14 joulukuuta 2016

SAG Awards Nominations 2016

Screen Actors' Guild on Yhdysvaltain elokuvanäyttelijöiden liitto. Täten palkinnoista äänestäjinä toimii näyttelijät. He palkitsevat vain näyttelijäsuoritukset ja stuntit. Parhaan elokuvan, ohjaajan, käsikirjoittajan yms. palkintoja ei jaeta. SAG-palkinnot ovat siinä mielessä tärkeitä palkintoja, että hyvin harvoin kukaan on voittanut Oscaria, saamatta SAG-huomiota. Luonnollisesti, koska äänestäjät monta kertaa ovat samoja kummassakin palkinnossa. Yleensä SAG-gaala myös heittää muutaman villin kortin peliin eli toisin sanoen poikkeaa Golden Globejen ja Critics' Choice Awards-palkintojen linjasta. Eniten tästä pakasta vielä erottuu BAFTAt, jotka hyvin usein kulkevat täysin omaa tietään. Baftoilla on kuitenkin se merkitys, että se vahvistaa näitä muita palkintoja. Esim. viime vuonna Brie Larson, Mark Rylance ja Leonardo DiCaprio voittivat Oscareidensa lisäksi myös BAFTAn.

Outstanding Performance by a Male Actor in a Leading Role

Casey Affleck, “Manchester by the Sea”

Andrew Garfield, “Hacksaw Ridge”

Ryan Gosling, “La La Land”

Viggo Mortensen, “Captain Fantastic”

Denzel Washington, “Fences”

Niinkuin minä Golden Globe-postauksessani manailin, että Viggo Mortensen mitään kunnon jalansijaa tässä Oscar-kisassa tule saamaan ja eikös se sitten täälläkin ehdokkaana löydy. Nyt kun Critics' Choice, Golden Globe ja SAG-ehdokkaat ovat selvillä, niin voisin tästä päätellen ajatella, että neljä varmaa ehdokasta Oscareihin olisi Affleck (Manchester by the Sea), Garfield (Hacksaw Ridge), Gosling (La La Land) ja Washington (Fences). Kisa viidennen paikasta käydää sitten todennäköisesti Mortensenin ja Joel Edgertonin (Loving) kesken. Sanomattakin lienee selvää, että oma kannatuksen putoaa Edgertonin leiriin. Sama homma oli muuten viime vuonna. Parhaan miespääosan kategoria olisi ollut muutoin sillä selvä, mutta viidettä ehdokasta jännitettiin, että olisiko se Matt Damon (The Martian) taikka vaikka Michael Keaton (Spotlight). Joka tapauksessa olen onnellinen, että Casey Affleck näyttää todennäköiseltä voittajalta ja että tänä vuonna nuoremmatkin miespääosan esittäjät ovat saaneet rooleillaan huomiota, ettei siellä ole pelkstään ne iänikuiset vanhat gubbet.

Outstanding Performance by a Female Actor in a Leading Role

Amy Adams, “Arrival”

Emily Blunt, “The Girl on the Train”

Natalie Portman, “Jackie”

Emma Stone, “La La Land”

Meryl Streep, “Florence Foster Jenkins”

Suurimmat järkytykset tulivat näissä SAG-ehdokkuuksista tästä kategoriasta. Kuten itse asiassa viime vuonnakin, kun SAG-gaala päätti kaikista muista palkinnoista poiketen huomioida esim. Sarah Silvermanin (ansaitusti) osastaan I Smile Back. Mutta Emily Bluntin nimi oli varmasti kaikkien veikkauslistojen häntäsijoilla. Ruth Negga (Loving), Annette Bening (20th Century Women) ja Isabelle Huppert (Elle) jäivät nyt sitten rannalle ruikuttamaan. En kyllä erityisemmin kannattanut yhtäkään näistä ehdokkaista, mutta yllätyksenä tämä toimi. Ja olisihan se kiva, että Blunt viimein saisi (ENSIMMÄISEN) ehdokkuutensa! Olen vain tyytyväinen, että Amy Adamsin ehdokkuus näyttää nyt todella varmalta. Luoja, että rakastuin hänen suoritukseensa Arrivalissa...

