15 tammikuuta 2016

Oscar nominations 2015


Surullisin mielin kirjoitan eilisen julkistetuista Oscar-ehdokkuuksista. Ensinnäkin koko päivälle langettui varjo, kun upea näyttelijä ja ohjaaja Alan Rickman kuoli. Sen lisäksi, ensimmäinen ajatus, mikä minulla heräsi, kun olin Oscar-ehdokkuudet kuullut, oli pettymys.

Pyrin olemaan ytimekäs, koska muuten tämä teksti venyisi ikuisuuteen. Pettymykseni numeroina:

 • 0 tummaihoista ehdokasta
 • Miespuolisten näyttelijäehdokkaiden keski-ikä: 47 vuotta
 • Naispuolisten näyttelijäehdokkaiden keski-ikä: 37 vuotta
 • Eniten Oscar-ehdokkuuksia saaneen elokuvan (The Revenant, 12 ehdokkuutta) budjetti: 135 miljoonaa dollaria
 • Toiseksi eniten ehdokkuuksia saaneen elokuvan (Mad Max: Fury Road, 10 ehdokkuutta) budjetti: 150 miljoonaa dollaria
 • Kolmanneksi eniten ehdokkuuksia saaneen elokuvan (The Martian, 7 ehdokkuutta) budjetti: 108 miljoonaa dollaria
 • Suurin osa ehdokkuuksista jaettiin 9:n elokuvan kesken.
 • Oma veikkaustulokseni: 69 % eli 84/125:sta ehdokkuudesta meni oikein.
 • -> ei mennyt oikein kuin kaksi kategoriaa: paras miespääosa ja parhaat äänitehosteet
Olin ennen kaikkea pettynyt:
 • Jane Fonda ei sitä ehdokkuutta saanut, elokuvasta Youth
 • Jacob Tremblay ei saanut ehdokkuutta Room-elokuvasta
 • Idris Elba (jonka kuvittelin olevan voittajasuosikki) ei saanut ehdokkuutta elokuvasta Beasts of No Nation, mikä tarkoittaa, että jo nyt voin luvata Sylvester Stallonen olevan selkeä voittaja.
 • Christian Bale kyllä sai ehdokkuuden The Big Short-nimisestä elokuvasta, mihin olin pettynyt, sillä, no, söi tilaa Tremblaylta, Elbalta, Keatonilta. Mutta en ole koskaan ollutkaan mikään Christian Balen fani. (btw en tiennyt, että hän on britti!)
 • Minun kenkäni on mielenkiintoisempi kuin Rooney Mara tai Charlotte Rampling.
 • Minä olisin salaa toivonut Blythe Dannerille ehdokkuutta elokuvasta I'll See You In My Dreams, jossa hän oli fantastinen.
Olin tyytyväinen:
 • Leonardo DiCaprio ja Kate Winslet - kun Leo voittaa, niin toivon, että hän puhuttelee yleisön joukossa olevaa Katea kiitospuheessaan. Minun, pienen Titanic-fanin, sydämmeen kaiverretut aukot täyttyisivät taas.
 • Alicia Vikander ja Michael Fassbender - en tiennyt, että he olivat pariskunta! Mutta tämä onkin tosi söpöä, että pääsevät Oscareihin yhdessä, molemmat ehdokkaina
 • Alex Garland - enkö minä sanonut jo kesäkuun alussa kirjoittamassani Ex Machina-elokuvan arvostelussa, että hän tulee käsikirjoituksestaan Oscar-ehdokkuuden samaan? Enkö sanonutkin!?
 • Tom Hardy ja Mark Ruffalo, joilla ei katsottu olleen juurikaan mahdollisuuksia, elokuvista The Revenant ja Spotlight
 • Rachel McAdams, jonka ehdokkuus tuli todella suuren yllätyksenä. Nyt toivon, että joko Alicia Vikander tai McAdams voittaisi
 • Olen myös oikeasti tyytyväinen, että Suomi ei saanut ehdokkuutta Miekkailijasta aka The Fencerista, sillä inhoan sitä, kun silloin Suomen medioiden huomio olisi ollut vain ja ainoastaan siinä, kuten kävi lyhytelokuvan kanssa muutama vuosi sitten (vaikka hauska lyhäri olikin)
Ehdokkuudet täällä.6 kommenttia:

 1. Itse en ollut ollenkaan niin kovin pettynyt. Toki aina jotain hyvää jää ulkopuolelle (Southpaw/Gyllenhaal, Idris Elba... jne.), mutta pääasiassa ihan tyytyväinen ja hieman yllättynytkin muutamista :D

  En tiennyt myöskään, että Fassbender ja Vikander on pariskunta?? Omg!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen tämä nyt teki että järkyttävä halu nähdä monet näistä Spotlighteista, Roomeista ym. En malta odottaa!

