelijä, mutta en suostu elämään maailmassa, jossa Alan Rickman, Gong Li, Eli Wallach, Billy Crudup, Oscar Isaac, Lindsay Duncan, Peter Sarsgaard, Michael B. Jordan eivät ole olleet ehdolla, mutta Hugh Grant olisi.

Minua myös aina kiinnostaa eniten parhaan naispääosan kategoria. Varmoja ehdokkaita sanoisi olevan vain Emma Stone (La La Land), Amy Adams (Arrival) ja Natalie Portman (Jackie). Lopusta kahdesta paikasta kilpailee Streep (Florence), Bening (20th Century Women) ja Negga (Loving). Lähinnä olen itse pohtinut mahdollista voittajaa. Haluaisin kovasti, että se olisi Emma Stone. Portman kuitenkin voitti Critics' Choice-palkinnon, joka enteilisi hänen voittoaan. Ja asiaa ajateltuani tulin itse asiassa siihen lopputulokseen, että Emma Stonen urankin kannalta olisi luultavasti parempi, jos Natalie Portman voittaisi (tai jos luoja sallii, Amy Adams). Miksi? Koska hän on niin nuori. Hän on juuri ja juuri saanut pakolliset Spiderman-filminsä pois alta ja ihmisten mielissä hän on vielä kokematon "newbie". Eikä siinä mitään, mutta en haluaisi, että Stone kokee saman kohtalon kuin eräät Anne Hathaway, Jennifer Lawrence, Gwyneth Paltrow.. Julia Roberts jopa. Eli hyvin usein jos nuori, uusi näyttelijä voittaa Oscarin, tulee heistä yhdessä yössä "yliarvostettuja". En tiedä, mistä tämä johtuu, liekö ihmiset kateellisia tai jotain, mutta pitkäkestoisemman uran saa, jos voittaa palkinnon vasta vähän myöhemmin. Näin ihmiset eivät kyllästy sinuun. Kysy vaikka Kate Winsletiltä. Hän odotti kärsivällisesti viisi ehdokkuutta, ennenkuin vasta kävi poimimassa pystinsä. Ja ihmiset pitävät häntä "aitona".

Parhaan elokuvan kisa tullaan käymään La La Landin ja Moonlightin välillä. Voittajaksi veikkaan Moonlightia. La La Land oli kovassa nosteessa tultuaan julki, mutta sittemmin olen aistinut jonkin asteista kyllästymistä. La La Landia ei ole kehuttu erityisestä syvällisyydestä, kun kyseessä kuitenkin on romanttinen musikaali. Mielenkiintoinen kysymys onkin lähinnä, että mikä elokuva kerää eniten ehdokkuuksia. Viime vuonna oli aika selvät sävelet The Revenantin ja Mad Maxin ollessa sellaisia suuria tuotantoja, mutta tänä vuonna tekeleet ovat vähän hienovaraisempia (ellei Silencea lasketa mukaan.)

...=)2 kommenttia:

  1. Ai ihanaa! Syöksyin heti kahmimaan tämän tekstin :'D vaikka osassa onkin eri ajatukset/veikkaukset/mielipiteet, niin jumpe kun on mielenkiintoista lukea näitä sun analyysejä! Siis tästä aiheesta et vaan voi kirjoittaa liikaa, min mielestä ainakaan xD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah - hyvä! Mietin jo jossain vaiheessa että jaarittelenko jo liikaa tästä palkintokaudesta - mutta eihän tästä saa tarpeekseen :DD

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...