26 lokakuuta 2016

Ylpeys ja ennakkoluulo (Pride & Prejudice)

Keira Knightley sai Oscar-ehdokkuuden vuonna 2005 osastaan tässä Jane Austen-filmatisoinnissa, esittäen Elizabeth Bennettiä, 1800-luvun Englannin seurapiirineitoa, jonka omalaatuiset sisaret (Rosamund Pike, Jena Malone, Carey Mulligan etc.) kaikki etsivät itselleen puolisoa temperamenttisen äitinsä (Brenda Blethyn) huohottaessa niskaan.

Ajoittain tämä Joe Wright-ohjaus lipuu melodraaman puolelle ja huokuu vähän liikaa vanhanaikaisia kliseitä, mutta varsin yltiöromanttisesta aihepiiristään huolimatta, paketti pysyy kasassa. Liekö se Knightleyn vahvan pääosan ansiota tai hyvin kirjoitetun juoniarkin ja sivuhahmojen - en tiedä. Tai sitten vain tykkään seurata ihmisten romanttista rakkautta ja elämäniloa tulevaisuuden toiveita kohtaan. Toki kuvaus on vahvasti aikaansa sidottu ja tiettyjä asioita katsoo ihan vain silmät pyöreinä nykypäivän lasien takaa vain ihmetelläkseen tuon ajan menoa. En tiedä, mitä itse tekisin, jos olisin sidottu tuollaisiin yhteiskuntanormeihin. Kaikkeen tietysti tottuu.

On sinänsä ihan virkistävääkin katsella 1800-luvun romanssia eikä tarvitse koko ajan vahdata, että missä kohtaa romantiikkaelementti ampuu yli. Kun nykyajan kyynisyys poistetaan kuvasta, on helpompi antautua romanttisen tarinan vietäväksi.

Through the Wormhole with Morgan Freeman-dokumenttisarjassa Morgan Freeman haastattelee tutkijoita, joiden mukaan on todennäköisempää, että universumimme on oikeasti virtuaalisimulaatio kuin biologinen olemassaolo. Toisin sanoen, olisimme tulevaisuuden ihmisten luomassa virutaalisimulaatiossa heidän esi-isistään todennäköisemmin kuin eläisimme "oikeasti".

Miksi kerroin tämän? No, Ylpeys ja ennakkoluulo, vaikka varsin viihdyttävää ja hyvin kirjoitettua tarinaa, niin ei ole kauhean syvällinen. Mutta siinäpä jotain pureskeltavaa ainakin...
...=)5 kommenttia:

 1. Kirjanahan tämä on yksi parhaita klassikoita, ikinä. Tämän elokuvakin olen katsellut mutta valitettavasti olen ensin nähnyt BBC:n tekemän mini-sarja-version tästä ja se on minulle se ainoa oikea versio. Minulle ainoa oikea Mr. Darcy on Colin Firth ja Elizabeth Jennifer Ehle. Olen nähnyt myös jonkun muun elokuvaversion tästä joskus, mutta siitä muistan vain väärän aikakauden krinoliinit ja sen että se oli ehkä mustavalkoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähdemateriaalin kirjallisen proosan voiman huomaa kyllä tästäkin sovituksesta - Knightleysta pidin mutta Mr Darcyn rooli olisi kyllä kaivannut jotain aivan muuta heppua saappaisiinsa. En myöskään pitänyt Donald Sutherlandista tässä. Komppaisin myös tuota toteamusta että paras versio tämä ei varmastikaan ole, sillä tämä on varsin kliininen sovitus. Olisin kaivannut rohkeampaa tarttumista tarinan teemoihin ja tunnelmaan - mitä se sitten tarkoitaakaan....

   Poista
 2. Tuolla katsomattomien pinossa majailee Ylpeys ja ennakkoluulo ja zombit. En usko sen olevan kovinkaan tasokas tuotos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kyllä niin typerältä jo alkuunsa, mutta näyttelijäkaarti siinä on ihan nimekäs... Nyt en malta odottaa, että arvostelet sen!

   Poista
  2. Absurdit ideat voivat joskus toimiakin, kuten tänään postaamastani arvostelusta ilmi hyvin käy, heh.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...