   P.s. nii-in, tälläisten asioiden takia Hollywood-juoruja pitäisikin seurata vähän tarkemmin (ei nyt oikeasti) xD

   Poista
 2. Hieman ihmettelen tuon Mad Maxin ehdokkuutta parhaaksi elokuvaksi. Olihan se hyvä pätkä minunkin mielestäni, mutta en minä sille silti parhaan leffan Oskua ojentaisi. Jostain teknisistä jutuista voisin sille pystin, ehkä toisenkin lykätä, mutta tuo paras elokuva on kyllä minusta hieman liioittelua.

  VastaaPoista
 3. Hyvää uutta vuotta!
  Pakko kysyä, mistä tulee noin luja luotto Stallonen Oscariin? Olen koko ajan ollut siinä käsityksessä, että Mark Rylance olisi se vahvin suosikki.
  En ole siis itse nähnyt ehdokkaista kuin juurikin tuon Rylancen suorituksen eli en osaa sen paremmin ottaa kantaa, mutta olin kyllä into piukassa jo vain Stallonen ehdokkuudestakin, kun ei Akatemia ole yleensä tämän luokan tyypeille näyttänyt kuin pitkää nenää. Rockyn kanssa kun on jo 15 vuotta elänyt, niin tuntuu kuin ystävä olisi saanut tunnustusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein hyvää uutta vuotta!
   Taisit itse vastata omaan kysymykseesi...

   Rylance tosiaan on veteraaninäyttelijä, joka on tosin keskittynyt urallaan enemmän teatteriin, mutta kukaan ei varmasti pysty epäilemään hänen näyttelijänlahjojaan. Hän saikin Oscar-ehdokkuuden miessivuosasta ja oli erittäin todennäköistä että näin kävi. Voittajaksi hänestä ei kuitenkaan ole. Muutama syy:
   1) Hollywood perustuu markkinointiin. Sinun pitää olla itsesi myymisen ammattilainen. Sinulla pitää olla brändi. Kun on kyse tämän alan tärkeimmästä palkinnosta, mikään ei ole ratkaisevampaa kuin itsensä kampanjoiminen. Usein jopa surkeat roolisuoritukset pääsevät ehdolle tai voivat voittaa Oscarin, mikäli osavat myydä itsensä oikein. Rylance on mediakasvona näkymätön. Kukaan ei tiedä kuka hän on ja hän ei ole tehnyt yhtään kampanjointia roolisuorituksensa tiimoilta tässä elokuvassa. Miksi tekisikään, hän on näyttelijän näyttelemisen vuoksi. Hän ei ole julkkis, hän on teatterinäyttelijä. Mutta sillä ei voiteta Oscareita. (sen sanottuani tämä vuosi on ollut jokseenkin poikkeuksellinen, sillä monet todella ahkerasti kampanjoineet; Will Smith, Jane Fonda, Lily Tomlin esimerkiksi, jäivät ilman ehdokkuutta, kun taas Christian Balet, Rachel McAdamsit sun muut ehdolle pääsivät)
   2) Tuo sinun vastauksesi. Ihmiset, erityisesti Oscar-akatemian jäsenet rakastavat palkita historiasta. Jos sinulla on jo kymmenen edellistä ehdokkuutta, voit voittaa Oscarin ihan läpimädän huonosta roolisuorituksesta (näin on käynyt mm. Paul Newman, Henry Fonda, Julianne Moore ect.) Stallonella toimii nimenomaan tuo nostalgia-faktori. Hän oli ehdolla ensimmäisestä Rocky-elokuvasta ja on ollut pitkään Hollywood-kasvojen keulakuva, pysyen suosion huipulla näin monta vuosikymmentä. Hänellä tullaan ojentamaan se Oscar ihan vain sen takia, että nyt se pystytään antamaan, koska on näennäisesti sen ansaitseva roolisuoritus, mutta oikeastihan palkinto menee Stallonen maineelle.
   3) Vaikka miessivuosan kategoria on tänä vuonna melko täynnä, eli monta hyvää roolisuoritusta, ei yhtä selkeää muita päihittävää roolisuoritusta (Stallonen lisäksi) ole muodostunut, toisin kuin esimerkiksi viime vuonna kun oli täysin selvää alusta alkaen, että J.K. Simmons tulisi palkinnot jyräämään alusta loppuun saakka.
   4) Stallone voitti jo Golden Globen ja Critics' Choice Awardin, joten eiköhän ole aika selvää, mihin suuntaa palkinnon tänä vuonna lentävätkään.

   Ja taas sait minut rustaamaan sivukaupalla tekstiä. Kiva sille, kuka jaksaa tämän saarnaamisen lukea =)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...