05 tammikuuta 2016

Jahti (The Hunt // Jagten)

Lucas (Mads Mikkelsen) on pienen tanskalaisen kaupungin arvostettu jäsen, päiväkodin työntekijä, vaimostaan eronnut, teini-ikäisen pojan isä. Kun Lucaksen väitetään seksuaalisesti ahdistelleen yhtä päiväkodin lapsista, kääntyykin tämä pieni yhteisö Lucasia vastaan ja aiemmin hänen ystävänsä ovatkin nyt hänen vainoajiaan. Vaikka syytteitä on vaikea todistaa, on moni tuominnut hänet jo mielessään syylliseksi.

Ottamatta kantaa itse asiaan: Anneli Auer? Nyt kun hänet on tuomittu syyttömäksi ja hänen elämänsä pilattu monta vuotta kestäneellä oikeusjupakalla, niin luulisi, että ihmiset antaisivat hänelle vähän armoa. Mutta kun ihminen kaikessa viisaudessaan on kerran jonkun kuvaa katsoessa jo päättänyt, että syyllinen toi on, niin ei varmaan muuta mielipidettään, vaikka jumala itse vapauttaisi tämän syytteistään.

Minulla on itse asiassa omakohtaistakin kokemusta tälläisestä pienestä yhteisöstä ja kuinka siellä joku huhu leviää kulovalkean tavoin. Vietin nuoruuteni pienessä lähiössä, jossa aivan jokainen tunsi toisensa. Tavallaan se on kiva paikka lapselle kasvaa, mutta liian monesta syystä, se on aivan helvetillinen polttouuni. Eräs vuosi joku ja en todellakaan tiedä, eikä tiennyt kukaan mukaan, kuka, mutta joku harjoitti graffititaidetta pitkin pientä pitäjää. Ja niitä graffiteja oli oikeasti kaikkialla. No, pian joku keksikin mielestään syyllisen ja kun sana levisi, niin ei sitä helpolla kumottu. Tämä henkilö oli mustamaalattu ja vaikka tuli hyvin nopeasti selville, että tämä kyseinen henkilö ei niitä graffiteja minnekään maalaillut, niin leima oli laskettu ja se oli sen tarinan loppu.

Yhtä suuren järkytyksen koin myöhemmin, lukion filosofian tunnilla, kun keskustelimme moraalista ja siihen liittyvistä ongelmista. Oli pienoinen shokki huomata ihmisten arvomaailmojen erilaisuuden ja sen, että eihän meillä oikeasti ole muuta kuin yhteinen lainsäädäntömme sitomassa meitä yhteen. Joku uskoo täysin oman käden oikeuteen, toinen uskoo, että laki on sana ja kolmas uskoo, että lakia ei tulisi olla olemssa ollenkaan. Siksi tämä Jahti-niminen elokuva on enemmän kuin mielenkiintoinen. Ymmärrän täysin, mitä se haluaa meille selittää. Kuinka vahvoja on ihmisten omat uskomukset.

En ole ollut toistaiseksi Mads Mikkelsenin kivikasvoisen näyttelemisen ystävä. Tähän rooliinsa tosin sopii siksi, että hänen täytyy käydä uskottavasti miehestä, jonka voisi periaatteessa uskoa tehneen jotain tälläistä. Minusta Jahdin hienoin puoli onkin, että jossain vaiheesa mekin, katsojina aloimme epäillä Lucasin syyttömyyttä, vaikka tiesimme totuuden! Joku sanoi Mikkelsenia samaistuttavaksi - en kyllä itse kokenut näin, nimenomaan päin vastoin. Samaistuin suuresti epäilyjen kohteena olevan lapsen vanhempiin ja lähipiiriin, jotka eivät oikein tienneet mitä uskoa. Ja minähän pidän suuresti elokuvia, jotka eivät anna mustavalkoista kuvaa syyllisistä ja syyttömistä. Kaksi toista elokuvaa, jotka toimivat samoin, ja tulivat nyt mieleen: Compliance ja Michael Clayton - kaksi loistavaa elokuvaa myöskin.

Katsoin tätä kännykkäni Netflix-sovelluksesta ja siinä vaiheessa kun Lucasin talon ikkunasta pamahtaa tiili sisään, niin minä pelästyn niin, että kännykkä oikein lentää kädestäni! Tämän takia en katso kauhuelokuvia. Ei saa pientä ihmistä peläyttää niin!

Joka tapauksessa, koin elokuvan järkyttävän mielenkiintoiseksi ja tälläiset saavat toivomaan, että yhtä syvällisiä draamoja tehtäisiin enemmän. Elokuva, joka oikeasti kertoo jostain. Pidin ohjaaja Thomas Vinterbergin luomista ratkaisuista paljon, kuten esimerkiksi elokuvan lopusta, jossa ei ihan käy selville, että mitä tapahtui ja kenen toimesta. Jahti on kovin hiljainen elokuva, hieman enemmän musiikkia olisin taas toivonut ja ilmeisesti tanskalaiset ovat kovia metsästämään?...=)


8 kommenttia:

 1. Tämä pätkä oli meillä joskus kauan sitten yhteisarvostelun kohteena. Kaikki tuppasivat siitä tuolloin tykkäämään, joten neljä tähteä oli kovassa käytössä, kun lopullista arviota annettiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu. Olen lukenut kaikki arvostelunne! Hienoja ovat ja lähes samaa mieltä. Tästä näkee, että tarina on avainasemassa elokuvasta tykkäämiseen. Kun se on kunnossa, niin on aika vaikea olla tykkäämättä.

   Poista
 2. Lisäsin tämän aiemmin Netflixissä omalle listalleni ja pitääpä katsoakin heti kunhan ehdin, vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta leffalta. Kunhan vain pääsisi tätä katsoessa yli Mikkelsenin Hannibal-roolista, se kun on aiempi missä olen Mikkelseniä nähnyt, ettei tätä katsoessa ajattelisi vain että tuossa on Hannibal Leckter :,D Hauska oli toi kohta missä kerroit tiili-kohtauksesta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se netflix kätevä... Itse olin kyllä pohjimmiltani vähän pettynyt tähän, taisin odottaa vähän liikaa sillä kuulin vain ja ainoastaan ylistäviä arvosteluja tästä. Mutta katsomisen arvoinen =)

   Ja kiva, jos osaan joskus olla hauskakin xDxD

   Poista
 3. Jahti on niitä elokuvia joita mielellään suosittelee muille, mutta varoittaen samalla että sen jälkeen tarvitsee jotain ja paljon nostamaan mielialaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyl
   tai sitten käy kuten minulle, että huomio keskittyykin vain oman elämän samankaltaisuuksiin :D

   Poista
 4. Nyt sain tämän katsottua ja allekirjoitan kyllä monet tästä kirjoittamasi asiat :) Täällä arvosteluni http://mammamiiau.blogspot.fi/2016/02/jahti.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän leffan kanssa kyllä ihmettelen, jos joskus löydän jonkun, joka on tyystin eri mieltä kuin mitä yhteinen konsensuksemme nyt tuntuu olevan! ;)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...