14 toukokuuta 2016

Magic Mike (Magic Mike)

En suostu vastaamaan 2016 elokuvahaasteen kohtaan "elokuva, jonka katsominen nolottaa sinua", ainakaan perinteisessä mielessä. En koe, että taiteen arvostuksen terve pohja olisi sosiaalinen hyväksyntä. Sen sijaan, valitsin tämän elokuvan katsottavaksi sillä perusteella, että sen katsominen todellakin hävettää minua, sillä Magic Mike-elokuvat edustavat kaikkea mitä inhoan. En yksinkertaisesti voi sietää ihmisten esiineellistämistä ja seksualisoimista - kuluttajien ohjaamista tarjoamalla heille ihmisten kuoria valkokankaalla - pinnallista ulkonäöllä ratsastamista, jolla ei ole syvempää merkitystä, kuin repiä katsojien taskuista rahat ja tarjota oppituntia pinnallisuudesta ja kaikesta, mitä se tarjoaa kulttuurilliselle identiteetille ja vielä pahempaa; nuoren yleisön arvopohjalle. En haluaisi kenenkään ihmisen alun hyväksyvän ajatusta, että ulkonäöllä saa ystäviä, menestystä ja rahaa.

Kyllä ihminen saa näyttää hyvältä, kysymys ei ole edes siitä. Ja kyllä seksuaalisuudestaan ja haluistaan saa nauttia. Mutta se pitäisi osata tehdä oikein. Olen ainakin itse todella kyllästynyt pelkistettyihin kauneusihanteisiin ja yhteiskunnan sosiaalisten normien sanelemiin sääntöihin siitä, mikä on hyväksyttyä. Se, että perinteisesti elokuvissa on esineellistetty naisia ja tehty heistä seksiobjekteja, ei, ystävät hyvät, tarkoita sitä, että olisi hyväksyttävää tehdä sama miehille. Suunta on tavallaan täysin väärä - miksi emme voi suunnata kokonaan pois siitä, että elokuvayleisöjen pitäisi idolisoida yksitasoisia sankareita? Minä haluan esikuviltani kokonaisvaltaisuutta, virheellisyyttä ja luonnollisuutta - sitä on täydellisyys oikeasti.

Jos puhutaan itse elokuvasta, en tiennyt, että on mahdollista kokea yhtä suurta myötähäpeää, joka jatkuisi läpi elokuvan.... On oikeastaan harmi, että maailman paras ohjaaja Steven Soderbergh on joutunut tappelemaan tämän materiaalin kanssa. Nimittäin hän saa melkein sen toimimaan, rakennettua elokuvan todella toimivasti... kuin odottaisimme näiltä tapahtumilta jotain. Hän saa tuotua tarinasta esiin erittäin tuntuvasti sen, mitä se on, kun rakentaa elämänsä tyhjänpäiväisyyksille ja sitten herää todellisuuteen. Mutta vaikka käsikirjoitukseen saisi lisättyä ihan mitä tahansa yhtään syvällisempää käsittelyä aiheelta, tuntuisi se silti päälleliimatulta. Mutta jopa minun on pakko myöntää, että luojan kiitos, elokuvassa sentään on viestiä ja se puhuu vähän suuremmista arvoista loppupeleissä. Jälleen kerran kumarran Soderberghin nerokkuuden edessä.

Olivia Munn tekee hienon roolisuorituksen.


#elokuvahaaste2016 (42. Elokuva, jonka katsominen hieman nolottaa sinua)...=)
8 kommenttia:

 1. Todella hienoa tekstiä! Juuri samaisia asioita itse välillä pohdin. Tässä elokuvassa on sinällään uutta että kerrankin mies esineellistetään ja seksiobjektin asema muuttuu päinvastaiseksi, mutta kuten sanoit, sekään ei todellakaan ole tervettä tai hyväksyttävää. Itsellä on jo sen verran aikaa Magic Miken enäkemisestä että en kunnolla muista millainen se oli, mutta muistaakseni aika kökkö ja myötähäpeää herättävä eivätkä hahmot kovin pintapuolta kummemmin kuvattuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kiva, että tykkäät! Koen aina vähän riskialttina rueta pauhaamaan jostain aiheesta, koska siinä on hieno raja, että olen vain joku internetissä raivoava hullu. Mutta kiitos, että validoit tämän keskustelun osallistumalla kommenteillasi - se tekee minut onnelliseksi.

