03 lokakuuta 2016

Hobitti - Smaugin autioittama maa (The Hobbit: The Desolation of Smaug)

Pidin tästä odotettua enemmän. Enhän minä tietenkään tajunnut, että tämä on Hobitti-trilogian toinen osa ja siksi katsoin tämän ensimmäisenä. Totta puhuen, elokuvaa katsoessa ei tullut mieleenkään, että tarinaa olisi jo pohjustettu yhdellä elokuvalla, sillä tapahtumien kulku oli tässä kuitenkin ihan selkeää. Kokemuksen varjolla voin siis suositella elokuvaa myös aikaisempaa osaa katsomattomalle.

Noin yleisestihän en ihan hirveästi perusta fantasiaseikkailusta, vaikka Game of Thronesia ja Harry Potteria olenkin diggaillut. Lähinnä siksi, koska joku LOTR:kin vetää hippasen verran yli. Tässäkin nämä örkki-hahmot aiheuttavat lähinnä nauruntyrskähdyksiä. En myöskään pidä siitä, että yleensä päähenkilö on täysin altavastaaja. Eli toisin sanoen päähenkilö on joku pieni hobitti ja vastassa on örkkiarmeija, muutama pahuuden velho ja tulta syöksevä lohikäärme. Se on varma tapa saada minun kiinnostukseni laantumaan. En nyt laskenut elokuvaa katsoessani, että kuinka monta örkkiä tässä listittiin ja silti niitä tuli joka kulman takaa aina vain lisää. Pidän inhimillisemmistä lähtökohdista ja asetelmista.

Sen sanottuani, olin suurimmalta osin varsin lumoutunut tästä keskiaikaisesta fantasiamaailmasta. Pidin siitä, että päähenkilöt kulkivat pitkän matkan päämääränsä kohti ja sitä kautta katsojalle esiteltiin tätä maailmaa monesta eri näkökulmasta ja tietokonehepuilla on kyllä ollut paintin kanssa väritettävää, kun ovat tuherrelleet näitä syötävän herkullisia kuvia. Erityinen suosikkini oli näiden metsähaltijoiden (Orlando Bloom, Evangeline Lilly & Lee Pace) valtakunta. Muutenkin Bloom ja Lilly pistivät kyllä menemään, niin että soi ja siitäkös minä tykkäsin.


Elokuvaa katsoessa mietin, että oliko keskiajalla muka jo mopseja, mutta googlettamalla asia selvisi ja ilmeisesti jo 700 eaa. Kiinassa on kyseinen koira esiintynyt, että ei voi kuin hattua nostaa elokuvantekijöiden omistautumiselle tämä ajankuvan ja maailman luomiseksi. Muutenkin pidin ohjauksesta todella paljon. Vaikka elokuva on suhteellisen pitkä, yhteenkään kolkkaan ei jäädä liian pitkäksi aikaa ihmettelemään, mutta sitten ei myöskään kiiruhdeta miljööstä toiseen, eli katsoja saa tarpeeksi aikaa jokaisen kohtauksen sulattelemiseen (toisin kuin esimerkiksi Star Wars: The Force Awakensissa, jossa kiiruhdetaan vähän liian tiuhalla tahdilla paikasta toiseen). Kaikki näyttelijät olivat varsin sympaattisia. Pidin siitä, että kääpiöitä ei oltu kuvattu ihan samalla tyylillä mitä joissain muissa keskiaikaisissa fantasiaseikkailuissa, eli rumina, vanhoina hyypiöinä, vaan enemmän inhimillisinä - samaistuttavimpina....=)
3 kommenttia:

 1. "Elokuvaa katsoessa mietin, että oliko keskiajalla muka jo mopseja--"

  Aa, mutta kuka sanoo, että LOTR-maailmassa eletään keskiaikaa?

  Alun "12 kuukautta myöhemmin" -teksti viittaisi myös siihen, ettei tässä maailmassa mitata vuotta samalla kuukausimäärällä kuin meillä päin. Voiko siis päätellä, että eletään kokonaan eri planeetalla ja eri galaksissa?

  Entä mikä on todennäköisyys, että täysin eri planeetalla olisi näin samanlaista eliökuntaa, että sieltä löytyisi ihmisiä ja mopseja? Tai se, että elvish kuulostaa kummasti englannilta.

  Tai ehkä ne eivät olekaan 'ihmisiä' ja 'mopseja', vaan jotain niiden näköisiä, ehkä jopa solukoostumukseltaan sattumalta täysin samanlaisia, olentoja, mutta niitä vain ei sanota mopseiksi. Niitä sanotaan... n:ksi?

  Tai ehkä tässä eletäänkin oman maapallomme aikaa, mutta vain kuvitteellista versiota siitä, jossa kohtaa yliluonnollisia asioita. Ja mopseja.

  Mie en ole koskaan käyttänyt näin paljon energiaa järkeilläkseni asiaa, mikä ei ole mulle edes mitenkään sydäntä lähellä.

  Tämä on hätähuuto. Kaipaan oikeaa tekemistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kommentti! Rakastan kun asioita kyseenalaistetaan - juuri noin sen kuuluukin mennä, että ei niele mitä tahansa...

   Ja totta kai pointtisi on hyvä. En edes tullut ajatelleeksi sitä noin... Onhan se tietysti itseselvää, että aikakuva LOTR-maailmassa hakee muotoaan keskiajasta. Kaupunkien rakenne, ihmisten työkalut, sähkön olemattomuus yms. kaikki viittaa keskiaikaan. Siksi vain olisin pitänyt outona, jos yht'äkkiä mukulakivikadulla olisi pyöriskellyt vaikka lapsi tasapainoskootterin kanssa - mutta kuten sanoin niin mopsi ei ole ihan verrattavissa nykyaikaan...

   Vielä kun asian pistää tuohon valoon, että maailma ei ole laisinkaan meidän, vaan puhdasta fantasiaa (niinkuin se onkin) - tulee kysymyksestä vielä triviaalimpi.

   Hyvä, hyvä, hyvä! Hyvin todettu ja kiitos tälläisestä kommentista - herättää vähän omaakin ajattelua...

   p.s. perustat tietenkin leffablogin! En tiedä mikä olisi "oikeampaa" tekemistä!

   Poista
  2. "p.s. perustat tietenkin leffablogin!"

   Ai vitsi, pitäiskö juuri... Saisi viimeinkin kirjoitella epäsäännöllisesti kymmenen pennin arvoisia kymmenen lauseen mietelmiä. Ja keksiä vielä itse aiheet, huhhuh!

   Tulee sitoutumiskammo, kun vain ajatteleekin :O

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...