20 helmikuuta 2016

Avatar (Avatar)

Titanic-ohjaaja James Cameron toisti menestyksensä tällä vuoden 2009 3D-elokuvalla. Titanic ja Avatar ovat molemmat yhä maailman kaksi eniten tuottanutta elokuvaa, huolimatta kaikista Star Warseista, Jurassic Parkeista tai Transformereista. Avatar oli myös yksi ensimmäisistä, ellei ensimmäinen näkemäni 3D-elokuva, jossa on juoni. Liekö tämä osaltaan vaikuttanut elokuvan valtaisaan menestykseen, en tiedä. Huono elokuva ei missään nimessä sentään ole.

Elokuva sijoittuu tulevaisuuteen (vuosi 2154). RDA-yhtiö on aloittanut Pandora-nimisen planeetan teollistamisen. Pandoran omat alkuperäisasukkaat ovat nimeltään navit. Pandoraa ensimmäisten joukossa tutkinut Tohtori Grace Augustine (Sigourney Weaver) yrittää pelastaa planeettaa ihmisten ahneudelta. Päähenkilönä toimii Sam Worthingtonin esittämä Jake Sully, entinen sotilas, joka myös oppii Pandoran ja sen asukkaiden, kuten Zoe Saldanan esittämän Neytirin, kauneuden.

Olihan se 3D vaikuttava, silloin. Sittemmin muun muassa Gravity on vienyt sen ihan toiselle tasolle. Muistan silti kuinka tuntui kuin itsekin olisi Navin nahkoissa, kun Jake Sully oppi uudessa Navi-kehossaan kävelemään. Tai kuinka Pandoran planeetta sykki kauneutta. Oli kuin oikeasti olisin astunut ruudun sisään. Siitä huolimatta, 3D:n vaikutus voi olla nopeasti aika turruttava. Kun uutuudenhohto on häiventynyt ja upea tekniikka tuntuukin taas jo vähän nähdyltä, mitä tästä jää jäljelle - ylipitkä, geneerinen tarina sekä mielenpainumattomat tapahtumat?

Luin, että James Cameron palkkasi silloin tuntemattoman Sam Worthingtonin pääosaan, koska halusi kustannukset alhaalla. No, eipä olisi tarvinnut elokuvan tuotosta murehtia. Koen silti ratkaisun järkevänä, sillä tässä ei kuuluisa naama kauheasti edukseen nousisi, sillä niin vahvat maskit on Worthingtonilla ja Saldanalla naamassaan, että ei heitä oikeasti tunnista, ellei oikein paljon siristä silmiään. Täten, heidän näyttelijätyönsäkin jää kovin yksipuoliseksi, kun suurimman roolityön tekee maskeerausosasto. Ainoa, joka tekee vaikutuksen näyttelijöistä on Sigourney Weaver. Hän on sydäntäsärkevä sekä uskottava, vahvan naislääkärin roolissa, joka on menettämässä vuosikymmenten pioneerisen työnsä ahneen suuryrityksen tarpeiden tieltä. Weaver ja hänen hahmonsa ovat syy, miksi elokuvan juoni toimii. Hänen hahmonsa kautta, mekin katsojina ymmärrämme planeetan ainutlaatuisuuden ja viattomuuden. Kosketamme myös syvempiä arvoja kuin maallisia, hedonistisia tarpeitamme. En ymmärrä, miksi Weaver ei saanut tästä roolista Oscar-ehdokkuutta, etenkin kun sellaiset roolisuoritukset kuin Penelope Cruzin mitäänsanomaton cameo-osa elokuva Nine (2009) tai Anna Kendrickin umpisurkea koominen lievite elokuvassa Up In The Air (2009) pääsivät ehdolle.

Eniten minua häiritsi elokuvassa Giovanni Ribisi. En ole koskaan voinut sietää tätä näyttelijää, siitä lähtien kun hän pulmahti framille Frendeissä monta vuotta sitten, en ole voinut ymmärtää, miksi tämä näyttelijä elokuvasta toiseen vetää aina saman ällötysroolinsa, joka saa minut oksentamaan. Tässä hän sentään on jokseenkin täysjärkisemmässä roolissa kuin ennen, mutta siltikin hän on törkeän väärin roolitettu tämän suuryrityksen jonkinlaiseksi johtohahmoksi. Hän oli 35-vuotias elokuvan kuvausten aikaan ja minusta nuori kolmikymppinen ei ole uskottava pääjehu, etenkin kun Ribisi on vähän lapsenkasvoinen rääpäle.