   Tuosta miehen esineellistämisestä muuten, koin myös erittäin mielenkiintoiseksi, että kuitenkin, KUITENKIN tässä on tavallaan ihan tyypillinen asetelma, jossa nainen on kotona marmattava sivuhahmo, kun mies on omissa seikkailuissaan pyörivä sankari... Että ei edes päästy sinne asti, että oltaisiin tehty miehestä se varsinainen esine tai jonkinlainen katalysaattori naisen maailmassa. Mutta emmehän me tietysti sinne asti halua edes päästä, sillä haluamme tasa-arvoa - ainakin toivottavasti haluamme... xD

   Poista
 2. En tiedä olenko nyt jotenkin kerhon ulkopuolinen, mutta itse tavallaan jopa tykkäsin MM -elokuvasta... Tietyllä tapaa se oli ihan hyvä kuvaus siitä millaista tasokkaiden miesstrippareiden elämä voi olla. Myönnän toki, että paidaton Tatum tekee minuun vaikutuksen elokuvassa kuin elokuvassa (jopa paidallinen tekee). Näyttelijänä on sellaista perus keskiluokkaa.

  Anyways, kävin molemmat leffateatterissa asti katsomassa siis MM ja MMXXL, mutta toisaalta ihan vaan läpällä ja ilman ennakko-odotuksia muusta kuin mieskomeudesta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen jossain määrin sama amieltä ensimmäisestä lauseestasi. Koen, että tämä oli nimenomaan Soderberghin tarkoitus. Hän ei ehkä välttämättä ole edes ensimmäinen henkilö maailmassa joka lähtisi tekemään "vain" viihdyttävää ja kaunista stripparikuvaa, vaan haluaa viedä tulkinnan pidemmälle. Sen hän tekeekin. Elokuvan viesti on selvästi kuvata tätä pintapuolista maailmaa ja sen seuraksia - eritoten niitä negatiivisiä ja millaiseksi se voi ihmisen jättää.

   However.... xD

   Olisin toivonut että tulkinta olisi sitten kunnolla viety oikeasti sinne tasolle, jonne selvästi kaipasi. Oltaisiin oikeasti näytetty rajumpiakin kohtaloita, oltaisiin oikeasti nähty kun Magic Mike on se kovasti pelkäämänsä nelikymppinen strippari, joka on "haaskannut elämänsä" niin pinnallisiin asioihin. Nyt tässä tyydyttiin vähän liian vähään ja yllätys yllätys elokuva päättyy elokuvan ainoan moraalisen tukipilarin (joka on Miken ihastus elokuvassa, tämä Cody Hornin hahmo) murentumiseen kun tämänkin ainoa pohjimmainen halu on harrastaa Miken kanssa seksiä. Plus KAIKKI elokuvan hahmot ovat täysin epäaitoja, teennäisiä kiiltokuvia. Olisin heti ollut paljon enemmän hereillä elokuvan aikana, jos vaikka tähän oltaisiin sisällytetty ehkä vähän vähemmän kaunis hahmo, jolla olisi samanlaisia pyrkimyksiä, mitä elokuvan kauniilla hahmoilla.

   Ja näen kyllä mikä Tatumissa viehättää, mutta itse en kyllä ihan täysin syty. Adam Rodriguez puolestaan... ;) Tai Olivia Munn... näin tasa-arvon merkeissä xD xD

   Poista
  2. Kiitos muuten sinullekin kommentoit! Etenkin kun itse sytyn jos saan perustellun argumentin omaa mielipidettäni vastaan. Se synnyttää hienon dialogin! Olet kiva =)

