25 huhtikuuta 2016

Ant-Man (Ant-Man)

Olen jo useita kertoja jankuttanut omia perusteluitani näiden Marvelin supersankarileffojen turhaksi haukutulle olemassaololle. Nimittäin se hetki, kun olet mukavassa seurassa viettämässä lauantai-iltaa ja mietitte, että katsoisiko jonkun leffan vai pelaisiko vaikka jotain kivaa lautapeliä, täytyy sen katsottavan leffan olla tarpeeksi viihdyttävä, kaukana tylsästä ja jotain, minkä hyvyydestä pystyy sen katsottuaan jakamaan tunteita. Jos elokuva on huono ja puuduttava, kaikki luonnollisesti kyseenalaistavat päätöksen katsoa ylipäätänsä elokuvaa, kun olisi voinut käyttää ajan paremminkin. Yksin voi katsoa huonojakin elokuvia, sillä joka tapauksessa siitä saa sen taidekokemuksen. Mutta kun vietetään aikaa yhdessä, täytyy meitä, kuluttajina palvella niin, että saamme sen, mitä tilaamme. Marvel-leffoista saa sen, mitä haluaa.

Noin niinku muuten en ymmärrä yhtään, miksi tähän on pitänyt työntää Paul Rudd. Mies, jonka uraa muutenkin kyseenalaistan - hänen yksikään leffa ei ole oikein ollut mikään tulokuningas, eikä hän ole tehnyt yhtäkään edes kelvollista roolisuoritusta, niin sitten hänen pitäisi vielä käydä uskottavasta supersankarista. Sebastian Stanin, Chadwick Bosemanin, Jeremy Rennerin uskoo supersankarista, Paul Rudd... ei - vaan ei. Hän ei ole edes komea, karismaattinen eikä hauska, koskaan ollutkaan. Hänet vielä ehkä jotenkin hyväksyy toisluokkaisessa komediantekeleessä, mutta nyt ärsyynnyin hänen läsnäolostaan niin paljon, että haukkuisin hänet vuoden 2015 surkeimmaksi roolisuoritukseksi. Koska tälläisiä Ruddeja pyöritellään mahdollisuuksista toiseen, niin oikeasti lahjakkaat, vaikka mustaihoiset, tai aasialaiset tai naisnäyttelijät joutuvat kamppailemaan, että saavat puoliksikaan yhtää hyvää tilaisuutta kuin tälläinen maailmanlaajuinen ilmiö-elokuva.

Mutta silti pidin Ant-Manista. Se ei ollut liian kliimaksinen (ongelma, joka esim. Avengersilla paikoin on), vaan se oli rauhallisempi ja tasapainoisempi sekä harmonisempi elokuvakokonaisuus. Evangeline Lillyn hahmo oli ihan hauska, harmi vain, että hänelle on pitänyt antaa niin karmea peruukki. Michael Douglas sen sijaan oli tapansa mukaan loistava. Corey Stoll muistetaan muun muassa House of Cardsista, jossa hän oli loistava ja sopi kyllä roolinsa tässäkin. Michael Pena oli häikäisevä Crash-nimisessä elokuvassa ja on kuulunut siitä lähtien omiin suosikkeihini. Bobby Canavale on jäänyt pahasti jumiin tälläisten ääliöiden rooleihin.

Jo alkuasetelma Ant-Manissa kuulostaa kyllä täysin tuulesta temmatulta. Jollakulla on loppunut ideat supersankareille kesken ja ajatus muurahaisen kokoisesta miehestä on takuu varmasti tullut yön pimeimpinä tunteina. Silti, yllättävää kyllä, se saadaa elokuvassa toimimaan uskottavasti. Elokuvassa oli selvästi Inception-vaikutteita lavastetyöskentelyssä ja absurdin kuvauksen hakemisessa, kun yht-äkkiä ammeen tai vyönsoljen pitääkin olla unenomaisesti pilvenpiirtäjän kokoinen. Elokuvaa oli itse asiassa todella nautinnollista katsoa, sillä tässä ei niinkään kuljettu juoni edellä, vaan estetiikka ja harmonia. Myös Marvel-leffoille tunnusomainen kevyempi huumori ja naljailu on omiaan tekemään Ant-Manista hahmon, joka ei ota itseään liian vakavasti. Mutta siitä syntyykin itselle suurin ongelma tälle hahmolle, sillä Deadpoolin nähtyään, voi tätä pitää enintään vain esiasteena sille nerokkaalle hahmoluomukselle ja lopputulos on täten vaisu. Mikä osa tällä supersankarilla enää on Marvel -universumissa?
...=)2 kommenttia:

  1. Ei mikään maailmaa mullistava tuotos, mutta sopivasti viihdyttävä kuitenkin. Ottaa hyvin paikkansa muiden Marvel leffojen vierustoverina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan viihdyttävä pätkä ja hyvä, että on olemassa!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...