17 toukokuuta 2016

Grace & Frankie, 2. tuotantokausi

Grace & Frankie on ollut yksi virkeimmistä sarjauutuuksista ikuisuuksiin. Viime kesänä lukuisat lämpimät kesäillat kului tämän sarjan parissa. Arvioisin, että yhteensä olen nähnyt ensimmäiseltä kaudelta jokaisen jakson kuuteen kertaan, ehkä seitsemän. Yksityiskohtiin jos mennään, niin aivan suurin nautintoni oli katsoa Grace & Frankieta Netflixistä, syödä Remix 2-pussin neliön muotoinen karkki yhden suklaapalan päällä ja nauttia.

Sanomattakin siis on selvää, että odotukseni 2. tuotantokautta kohtaan oli suuri. Jos täysin rehellisiä ollaan, niin ensin petyin odotukseineni. Ensimmäiset jaksot runnaavat vähän paikallaan, kun Gracen (Jane Fonda) entinen aviomies Robert (Martin Sheen) saa sydänkohtauksen ja kaksi ensimmäistä jaksoa tapahtuukin yksinomaan sairaalassa. Yksi suurimmista asioista, joista nautin ensimmäisellä kaudella, oli kuinka voimauttava sarja oli. Kaksi seitsemänkymppistä naista ottavat omat elämänsä haltuun ja omistavat itsensä! Ja jälleen, kun toisen kauden viimeiset sekunnit lähtevät rullaamaan, niputtaa tämä toinenkin kausi itsensä kokoon kuin yhtenä suurena oppituntina oman elämänsä hallitsemisesta. Pitkin kautta Grace ja Frankie (Lily Tomlin) kokevat vastoinkäymisiä ja ovat hukassa, kun elämä ei sujukaan niin hyvin kuin haluaisi, vaikka kuinka ottaisi riskejä paremman tulevaisuuden suhteen. Ja silti heillä riittää energiaa nousta uuteen nousuun - siitä heillä on kokemusta!

Ensimmäisellä kaudella Lily Tomlin nappasi roolistaan ehdokkuuden jos toisenkin, muun muassa Emmyn. Mutta toisella kaudella myös Jane Fonda nousee omilleen, kun tuo valovoimaisen Tomlinin rinnalle, syvällistä tunnetta. Erityisesti jaksossa neljä ("Reissu"), kun Grace seisoo elämänsä rakkauden kotipihalla ja tunnustaa rakastavansa tätä ja haluavansa tämän takaisin, on sydäntäsärkevää, aitoa, koskettavaa näyttelemistä Fondalta.Muutenkin kakkoskausi ei jää kylmäksi ottaessaan käsittelyyn todella arkojakin aiheita, mutta ei koskaan tee niistä häpeällisiä. Sivuamme niin eutanasiaa, pettämistä, pinnallisuutta, ikärasismia, seksuaaliuutta, ystävyyttä, äitiyttä, anteeksipyytämistä, hyvää elämää... Silti sarjan omalaatuinen lämpö säilyy ja sarjan pariin on kotoisaa palata ja totta puhuen, sitä jopa kaipaa, kun sitä ei ole katsottavana. Onhan se myös hauska, totta kai...

Omaan makuhermoon kuitenkin iskee eniten se, että tässä on aito ihmissuhde, kahden älykkään, monitahoisen, virheellisen, kauniin ihmisen välillä. Se on aina yhtä kiinnostavaa.


...=)

6 kommenttia:

 1. Itselläni ei kiinnostus tätä kohtaan herännyt huomattuani sen joskus Netlfixissä mutta en siitä paljoa olekaan tiennyt ennen tätä. Kiinnostukseni kyllä heräsi nyt. Saa nähdä alanko katsomaan mikäli lukuisilta muilta sarjoilta jossain välin ehdin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jos jotain voin suositella, niin tätä.

   Poista
 2. Puhut sarjasta niin kauniisti ja vaikuttuneesti, että pakkohan tämä on jossain kohtaa katsoa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos, taas xD
   Sehän tässä sarjassa on ainakin hyvä, että se on helppo aloittaa. Pistää ensin sen yhden vajaan puolen tunnin jakson päälle ja jos ei siitä vielä tiedä, tykkääkö, niin siinä menee vain 6,5 tuntia niin koko kausi on katsottu. Että ei pitäisi olla mikään liian suuri kynnyskivi :D

   Poista
 3. Itsekään en ollut aluksi niin vakuuttunut kun aloin tätä toista kautta katsomaan, mutta niin vain koukutti taas ja surukseni loppui juuri kun olin taas 100% tempautunut mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylläpä juu alkoikin kankeasti vähän - edelleen koska sarjan suurin ja ehkä ainut ongelma on itselle vieläkin se, että Gracen ja Frankien exiä pyöritetään mukana tarpeettoman paljon. Itse olisin heivannut heidät kokonaan pois jo ensimmäisellä kaudella, mutta että edes vähän vähemmän annettaisiin heille painoarvoa, sillä sarjan viesti kuitenkin on mielestäni täysin päinvastainen: nimittäin eteenpäin siirtyminen ja vanhasta luopuminen.

   Ja samaa mieltä, että loppui taas vähän kesken. Sen tämä sarja tekee hyvin, että niputtaa tuotantokaudet hienoiksi kokonaisuuksiksi, jotka kertovat isompaa kuvaa ja liikettä kuin vain yksi jakso kerrallaan.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...