Nyt kun Avataria ja sen saamaa huomiota pystyy tarkkailemaan vähän etäisyyden kanssa, moni on alkanut ihmetellä tosissaan sen saamaa valtaisaa suosiota. Moni tuntuu jopa unohtaneen elokuvan eikä sen ympärille ole muodostunut vankkaa kulttiseurausta, kuin joillekin muille supersuosikeille (kuten Titanicille, jota kukaan ei varmaan unohda koskaan.) Aiheesta on kirjoitettu lukuisia arvosteluja, mutta en nyt tiedä onko se niin ihmeellistä, että juuri Avatar on maailman menestynein elokuva. Itse viihdyin tätä katsoessa teatterissa oikein mainiosti ja olihan se 3D-tekniikka sekä Cameronin elokuvallinen kädenjälki todella mestarillista. Pidin tarinasta ja sen herättämistä teemoista sekä ihmiskunnan tulevaisuuden pohtimisesta niin ikään. Ei tule unohtaa kuitenkaan, että ihmiset tekivät itsemurhia elokuvan teatterilevityksen aikaan, koska eivät voineet elää Pandorassa - se olkoon selitystä tarpeeksi elokuvan vaikuttavuudesta.



...=)






14 kommenttia:

 1. Usko tai älä, mutta en ole vieläkään saanut tätä katsotuksi. Kerran se jopa löysi tiensä tuonne hyllyynikin, vaan vein sen vaihdossa silloinkin divariin muiden mukana. Sen lähemmäs en ole tätä leffaa päässyt siis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, I love it! Että ostat vaan hyllyn täyteeksi kunnes korvaat sen toisella tilanviejällä!! XD

   Mutta ei tosiaan nyt niin maailmaamullistavateos, että en suutu yhtään jos ei tätä koskaan saa katsotuksi. Itselläkin on iso liuta sellaisia elokuvia, jotka tiedän että tulisi katsoa mutta en vaan saa aikaiseksi ja epäilen ettäkö koskaan saisinkaan. Jos vaan ei ole yhtään mielenkiintoa niin minkäs teet. Onneksi maailmassa on iso kirjo elokuvia!

   Poista
  2. Paljolti on leffoja maailmassa joo, kuten viimeisestä postauksestani blogini puolella ilmi käy, heh

   Poista
  3. Juu, luettu on kyllä postauksesi, kuten aina xD

   Poista
 2. Giovanni Ribisi käy minunkin hermoilleni ja olen jättänyt joitakin varmasti hyviäkin elokuvia kokonaan katsomatta saatuani tietää hänen olevan mukana. Sillä hepulla täytyy olla paljon sukulaisia elokuvatuottajina kun kerran saa töitä edelleenkin, koska nepotismin täytyy olla syy roolien riittämiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, kohtalotovereita! Pirullista hänessä onkin että usein hän on niin pienissä rooleissa (kuitenkin hyvissä elokuvissa) ettei hänen osallisuuttaan tajua, ennen kuin hän plätkähtää ruutuun! Kyllä siinä tosiaan saa hermojen kanssa kamppailla ettei elokuva jää kesken xD

   Poista
  2. Liitynpä minäkin tähän Ribisin inhoamisklubiin. Kaveri esittää joka leffassa saman roolin yhdellä ja samalla naamanilmeellä. Ei jatkoon, kuten nykyisin on tapana sanoa.

   Poista
  3. Vähä sama kuin Rhys Ifans, toinen hyypiö, jonka uraa en ymmärrä yhtään!

   Poista
  4. Ja sitten olisi vielä Chad Lindberg, jonka on pakko olla jollain konstilla sukua Ribisille, sillä sen verran ärsyttävä tapaus on hänkin

   Poista
  5. Minä en taas kestä Greg Grunbergin ilmiintymistä joka paikkaan! Uudessa Star Warsissakin hillui vaikkei mies edes osaa näytellä...Aargh! :D

   Poista
  6. Suloinen karmahan tässä keskustelussa on se, että varmasti nyt joku näistä miehistä voittaa vielä jonkun Oscarin...!!

   Poista
 3. Tämä pitäisi kyllä todellakin katsoa uudestaan kun on jo monia vuosia kun oon nähnyt tämän. En siis muista tästä ihmeempiä että voisin ottaa mitään kantaa postaukseesi :/ Mutta todella hyviltä huomioilta vaikuttaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa xD Kiitos, joka tapauksessa :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...