Outstanding Performance by a Male Actor in a Supporting Role

Mahershala Ali, “Moonlight”

Jeff Bridges, “Hell or High Water”

Hugh Grant, “Florence Foster Jenkins”

Lucas Hedges, “Manchester by the Sea”

Dev Patel, “Lion”

Jostain syystä SAG-gaala tuntuu suosineen Florence Foster Jenkins-filmiä vaikkapa Loving tai Nocturnal Animals elokuvien sijaan. Itse uumoilin Florencen nähtyäni, että se jotain huomiota saisi, mutta se ei missään vaiheessa muodostunut minulle miksikään ehdottomaksi suosikiksi ja vaikka roolisuoritukset siinä olivat hyviä, en pidä sitä mitenkään maailmaa mullistavana teoksena, joten sinänsä on vähän sääli, että se on saanut näinkin paljon jalansijaa. Tosin, jos joku, niin se on Meryl Streep joka ansaitsisi kahdenkymmenennen ehdokkuutensa. Veikkaanpa myös tämän miessivuosan kategorian kohdalla, että näiden ehdokkuuksien julkistamisen jälkeen on aika selvää, että varmoja ehdokkaita ovat Bridges (Hell or High Water), Patel (Lion), Ali (Moonlight) ja kaksi viimeistä "slottia" ovat sitten loppujen kinasteltavissa. Hedges (Manchester by the Sea) ei saanut rakkautta Golden Globeilta eikä Grant Critics' Choiceilta. Kisa on siis heidän kohdallaan täysin auki.

Outstanding Performance by a Female Actor in a Supporting Role

Viola Davis, “Fences”

Naomie Harris, “Moonlight”

Nicole Kidman, “Lion”

Octavia Spencer, “Hidden Figures”

Michelle Williams, “Manchester by the Sea”

Naissivuosan kategoria ei tarjoa yllätyksen yllätystä. Taitaapa se olla vieläpä täysin sama, mikä Globet selekoivat. En yllättyisi, jos tämä kokoonpano olisivat myös Oscar-ehdokkaina, mikä olisi hienoa, sillä en ajatellut että Octavia Spencer olisi tänä vuonna Oscar-ehdokkaana, mutta hyvä on jos on. Rakastan sitä naista.p.s. tänään tuli suru-uutinen siitä, että Arrivalin soundtrack on diskattu Oscar-harkinnasta. Tämä on suuri sääli, sillä itse ainakin rakastuin Johan Johanssonin työhön tässä leffassa. Tavallaan kuitenkin ymmärrän, miksi näin on päätetty, sillä elokuvan alussa ja lopussa soinut kaunis melodia on Max Richterin kynästä (On the Nature of Daylight), mutta läpi elokuvan Johanssonin ratkaisut olivat niin kummittelevia, että en voi olla surematta.

...=)

2 kommenttia:

 1. Ps.kohtaan: Mitääääh??????? eikäh!! Se soundtrack oli yksi parhaimmistoa :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. TIEDÄN! Olen vieläkin vihainen tästä. Minulla on soinut Arrivalin soundtrack loopilla/toistona Youtubesta muutama pari päivää... Tosin tänään luin yhden arvostelijan kommentin kyseisestä ääniraidasta ja en voinut olla naurahtamatta: "Icelandic composer Johann Johannnsson offers a spare and bleak musical score that sounds at time like someone playing a violin and oboe while being waterboarded."

   Nyt vaan sydämeni on entistä enemmän lukittautunut kannustamaan Amy Adamsin oikeutta Oscariin naispääosasta! Jostain syystä en ole saanut hänen roolisuoritusta pois mielestäni...

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...