24 tammikuuta 2016

Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi (The Hundred-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared // Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann)

Suomelle kun sitä Oscar-ehdokkuutta niin jännitettiin Äideistä parhain-ohjaajan Klaus Härön, Suomi-Viro-Saksa-yhteistyöelokuvasta Miekkailija, niin tietenkin se Ruotsi oli, kuka Oscareihin pohjoismaita edustamaan pääseekin. Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi on ehdolla parhaan maskeerauksen Oscar-palkintoon 88. Oscar-gaalassa. En tiedä onko se kateellinen suomi-poika, joka nyt marmattaa, mutta ei kyllä olleet meikit ehdokkuuden arvoisia. Ensinnäkään tämä satavuotias papparainen ei näyttänyt läheskään satavuotiaalta ja hänestä vielä paistoi kilometrin päähän, että nyt on niin paksu kerros vahaa naamassa, että uskottavaksi sitä ei ainakaan erehdy luulemaan.

Muistan joskus ylä-asteella, kun äidinkielessä harjoiteltiin esseiden kirjoittamista. Eräs nyrkkisääntö on sieltä jäänyt mieleen, mikä oli, että älä kirjoita tarinaa tyyliin: "Kalle menee kauppaan. Kalle ostaa kaupasta kaksi tölkkiä maitoa. Kalle kävelee ulos kaupasta. Kalle kävelee postitoimistoon..." Siksi koenkin naurettavana, että tällä tyylillä kirjoitettu kirja (jota en ole tosin lukenut) on päätetty tehdä elokuvaksi. Jossain määrin ymmärrän kyllä, että tämä nimenomainen omalaatuinen tyyli käy jonkinsortin huumorista, mutta kyllä se, kuka kiksejä tälläisestä elokuvasta saa, on yksi tärähtänyt muumi.

Tästä tuli myös todella vahva mielleyhtymä Forrest Gump-elokuvaan, ja se ei todellakaan ole hyvä asia. Molemmissa tälläinen vähän hitaampi ihmisyksilö valloittaakin maailman, ikinä ottamatta vastuuta teoistaan, vaan ikään kuin vahinkojen kautta vain pudistelee päätä milloin millekin Francolle, Stalinille tai norsulle ruotsalaisessa maalaiskylässä. Tälläinen on raivostuttavaa. Ei se yhteiskunta sillä lailla pyöri, että elämä olisi elämisen arvoista vain silloin, kun vähät välittäisi tekojensa seurauksista. Enkä minä voi tässä vastuuntunnottomaksi muuttua. Mitäs siitä sitten tulis, jos minä olisi vastuuntunnoton, sinä olisit vastuuntunnoton, naapuri olisi vastuuntunnoton. Aivan, todellakin.

Positiivista oli bongata Solsidan-sarjasta tuttu näyttelijä Mia Skäringer, joka nauratti ihan vain siksi, että roolinsa oli täysin sama. Mutta muuta tästä ei kyllä käteen jäänyt. Ihan kiva, valoisa tyyli, mitä on suht helppo katsoa, mutta tarinassa oli tuhannen monta suvantovaihetta, jonka aikana hyvin ehti käydä keittämässä teetä, tekemässä voileivän, käydä vessassa, käydä hakemassa huulirasvaa toisesta huoneesta, selata puhelimella somefeedejä ja mitä lie. Eivät ole hyvän elokuvan tunnusmerkkejä nuo sellaiset.
...=)


4 kommenttia:

 1. Itsekin katsoin tämän aika äskettäin enkä ole edes arvostelua vielä saanut siitä rustattua kun ei oikein minullekaan siitä jäänyt hirveästi käteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä on kyllä sellaisia elokuvia, että hyvä jos pystyy kaksi sanaa niistä sanomaan. Eilen itsekin muistin katsoneeni yhden leffan vähäna aikaa sitten ja tajusin, että olin oikeasti unohtanut sen jo ennen kuin se oli loppunut. Sanomattakin lienee selvää, että arvostelua en ole siitä kirjoittanut.

   Poista
 2. Itse puolestani tykkäsin tästä leffasta todella paljon, on saanut jopa useamman katselukerran ja eri katseluseuratkin on tykänny :D Mun mielestä tää on kivan seko, överi ja epätodellinen; Allan vaan kulkee halki historian sen kummemmin asioista välittämättä tai tajuamatta. Silti Allan on tosi symppis. Jotenkin leffan kepeä ja piittaamaton tunnelma vetoaa, vaikka kaikki meneekin aika överiksi. Itsekin vertasin tätä Forrest Gumpiin, mikä kumminkin on ehdottomasti tätä parempi elokuva. Satavuotias- kirjankin luin mutta se oli aika tylsä, ehkä oli liian korkeat odotukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa mielenkiintoista! Aina hämmästyn kuinka erilailla elokuvat voi nähdä. (hyvä niin)
   Tavallaan kyllä ymmärrän, miksi sinä tästä pidät. Itsekin mainitsin tuosta kevyestä sävystä ja elokuvan rennosta tunnelmasta, mutta itse näin ne erilailla xD

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...