02 syyskuuta 2016

Kuolemaantuomittu (Dead Man Walking)

Tiedättekö mikä on valtio? Valtio ei ole mikään valvova isoveli. Valtio ei ole mielivalta. Valtio ei ole jumalan keksintö ihmisen kiusaksi. Valtio on yhtä kuin ihmiset. Jean-Jacques Rousseau otti ensimmäisen kerran käyttöön käsitteen yhteiskuntasopimus niin sanotun luonnontilan vastineeksi. Rousseaun ajatukset luonnontilasta olivat vielä romanttiset, mutta esimerkiksi Thomas Hobbesin ja John Locken ajatukset luonnontilasta olivat loppukädessä negatiivisia ihmisyksilön kannalta. Me noudatamme lakeja syystä. Me maksamme veroja syystä. Me elämme yhteiskunnassa, valtiossa, syystä. Valtio on olemassa meitä varten. Ilman valtiota olisimme oman onnemme nojassa, ilman toistemme tukea ja päätyisimme tappamaan toisemme. "Valtiolla" ei ole mitään syytä tappaa kansalaisiaan. Ja sen pitäisi olla ihmisoikeus, että valtio ei kansalaistaan tapa.

On naurettavaa, että kuolemantuomiota perustellaan sillä, että muutaman sentin silläkin "säästäisi" kun nämä nilkit teloitettaisiin. Saanko kysyä: mitä sillä säästetään? Ihmisarvot? Ei... Puhumattakaan siitä, että USA:ssa esimerkiksi syyttömiä tapetaan järkyttäviä määriä ja se huomataan vasta jälkikäteen.

Suosittelen katsomaan Kuolemaantuomitun ihan jo opetusmielessä. Draama on järkyttävän todentuntuinen ja täten vaikuttava. Se maalaa hyvin karun kuvan ihmisestä. Etenkin kohtaus, jossa uhrin lähiomaiset katselevat kun tämä vanki tapetaan, ottaa hyvin kopin ihmisen sadistisesta luonteesta kaikin puolin. Hyvin usea ihminen omaa ajattelutavan, että vankilaan joutuminen ja lakien rikkominen ei ole kenenkään muun syytä kuin vangitun itse ja täten hän joutuukin kantamaan rangaistuksesta vastuun. Mutta on hyvä huomata, että vertaillessa USAn vankiloita Pohjoismaiden vankiloihin, voisi väittää pohjoismaisten vankiloiden olevan onnistuneempia. USAn prosentuaalinen vankimäärä väestöstä on eksponentiaalinen Pohjoismaihin verrattuna. Uskaltaisin väittää tämän johtuvan siitä, että Pohjoismaissa yhteiskunta ottaa vastuun vangeista ja tekee kaikkensa kuntouttaakseen heitä, säilyttääkseen heidän ihmisarvon ja estääkseen rikosten uusiutumisen. Jos vankia kohdellaan huonosti, kuten USAssa, niin hänkin käyttäytyy huonosti.


...=)


4 kommenttia:

 1. Tätä tuli aikoinaan markkinoitua sillä, että Sarandon ns. rumensi (vrt. Halle Berry Monster's Ballissa) itsensä elokuvaa varten kun ei pitänyt meikkiä juuri laisinkaan.

  Hyvä leffa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiennytkään tuota! Aika järkyttävää, että heti jos nainen ei käytä meikkiä, niin sitä kutsutaan rumentamiseksi... Totta puhuen en edes huomannut Sarandonia erinäköiseksi, ennenkuin huomautit asiasta...

   Hyvä leffa tosiaan, monitahoisuudessaan hieno - olisi tavallaan ollut tylsääkin kuvata Sean Pennin hahmoa "uhrina" - nyt kun hän oli suht koht paha ihminen, niin tulkinnasta tuli paljon mielenkiintoisempaa. Mutta olen edelleen vahvasti sitä mieltä, että oli henkilö joku Breivik tai ei, niin ansaitsee hän silti ihmisarvon. Jos ei, niin valuisimme vain heidän tasolleen.

   Poista
 2. Täytyypä ottaa uusintakatseluun tämäkin pätkä jossakin kohtaa lähitulevaisuutta. Edellisestä vilkuilukerrasta on ehtinyt jo kulua liiaksikin aikaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa kyllä, niin on itselläkin vähän aikaa siitä kun tämän näki. The Good Wife sarjaa katsoessa vastaan tuli vaan vähän samoja aiheita käsittelevä jakso ja se sai vereni kiehumaan niin paljon, että oli pakko päästä purkamaan vähän ajatuksia ja tämä leffan arvosteleminen oli oiva aasinsilta siihen xD

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...