25 syyskuuta 2016

Rita Hayworth - avain pakoon (The Shawshank Redemption)

Andy Dufresne (Tim Robbins) tuomitaan syyttömänä vaimonsa ja tämän rakastajan murhasta kahteen elinkautiseen. Vankilassa hän tapaa Ellis Boyd "Red" Reddingtonin (Morgan Freeman), jonka kanssa hän ystävystyy. Tarina kertoo Andyn matkan ensimmäisistä vankilavuosistaan läpi vuosikymmenien kiven sisässä istumista. Tähän liittyy ylenemistä vankilan sisäisessä kastijärjestelmässä sekä selviytymistä sadististen vartijoiden ja vankilanjohtajan alaisuudessa. Suuren merkityksen tarinalle luo Brooks Hatlenin (James Whitmore) ikää kerännyt vanki, joka on viettänyt kiven sisässä jo Andyn ja Redin sinne tullessa silmin nähtävän ikuisuuden. Puhutaan termistä laitostunut, mikä tulee erittäin selväksi Brooksin päästessä viimein vapaaksi. "I'm tired of being afraid all the time", toteaa hän vapaudesta. Tämä symboloi myös Andyn ja Redin sisäistä kamppailua, jossa he kyseenalaistavat elämänsä merkityksen. Kun tulevaisuudelle ei voi asettaa arvoa, mikä tekee tästä hetkestä elämisen arvoisen? Get busy living or get busy dying...

Rita Hayworth - avain pakoon (The Shawshank Redemption) nauttii Imdb:n 250 parasta elokuvaa-listan ykkösaseman suosiota. En itse perusta pahemmin kyseisen listan olemassaolosta, mutta en voi kieltää sen vaikutusta elokuvayleisöjen kollektiiviseen ali-/tajuntaan. Voisi kuvitella, että elokuva ei ainakaan huono ole, jos se tämän listan kärkikahinoihin pääsee kamppailemaan.

Ensimmäinen ajatus, mikä elokuvasta nousi oli sen pituus. Katsominen tuntuu ajoittain kuin nälkävuodelta, kun narratiivisesti siinä ei juuri tapahdu vankilan arjen ohessa sen ihmeempää. Yli kahdentunnin kesto olisi muutenkin pitkä, mutta vankilaolojen karu kuvaus ei ainakaan helpota ajan kulumista. Oikeastaan vain yhdellä kortilla pääsee ulos vankilasta, jos on tehnyt pitkän elokuvan - sen on oltava todella hyvä.

Loppu antoi odottaa itseänsä. Mutta sen sanottuani, ymmärrän täysin, miksi elokuvassa käytettiin niinkin paljon aikaa jokapäiväisen, tapahtumattoman ja passiivisen elämän kuvaamiseen. Tämä antoi katsojalle aikaa sitoutua näihin hahmoihin. Tämän elokuvan pääosassa on Redin ja Andyn (Freeman+Robbins) suhde. Heidän syvä kaveriside, joka on muodostunut monen vuosikymmenen ajan, kun heillä ei ole ollut mitään muuta tekemistä, kuin tutustua toisiinsa. Loppu tuo tähän mielenkiintoisen kontrastin, kun katsoja joutuu puntaroimaan heidän suhteen merkitystä - paljastamatta liikaa: silloin kun he ovatkin erossa.


Tämä saattaa kuulostaa hyvin laimealta tavalta luoda elokuvaa, mutta jokin erityiinen taika tähän on onnistuttu luomaan. En muista koska viimeksi olisin tuntenut elokuvan sydänjuuriani myöden, suurin piirtein hengittämättä katsonut elokuvan viimeisiä sekunteja sormet ristissä, vaikka tässä ei edes ollut jännityselementtejä. Todella hienosti kudottua draamaa, eritoten kahden hienon näyttelijän luotsaamana.

