01 helmikuuta 2016

Steve Jobs (Steve Jobs)

En lähtenyt innoissani tätä elokuvaa katsomaan. Itse asiassa harkitsin pitkään, olisiko se minun aikani arvoinen. Kyseessä on Steve Jobs, ollaanpa rehellisiä, hän ei ole mikään Alan Turing tai Amelia Earhart tai Nancy Wake, joista todella mielellään katsoisi elokuvan jos toisenkin. Heidän elämänsä oikein huutavat elokuvallisuutta. Steve Jobs... mitä hän tekikään? Puuhasi jotain tietokoneilla.

Kyseessä on Aaron Sorkinin käsikirjoitus. Ne, ketkä ovat vähänkään Sorkinin käsikirjoituksista tehtyjä sovituksia nähneet, tietävät kyllä, että hänellä on erittäin omalaatuinen tyyli ja rytmi teoksissaan. Usein hänen kohtauksensa ovat täynnä dialogia. Pohjimmiltaan kyse onkin nimenomaan ihmissuhdedraamasta. Steve Jobs takertuukin miehen suhteeseen tyttärensä ja tämän äidin sekä lähimpien työystäviensä kanssa.

Pakko myöntää, että pidin elokuvasta todella paljon. Olen aiemminkin tykästynyt Sorkinin käsikirjoituksiin. Välillä dialogia oli vähän liikaa, kun Steve Jobs kolmannenkymmenennen kerran lähtee taas kinastelemaan toisen hahmon kanssa, alkaa se vähän jo olla liikaa ja saa katsojan miettimään, että osaako tämä mies keskustella muuten kuin kymmenen minuutin saarnoilla jokaiseen vastalauseeseen. Onkin hyvä myös huomata, että Steve Jobs, en tiedä oliko oikeasti, on yksi ärsyttävimmistä miehistä valkokankaalla vähän aikaa. Hänen on mahdoton myöntää olleensa väärässä ja hänen miljoonat pakkomielteet ajavat ihmiset hänen ympärillään, sekä elokuvaa katsovat hulluuden partaalle. Ei kukaan voi olla niin jääräpäinen!

Hieman tuli myös liikaa techtalkkia, eli aika paljon keskityttiin Applen menestystarinan petaamiseen katsojalle vähän liiankin luentomaisesti. Ei minua juurikaan kiinnosta, miten joku Macintosh syntyi tai mitä sen maailmalle julkistamiseen oikeasti vaadittiin. Mehukkainta elokuvassa on erittäin vereslihalla kuvatut henkilöhahmot. Ja tässä kohtaa Sorkinin käsikirjoitus potkii toimimaan. Kun näyttelijöillä on näin paljon dialogia, yhdessä kohtauksessa enemmän kuin muissa elokuvissa yhteensä, antaa se heille upean estradin, jossa täysillä esitellä ja oikein herkutella taidoillaan. Michael Fassbender on täysin saamansa Oscar-ehdokkuuden arvoinen, Jeff Daniels on todella hyvä ja jopa Seth Rogen alkupään kohtauksissaan saa iskostettua hahmoonsa oikean määrän luonnetta. Elokuvan loppua kohti hän menettää vähän otettaan hahmostaan.

Elokuvan kirkkain tähti on aikamme hienoin elokuvanäyttelijä Kate Winslet. Hän ei ole joka kohtauksessa läsnä, vaan hän pikemminkin saapuu ja poistuu alituiseen kohtaukseen/kohtauksesta, mutta hänen karismansa vaikuttaa niin, että tuntuu kuin hän olisi suuremassakin roolissa. Hän loistavasti katoaa taas niin erilaiseen rooliin, kuin mitä olemme häneltä nähneet, mikä ehdottomasti puhuu hänen monipuolisuutensa puolesta. Hänen aksentti, kävelytyyli ovat kaikki hiotun mielenkiintoisia ja hän saa tuotua rooliin hänelle tunnusomaisen syvän tunteen, jonka hän saa ladattua jokaiseen vuorosanaansa. Koskaan hän ei kuitenkaan vedä yli. Tämä olisi hänen hienoin roolisuorituksensa, ellei hänen uransa olisi niitä täynnä.

En tiedä, jäikö elokuvasta loppujen lopuksi Winsletin roolisuorituksen lisäksi mitään muuta niin vaikuttavaa käteen. Sen voi todeta, että Danny Boyle on mielestäni tylsä elokuvaohjaaja. Hän on niin näkymätön. Tässäkin suuremmalla äänellä puhuu käsikirjoittaja Sorkin, sekä näyttelijät johtotähtenään Winslet. Samaa vikaa olen todennut hänen muista elokuvistaan kuten Slummien miljonääristä, joka kulki juoni edellään tai vuoden 2004 Millions. Menisinkö niin pitkälle, että kyseenalaistaisin hänen taiteellisuuden ja luovuuden. Hän on liian mekaaninen, ollakseen todellinen mestari....=)


4 kommenttia:

 1. Itsekin olen vähän hampaita kiristellen miettinyt, että voiko tämä olla kiinnostava elokuva. Mutta selkeästi täytyy antaa mahdollisuus! :) Mahtaa Ashtonia harmittaa kun hänen Steven Jobsinsa ei ihan näihin arvostuksiin päässyt. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa xD
   Aika outoa noin yleisestikin, että kaksi täysin samaa elokuvaa ilmestyy näin lyhyellä aikavälillä toisistaan!

   Poista
 2. Kyllä! Oon todella paljon samoilla linjoilla tämän kanssa! Winsletistä 100% samaa mieltä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotin pitäväni hänestä, mutta en osannut ajatella, että hän olisi kuitenkaan ihan niin huomiota varastava jopa Fassbenderilta!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...