25 tammikuuta 2016

Movie Monday #41 - A Place to be

*A Place to Be In
"Elokuvissa näkyvät ympäristöt kiinnostavat aina - eivät välttämättä pienet, yksittäiset huoneet niin paljoa kuin kokonaiset luodut, fantastiset kaupungit tai nykyarkkitehtuurin mittapuulla kiinnostavat rakennukset. Tilallinen ilmaisu on monessa kohtauksessa yhtä tärkeässä roolissa kuin itse hahmotkin. Mikä elokuvassa nähtävä rakennelma on tehnyt sinuun vaikutuksen? Kyseessä voi olla rakennus, sisätila, rakennusten rajaama ulkotila tai kokonainen kaupunki."

Takaikkuna
~Rear Window~
Tylsä vastaus ehkä, kun en keksinyt mitään hyvää sci-fi/fantasiauniversumia, minkä valita, mutta minusta Takaikkunan tilallinen ilmaisu on elokuvahistorian parhainta. Koko elokuva tapahtuu neljän seinän sisässä. Päähenkilö on utelias valokuvaaja, L.B. Jefferies (James Stewart), joka on murtanut jalkansa ja täten liikuntakyvyttömänä pyörätuolin varassa. Aikansa kuluksi hän tarkkailee ikkunansa läpi vastakkaisen kerrostalon elämää ja pian käy selväksi, että eräs naapuri touhuaa jotain vähän hämärämpääkin.

Koska olemme katsojina sidottu Jefferiesin tavoin paikallemme ikkunan taakse, sitä pakostakin sydän pamppaillen jännittää mitä tapahtuu, etenkin kun ei pysty itse vaikuttamaan tapahtumiin. Lisäksi koen ajatuksen siitä, että kuka tahansa pystyisi niin loistavasti tarkkailemaan tuiki tuntemattomia naapureitaan vain katsomalla ikkunastaan ulos, mielenkiintoisena ja olen kyllä vähän kade Jefferiesin asunnosta New Yorkin sydämessä.
...=)

2 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...