Hyvän elokuvan tunnistaa myös siitä, että sen kohtaukset jäävät pyörimään päähän pitkäksi aikaa. Rakastuin elokuvaan tulisesti juuri siksi. Vankilaolojen hyvin autenttinen kuvaus on käsinkosketeltavaa. On kuin olisimme itse olleet siellä, kaikki nämä vuodet ja sen takia Se Tunne, elokuvan lopussa on niin syvä. Tämän takia olikin vähän sääli, kuinka paljon katsojaa aliarvioitiin. Mielestäni elementti, jossa Andyn (Robbins) lopun ratkaisuja käytiin läpi takaumien kautta oli turhaa, sillä katsoja oli tässä vaiheessa jo täysin sitoutunut hahmoihin ja luotti heihin.
...=)

6 kommenttia:

 1. IMDb:n top-listojen suurin miinus on se kuinka helposti sitä manipuloidaan ja toistuvasti on saanut nähdä kuinka jonkinlainen masinoitu joukkofanimentaliteetti nostaa jonkin sen hetken hittileffan esille, vaikka viikko sitten ilmestyneellä elokuvalla ei oikeasti vielä olekaan perusteluja osoittaa miksi kuuluisi kaikkien aikojen parhaimpien/huonoimpien joukkoon. Tapahtuuhan tätä Rotten Tomatoesin kohdalla ja muuallakin, mutta IMDb:n kohdalla se tuntuu usein olevan normaalia avoimempaa vääristelyä. Siksi sinne nousevat kaikki Deadpoolit sun muut.
  Heillä pitäisi olla erikseen listat viime vuosien parhaimmille ja niille jotka ovat ajan saatossa todistaneet voimansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No varastit sanat suustani. Eikös näin käynyt vaikka Batman v. Superman mikä vielä käytännössä julistettiin kriitikoiden toimesta täysin surkeaksi...? Lisäksi luin jostain, että Imdb:n keskivertokäyttäjä on 18-30 vuotias valkoinen mies, niin ei tuota listaa voi silloin pitää kuin vain 18-30 vuotiaiden valkoisten miesten 250 parasta elokuvaa listana...

   Poista
  2. Batman v Superman The Ultimate Cut on tasoltaan astetta parempi tuotos. Se selittää tiettyjä asioita paremmin, ja kolmen tunnin kestostaan huolimatta kulkee kestonsa läpi jouhevammin kuin töksähtelevä teatteriversio. Ihan kaikkia mokia Ultimate Cut ei sekään pysty korjamaan, joten Marthasta joudumme valitettavasti edelleenkin kärsimään ja parista muustakin hölmöyden hedelmästä.

   Poista
  3. En ole vielä nähnyt tuota Batman v Supermania kun ylipäänsä tuo DCn yritys jäljitellä Marvelin elokuvallista universumia on ollut niin pettymyksellistä, mutta juuri en kanssa pahempaa tiedä, kuin elokuvat, jotka on pätkitty ja editoitu pilalle...

   Poista
 2. Unohdin mainita tän leffan silloin siinä yliarvostetuissa ja nimenomaan sen Imdb -sijoituksensa takia. Leffa on ihan hyvä, mutta monet ovat niin paljon parempia.

  Kuten tuossa edellä jo vähän kommentoitiinkin niin se Imdb:hän on tosiaan vain tuon keskivertokäyttäjän näköinen eli ei kerro mitenkään koko totuutta. Onneksi satun itse tuohon '18-30 vuotias valkoinen mies' eli minulle se sattuu aika hyvinkin olemaan ihan hyvä sivusto kertomaan tulenko pitämään elokuvasta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä, jonkinasteinen pettymys tämä loppujen lopuksi oli. Olen kanssa nähnyt miljoona parempaa elokuvaa, ja monta joiden vaikutus on ollut suurempaa ja välittömämpää. Tämän kanssa joutuu vähän tekemään töitä, että siitä löytää ne asiat, mitkä tekevät siitä hienon. Plus rakenteellisesti tämä on erittäin yksinkertainen, eli en tiedä onko tähän niin paljon vaivaa edes tarvinnut tunkea.

   Ehkä minun täytyy myös myöntää, että jollain tavalla myös elokuvan asema vaikutti minun katselukokemukseeni. Jos en olisi ollut tietoinen elokuvan korkeasta arvostuksesta, liekkö olisin antanut tälle näinkään paljon tähtiä, tiedä häntä...

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...