12 joulukuuta 2015

Short Term 12 (Short Term 12)

Brie Larson on Grace, nuorten ongelmakodissa työskentelevä itsekin vielä nuori, joka omistaa koko elämäänsä näille lapsille. Hän seurustelee toisen työntekijän Masonin kanssa. Vaikka meille esitelläänkin ongelmakodin arkea, kertoo elokuva oikeasti Gracesta ja hänen omista ongelmistaan, niin omasta vaikeasta nuoruudesta, kuin hänen kyvyttömyydestään omistatua nykyiselle elämälleen ja unohtaa menneisyytensä. Tässä onkin mielenkiintoinen paradoksi, kun Grace on työssään näille lapsille kaikkea mahdollista ja auttaa heitä suunnattomasti, mutta sitten itse kyvytön käsittelemään omia ongelmiaan.

Omaa kohtaista kokemusta minulla ei ole perhekodeista tai turvakodeista tai vastaavista, mutta olen tietoinen, että sellaiset eivät todellakaan ole mitään söpöjä pieniä yhteisöjä, joissa muut lapset tyyliin askartelevat kortteja piirissä sille yhdelle äkäpussille, jolla on huono päivä. Olen pikemminkin ymmärtänyt, että siellä tullaan veitsen kanssa vaikka sosiaalityöntekijän päälle, jos nuori kokee ahdistusta - kuten varmasti kokeekin, vähän väliä. Ja vaikka tämänkin elokuvan ongelmakodissa välillä oli vaara siitä, että viilteleekö joku lapsi nyt itseänsä vai ei, niin koin, että meno oli kuitenkin ehkä vähän liian pehmoista. Lapset tottelivat näitä työntekijöitä yhdestä käskystä (!)  ja ainoastaan muutama; yksi tai kaksi lasta näistä monista kymmenistä lapsista käyttäytyi huonosti. En ihan osta tätä. Lisäksi koin, että lapset kuvattiin törkeän stereotyyppisesti. Musta lapsi on se, ketä räppää ja on ikään kuin porukan kovis. Latinolapsi on se puhelias suupaltti, sosiaalinen hauskuuttaja. Valkoinen, mustahiuksinen tyttö on se gootti, itsensäviiltelijä...

Elokuva muodosti ihan kivan pienen arkin, tarinankaaren, jossa ei kuitenkaan kauheasti mikään muuttunut, sillä tarkoitus olikin tutustuttaa katsoja tälläisen sosiaalikodin arkeen ja sen jatkuvaan luonteeseen. Koska tälläisellä elokuvalla ei olisi kauheasti syvällistä sisältöä, annettiin meille pääosaan Grace, Brie Larsonin esittämänä. Gracen kautta katsojan ikään kuin pitäisi käsitellä mielessään jotain syvempiä tunteita, kun Grace on epävarma omista taidoistaa sosiaalityöntekijänä ja epävarma omasta tulevaisuudestaan äitinä ja vaimona ja miten hänen oma myrskyisä menneisyytensä mahdollisesti tuhoaisi näitä haavekuvia. En uskonut tätäkään, valitettavasti. Ensinnäkin miksi, joku ketä on itse kokenut syvää masennusta tai ahdistusta nuorena, joutunut hyväksikäytettäväksi ja pahoinpideltäväksi, menisi töihin tälläiseen kotiin, jossa kohtaa samanlaisia nuoria joka päivä. Eikä siinä vielä mitään, ehkä hän haluaa antaa takaisin ja kokea pystyvänsä ymmärtämään näitä lapsia paremmin, koska on itse kokenut samaa, mutta miksi ihmeessä hänet on palkattu sinne kotiin? Hän on selvästi aivan liian emotionaalisesti epävarma, että pystyisi pitämään itsensä koossa.

Brie Larson ei ole huono näyttelijä, mutta hänelle ei ole annettu paljonkaan tehtävää. Esimerkkinä taivaallinen elokuva nimeltä Room on osoitus, mihin Larson, oikein käytettynä, pystyy. Tässä hänen hahmonsa kohtelee poikaystäväänsä kuin vanhaa kenkää, koska hänellä on siihen joku jumalallinen oikeus. Inhoan sellaista roolihahmojen kuvausta, jossa käytetään lukuisia hiljaisia hetkiä sellaisen katsomiseen, kun hahmot istuvat syvässä hiljaisuudessa ja tuijottavat autioina eteenpäin. Kun poikaystävä yrittää ojentaa auttavan kätensä, joka kerta Grace riuhtaisee itsensä irti hänen otteestaan ja myrkyää ulos yksinään jonnekin. Kuka käyttäytyy näin!? Ja sitten kiltti poikaystävä antaa tälle tosta noin vaan anteeksi, vain että saa saman kylmän kohtelun seuraavalla kerralla. Larson pelastaa osan hahmon typeryydestä, sillä hän on näyttelijänä uskomattoman aito ja läsnä. Mutta se, että hahmot käyttäytyvät tyhmästi, ei tee heistä aitoja hahmoja tai uskottavia hahmoja.

Olin siis sanomattoman pettynyt tähän elokuvaan. Sen sanottuani, tämän katseleminen oli vaivatonta ja kerronnasta oli saatu jokseenkin luontevaa. Mutta kaikki muut osa-alueet: hahmon kehitys, uskottavuus - kaikki poissa....=)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...