03 maaliskuuta 2016

Deadpool (Deadpool)

Kävin leffassa. En ole syönyt popcornia varmaan kymmeneen vuoteen, mutta nyt ajattelin poikkaista tämän kierteen ja kerrankin antautua täydelliselle viihteelliselle leffakokemukselle popcorneineen, coca colineen viihdyttävän Hollywood-hömpän parissa. Täytyy sanoa, että popcornit ovat kierolla tavalla koukuttavia. Yhden kun olet pistänyt suuhun niin kaksi muuta seuraa ennen kuin aivot ehtivät tietoisesti edes ajatella prosessia. Leffateattereista puhuttaessa, täytyy minun antaa nyt noottia vähän Turun Kinopalatsille. Vaikka viihtyisä elokuvateatteri onkin, rahastuksen määrä koki huippunsa tällä käynnillä. Popcorneihin maksoi viisikymmentä senttiä ne mausteet, mitkä olivat ennen ilmaisia ja huomasin, että limsoihinkin limuautomaattia käyttäessä valui puoli kupillista vettä joukkoon ja ei maistunut niin ikään vetistä limsaa paremmalle.

Koska Deadpool on elokuvan nimi ja elokuvakokemuksena erittäin omalaatuinen - nimittäin elokuva on niin itseään tiedostava, kriittinen satiiri jopa melkein - niin ajattelin käyttää arvostelussakin tyylinä tälläistä metatason rakennetta, jossa kirjoitan lauseeni vapaan assosisaation kautta, mitä mieleen popsahtaa aiheesta. Olen aina itse asiassa halunnut kirjoittaa tekstiä näin, sillä se vapauttaa minun kaavamaisesta kirjoittamisesta.

Kerrottakoon silti juoni. Mutta khäh, khäh. Kerronkin sen elokuvan nerokkaiden itseään tiedostavien sitaattien kautta:

"You're probably thinking "This is a superhero movie, but that guy in the suit just turned that other guy into a fucking kebab." Surprise, this is a different kind of superhero story."

"Whatever they did to me made me totally indestructible... and completely unfuckable."

"I didn't just get the cure to el cancer, I got the cure to el everything."

"Shit, did I leave the stove on?"

Elokuvan levitys kiellettiin Kiinassa. Sillä tiedolla ruksin yhden kohdan pois 2016 elokuvahaasteesta! FYI Intiassa jouduttiin leikkaamaan elokuvasta seitsemän kohtausta pois, jotta se saatiin teatterilevitykseen...

En ole koskaan ollut mikään Ryan Reynolds fani. Ehkä hän on vähän liiankin täydellinen. Sellainen ei ole oikein kiinnostavaa. Hän on kuitenkin nappi valinta Deadpoolin rooliin, noin niinku huumorin ja tilannetajun kannalta. Tehdäänpä elokuvassa muutama Ryan Reynolds vitsikin, minkä ansiosta vain vahvistuu käsitys, että hän on ainoa mies tähän rooliin.

Ja mikä rooli se onkaan. Tämä on pakko olla yksi parhaimmin käsikirjoitetuista massaviihdeteoksista, joita olen nähnyt. Elokuvassa on niin lukuisia veitsenteräviä, ironisia viittauksia ties mihin popkulttuuri-ilmiöihin ja elokuva vitsailee jopa omalla rakenteellaan, mikä on virkistävää, sillä kyseessä kuitenkin on supersankarielokuva ja tietyt kliseet väistämättömiä. Ihanaa olikin vitsit omaan makuhermoon siitä, että Deadpool koko ajan unohti panoksensa jonnekin, kun yleensä toimintaelokuvissa niitä riittää vaikka muille jakaa. Tässä on tosin on se ongelma, että kun joku tälläinen klisee tai "goof" sitten elokuvassa tapahtuu, sitä ei anna niin helposti anteeksi. Itseä härnäsi todella paljon elokuvan loppukliimaksi, jossa taannuttiinkin sitten takaisin tyypilliseen pahis nappaa damsel in distressin itselleen ja supersankarin on pelastettava rakkaansa kielekkeeltä pahiksen kynsistä. Tosin klisee saattoi olla ihan tarkoituksellinen.

