22 heinäkuuta 2016

Dear White People (Dear White People)

Jos katsoo esimerkiksi Wikipedian suomenkielistä sivua rasismille, määritellään se heti alkujaltaan "Rasismi on aate tai toiminta, jossa ihmisten rodun, etnisen taustan tai biologisten eroavaisuuksien tai näihin liittyvien fyysisten tai henkisten ominaisuuksien erilaisuudella perustellaan ihmisten eriarvoista kohtelua eli syrjintää" ja englanninkielisessä wikipedia -sivussa on 17-rivinen määritelmä, joka loppuu toteamaan "Today, the use of the term 'racism' does not easily fall under a single definition." Yhdysvalloissa siis suhtaudutaan ihonväriin hieman erilailla kuin esimerkiksi Euroopassa tai Suomessa.

Näin tämä leffan itse asiassa jo vähän aikaa sitten (i.e. muutama vuosi), mutta nyt ajattelin ottaa sen käsittelyyn ajankohtaisempana, kun siitä Netflix-sarja on kerran tulossa. Tämähän kierteli Oscar-huhuja silloin vuonna 2014, mutta ei sitten saanut tarpeeksi tuulta siipiensä taakse päästäkseen lähellekään ehdokkuuksia. Tämä ikävä kyllä vain vahvisti jo valmiiksi rasistisen Oscar-akatemian mainetta ja kuuluisasti sitten viime vuonna huippu saavutettiin ja muutosta lähdettiin hakemaan. Se on nyt jäävä nähtäväksi, mitä ensi vuoden ehdokkuudet tuovat tullessaan. Ainakin hyvältä näyttää noin niin kuin tarjonnan kannalta, muun muassa Loving, Birth of a Nation, Fences...

Meryl Streep sai paljon negatiivista palautetta alkuvuodesta, kun sanoi, että oikeasti, olemme kaikki Afrikasta. -"Eikös se niin sitten ole?" -kuulen jonkun huutavan sieltä perältä. No on. Mutta näin ei ilmeisesti saisi sanoa. Ja minun tyhmä valkoinen aivoni ei ymmärrä, että miksi ei. Ilmeisesti sanomalla, että olemme kaikki Afrikasta, tulee samalla sanoneeksi, että olemme kaikki samanlaisia. -"Eikös se niin sitten ole?" -kuulen jonkun huutavan sieltä perältä, taas. No on. Mutta näin ei ilmeisesti saisi sanoa. Ja minun tyhmä valkoinen aivoni ei ymmärrä, että miksi ei. Ilmeisesti sanomalla, että olemme kaikki samanlaisia, tulee jättäneeksi huomiotta sen, että oma ihonväri on jatkuva taakka joillekin ja teeskentelemällä, että sitä (ihonväriä) ei ole olemassa, on valkoisten yksinoikeus. Ja sitähän se on.

Minä aina luulin, että lapset syntyvät suvaitsevaisiksi, ennakkoluulottomiksi ja toisia rakastaviksi, "puhtaiksi" valkoisiksi tauluiksi, joita myöhemmin yhteiskunta ja rasistiset, homofobiset ajatukset sotkevat. Järkytyksekseni kuulin kuitenkin, että totuus on päinvastainen. Jotkut lapset syntyvät kyllä empaattisina, toiset hyväksyvinä, rakastavina olentoina, jotka eivät halua kohdella toisia kaltoin. Mutta suurin osa lapsista syntymästä asti omaavat "me vs he"-ajattelutavan. Ja se on biologista. Yhteiskunnan ja kasvatuksen tehtävä olisikin nimenomaan poistaa nämä ennakkoluulot. Jos jonkun aivot ovat yhtä räjähtäneet kuin minun, anna kun selitän. Se pieni, pikkuinen, viaton nyytti, jota niin hellästi suukottelet ja halit, on evoluution tulos ihan siinä missä kaikki muukin tällä planeetalla. Ja evolutiivisesti tarkastaeltasessa, on lajin selviytymiselle ollut olennaista erottaa toiseus. Olemme pysyneet turvassa, koska olemme pitäytyneet omiemme kesken. Mutta kuten tiedämme, evoluutio on vähän hidas ottamaan kiinni kehitystä ja nämä ajattelukaavat ovat syvällä DNA:ssame - siis joillakin. Itse uskaltaisin väittää, että kuulun siihen yhteen prosenttiin, joka ei tälläisiä ennakkoluuloja ole omannut. Olin hyvin herkkä lapsi, joka itki paljon ja tunsi sääliä kaikkia kohtaan - sitä olen ehkä vieläkin. Sydämeni särkyy aina kun kohtaan vihaa.

Ai niin, meillähän oli tässä leffakin arvosteltavana. En nyt koita edes teeskennellä voivani kertoa tästä objektiivisen mielipiteen, sillä oletettavasti olen kuitenkin väärää kohdeyleisöä, vaikka leffan nimi minua puhutteleekin. Elokuva on nerokas ja pidin sen näkökulmasta niin rotuennakkoluulihin että elokuvan kerronnan normeihin, joita se rikkoi hyvällä energialla. Koin käsikirjoituksen erittäin rikkaaksi ja näyttelijäsuoritukset toimiviksi. Silti hippusen verran lensi yli, mutta se saattaa olla vaan hyvä asia.


...=)

3 kommenttia:

 1. "No one is born hating another person because of the color of his skin, or his background, or his religion. People must learn to hate, and if they can learn to hate, they can be taught to love, for love comes more naturally to the human heart than its opposite."
  -Nelson Mandela

  ja Love Sees No Colour

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Your baby is a racist - Time"

   "Babies show racial bias, study finds - Telegraph"

   "Are We Born Racist - Kevin Thompson" [spoiler alert: yes]

   "Are Kids Racist? - Psychology Today" [spoiler alert: yes]

   Samaa Mandelan sitaattia minäkin aiemmin uskoin, mutta pelkäänpä, että Nelson-pappa taisi olla vähän yli-idealistinen luottaessaan rakkauden voittoon vihan yli. Ihan oma kokemuksenikin sanoo, että rakkaus on huomattavasti paljon vaikeampi valinta kuin viha. Ja sitä se on: valinta. Sen huomaa ihan nykypäivän poliittisessa keskustelussakin - turvapaikanhakijoista, pakolaisista ts. "muista kuin meistä" - viimeinen niitti olisi kyllä Trumpin presidenttiys - siinä kohtaa viimeistään Mandela kääntyisi haudassaan.

   Poista
  2. Oma teoriani on, että rasistiset ja homofobiset ja misogynistiset (i.e. toisia vihaavat ajattelumallit) ovat nimenomaan tulosta ihmisen keskenkasvuisuudesta. Nämä ihmiset ovat jämähtäneet kolmevuotiaan itsekeskeiselle tasolle, jotka eivät ymmärrä, että ei ole itseltä pois välillä antaa toiselle jotain. Ja tässä kohtaa maailmassa on vielä työtä tehtävänä. Että osaisimme kasvattaa lapsista aikuisia ja mitä se oikeasti tarkoittaa: että antaa jokaisen kukan kukkia. Surullista onkin, että niin moni nykypäivän aikuinen kokee vihan omaksi etuoikeudekseen.

   Mutta olen aina pitänyt tätä rotukeskustelua vaikeana, koska totuushan on se, että minä, valkoisena ihmisenä, en pysty juuri sanomaan juuta taikka jaata siitä mitä joku toinen kokee syrjintänä ihonvärinsä takia. Ja siksi on tärkeää myös katsoa tälläisiä elokuvia.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...