   Poista
 3. Jos puhutaan ihmisten esineellistämisestä ja nimenomaan seksualisoinnista elokuvissa lienee yleisin ajatus se, että kohteina ovat naiset koska kuvitellaan naishahmojen usein olevan se jotenkin heikko, pelastettava koriste. Mutta ihan oikeasti, katsokaapa melkein mitä tahansa toimintaelokuvaa niin yhtälailla mies on siinä se koriste. Se että elokuvissa mies yleensä suorittaa sen fyysisen toiminnan ei tee hänestä yhtään sen vähempää esineellsitettyä kuin käsille putoavasta naisesta. Paita pois, sänki esiin, lihakset hikisinä ähkivä äijä edustaa samalla tavalla pinnallita fantasioinnin kohdetta kuin se vähäpukeinen nainen. Fantasia on vain yleisesti ottaen eri, mutta samalla lailla edustetaan jonkinlaista seksuaalisviritteistä unelmaa. Eroa tälläisestähän painotettiin silloin kuin Stallonen ja Van Dammen kaltaiset starat alkoivat olla mennyttä ja uusi polvi tähtiä nousi etenkin juuri toimintaelokuvan puolella esiin, sillä niin söötti ja jotain kuin joku Tobey Maguire saattaa monen mielestä ollakin, niin hänen ns. tavislookkinsa edustaa eräänlaista sukupuolineutraalimpaa suuntausta, jossa pääosassa ei enää ole seksuaalifantasia vaan kirjastossa käyminen. Mutta onko se nyt oikeasti paha asia jos sukupuolesta riippumatta innostutaan rinnoista, lihaksista, miehistä, naisista, tms., kun edelleen kyse on kuvitelmasta jota tuodaan esille elokuvan kautta, jonka tehtävä onkin luoda uusi normaalista poikkeava todellisuus. Siellä saa olla pinnallinen jos haluaa, koska se ei vaikka kuinka realistinen onkaan ole edelleenkään todellisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uoah... Don't even get me started

   Olen täysin samaa mieltä! (kuten on myös Jane Fonda)

   "Ole mies!" on lause, jonka miehet ja pojat varmasti kuulevat usein - sekä nuoruudessaan ja miksei aikuisenakin. En tiedä, onko elokuvien mieskuvalla suoranainen korrelaatio maskuliinisuuden vakiintuneeseen kaavaan, jossa mies on Supermiehen kaltainen, voimakas sankari, joka ei itke ollenkaan - ei näytä tunteitaan, vaan pelastaa naisen ja "suoriutuu", sen sijaan, että jäisi paikalleen valittamaan, mutta rohkenen ainakin väittää, että osasyy sille, miksi miehiä valetaan kuin tälläiseen muottiin, tulee juurikin niin pelkistetyistä miehen stereotypioista, joita mediassa näkee. Joten, kyllä, vaikka mies onkin tarinan subjekti ja nainen objekti, ei se ole asetelmana sen hedelmällisempi kuin jos asiat olisivat toisin päin. Siksi olisikin ensiarvoisen tärkeää, että molemmat sukupuolet nähtäisiin subjekteina, sankareina. Nyt kun tavallaan se "taakka" putoaa miehen harteille, luo se jäätävät ennakko-odotukset nuorelle miehen alulle siitä, millainen hänen TULISI olla, kun oikeasti riittäisi vain se, että hän on oma itsensä. En haluaisi kuulostaa miltään feminazilta, mutta naisten aseman parantaminen on oikeasti myös miesten aseman parantamista. Tasa-arvoa.

   Tuntuisi kyllä silti tyhmältä sensuroida kaikki materiaali ja kuten sanoit kuvitelma, vain tasa-arvon ja ihmisten moninaisuuden hyväksymisen nimisssä. Ainakin haluaisin uskoa, että ihmiset jaksaisivat käyttää tarpeeksi aivokapasiteetistään ajattelemaan asioita vähän pidemmälle ja kyseenalaistamaan sen stereotyyppisen kuvan sukupuolesta, jota media usein tarjoaa. Siinä tilanteessa onkin ihan sama millaisen fantasian saamme katsoa, koska sellaiseksi se jääkin. Kuitenkin tiedän, että elokuvilla on merkitys ihmisten elämässä ja elokuvat kuitenkin kuvastavat ja hakevat inspiraationsa aina oikeasta elämästä - niin ehkä sen sijaan, että keskitymme syyttämään elokuvia ihmisten kasvatuksesta ja elämäntyylistä ja -tavoista - niin voisimme kiinnittää huomiomme itseemme ja siihen millaiseksi kasvatamme lapsemme ja siihen, mitä sanoja käytämme puhuessamme sukupuolirooleista ja omiin odotuksiimme siitä, millaisen miehen tai naisen tulisi olla. Ts. kun parantaisimme oman kulttuurimme kaikesta myrkyllisestä jyrkästä vastakkainerottelusta sukupuolien välillä, elokuvateollisuus kyllä seuraisi perässä.

   Tosi pitkästi selitetty, mutta kiitos taas sinulle, että pistit ajattelemaan asioita VIELÄ pidemmälle. Tämä oli hauskaa xD

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...