Tosin, tosin, tosin, tosin...

Deadpoolin ja tyttöystävänsä elokuvaromanssi kylläkin saattaa nousta hyvinkin korkealle omissa elokuvaparivaljakkosuosikeissa. Heidän suhteensa on niin aito ja suora, nainen ei ole mikään marmattava kotiäiti ja mies ei ole mikään sikaileva renttu.

En muista toista kertaa kun olisin kuullut elokuvateatteriyleisön taputtavan elokuvan näytöksen jälkeen. En nyt ihan tiedä olisinko itse tulkinnut tämän elokuvan juuri siksi yhdeksi sen ansaitsemaksi elokuvaksi, mutta en kyllä ihmettelekään.

Deadpool virittää itsensä supersankarielokuvia korkeammalle tasolle. Nimittäin älykkäästi rakennetuksi komediaksi. Näitä on vaikea tavata jopa toimintagenren ulkopuolella, joten siksi Deadpool tuntuu niin valtavan omaperäiseltä, nerokkaalta, luovalta katselukokemukselta.

Tietenkin messissä on mukana myös Gina Carano, eittämättä oma suosikkitoimintatähteni ja vaihteeksi pahisten puolella. Totta kai hän on tässäkin kova kuin mikä ja supercool. Hänen hahmostaan ja pahiksista tässä noin yleensäkin tosin harmittavan vähän annetaan ilmi ja heidän syntyperänsä jäävät täysin arvoituksiksi. Ehkä jatko-osassa...

p.s. sympaattisin hahmo oli eittämättä se taksikuski, no more no less!

Note to self: elokuvan aloituskohtaus on yksi visuaalisesti hienoimmin rakennettuja kohtauksia elokuvien historiassa ja lopetuskohtaus kuin suolainen piste iin päälle ja ihan vain kuinka hienosti elokuva on tehty, tekee se mieli katsoa uudelleen.


...=)


6 kommenttia:

 1. Hahaa! Mahtavaa, että siekin tykkäsit tästä! Ja virkistävän eri tavalla kirjoitettu arvostelukin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D
   Kiitos!
   Ja minähän hyppää aina supersankarielokuvien kelkkaan! Yhtä ainutlaatuisia kuin Deadpool, ei tosin vastaan varmaan enää tule...

   Poista
 2. Nauroin tolle ekalla sitaatille niin paljon leffassa ja nyt täällä sun tekstissä! xD Itselläkin tunne että pitäisi taputtaa, mutta koska Kouvola ja sosiaaliset paineet niin ei uskaltanut! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. xD Jeps, enkä edes pistänyt tähän omasta mielestäni niitä kaikkein hauskimpia sitaatteja! Mutta läpi elokuvan vain hykertelin käsikirjoituksen nerokkuudelle.

   Poista
 3. Tuota taputtelua leffalle olen tainnut viimeksi todistaa silloin, kun Sormusten herrat pyörivät teattereissa, eli on siitä jokunen vuosi ehtinyt kulumaan. Sen jälkeen onkin sitten sen suhteen ollut hiljaisempaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin sentään suht paljon olen leffassa käynyt. Itse olin vähällä taputtaa sekä Gravityn että Spotlightin jälkeen mutta tosiaan se on aika vaikeaa yksin siinä lähteä sellaiseen. Nytkään ei koko sali lähtenyt millään mukaan suosionosoitukseen kun osalla on niin pirun kiire rynnätä ulos sieltä sillä sekunnilla kun tulee vihiäkään elokuvan loppumisesta. Mutta ähäkutti! Eipäs olisi kannattanutkaan, sillä tässäkin oli post-credit-kohtaus!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...