07 joulukuuta 2015

Movie Monday #34 - Silmänkarkkia

Movie Monday-elokuvahaasteblogin 34. haaste kuuluu: "Nyt ei etsitä (välttämättä) hienoa luonnenäyttelijää, Oscareiden kahmijaa tai sitä 'hauska, ja siksi komeaa'- näyttelijää. Nyt etsimme sitä miestä/naista joka saa sukkasi pyörimään, sydämesi (ja miksei muutkin kehosi alueet) sykkimään, hengityksen kiihtymään.. Näyttelijä jonka elokuvat saattavat olla täyttä sontaa, mutta ulkonäkö korvaa puuttuvat taidot. Jokaisella on sellainen. Kuka on sinun Eye candysi?"

En ole juuri tuonut itsestäni mitään henkilökohtaista esille. Kirjoitan "salanimen" takaa, ikäni, sukupuoleni, sosiaalinen statukseni, ihonvärini, ehkä jopa kansalaisuuteni on piilossa. Tähän on syy. Oikeastaan siihen on montakin syytä, yksi tietysti se, että minä olen kasvanut aikana ennen sosiaalista mediaa, jolloin vielä varoiteltiin netin vaaroista ja omalla nimellä esiintymisestä ja en ihan kanssa allekirjoita onko se niin turvallista jakaa jokainen yksityiskohta omasta elämästään netissä. Mutta yksi toinen syy on se, että halusin tavallaan tyhjän kankaan, jossa voisin kirjoittaa ihan mitä vaan, ilman, että mahdolliset lukijat pystyvät yhdistämään mielipiteitäni elokuvista minuun itseeni. Sillä usein kun puhutaan kuitenkin mielipideasioista, keskustelu muuttuu sekunninmurto-osassa henkilökohtaiseksi. Myös vääriä johtopäätöksiä tehdään asioiden ympärille, kuten esimerkiksi jos olisin 13-vuotias teini-ikäinen tyttö, niin joku saattaisi päätellä, että "no totta kai hän tykkää Nälkäpelistä ja Robert Pattinsonista", eikä tavallaan anna sen enempää painoarvoa mielipiteilleni. Koen muutenkin, että ihmiset vähän liian helposti arvioivat ihmistä hänen sukupuolensa, ikänsä ja seksuaalisen suuntautumisensa perusteella.


Hyvä esimerkki tästä on Hollywood. Siellä on vasta viime aikoina noussut kunnon keskutelu käyntiin sukupuolten välisestä tasa-arvosta ja ihan oikeutetusti niin. Naiset ovat huomattavasti vähemmän työllistettyjä Hollywoodissa kuin miehet. Myöskin paineet pysyä nuorekkaampana, laihempana ja kauniimpana myöhäisempään ikään asti on suuremmat kuin miehillä. Mies voi ihan huoletta näyttää Gerard Gepardieulta tai Jack Nicholsonilta ja silti saada ihan minkä tahansa projektin kuin haluaa. Itse asiassa, vasta silloin he mehukkaammat roolit saavatkin, kun heitä ei enää katsella Brad Pittin tapaisina seksisymboleina. Mutta naisen pitää olla aina se seksisymboli, jotta hän edes saa töitä, usein vielä sen varttuneemman, ruman miehen rinnalla - ei suinkaan pääosassa. Tästä puhuu myös Oscar-tilastot. Miksi nuoret naisnäyttelijät kuten Jennifer Lawrence, Natalie Portman, Anne Hathaway, Carey Mulligan, Kate Winslet, Marion Cotillard ja niin edellen aina vain siellä ehdokkuuksissa pyörivät ja yli 40-v.naisista vain joku Meryl Streep saa edelleen ehdokkuuksia. Missä on Dyan Cannon? Missä on Tuesday Weld? Missä on Candice Bergen, Carrie Fisher, Debra Winger, Diane Ladd? Ja sitten kun katsoo parhaan miespääosan Oscar-ehdokkaita ja -voittajia viime vuosilta. Michael Keaton, Bruce Dern, Daniel Day-Lewis, Gary Oldman, Colin Firth, Jeff Bridges, Morgan Freeman, Sean Penn... Missä on se Leonardo DiCaprion Oscar? James Francon? Bradley Cooperin? Jude Law:n?

Koska syyni ovet kuten lueteltu, otankin vähän erilaisen otteen tähän haasteeseen. Vastaan tasa-arvoisesti ja esineellistän sekä miehet että naiset.


 • Herkullisimmat Hollywood-näyttelijät, joiden toivon työllistyvän ihan joidenkin muiden syiden kuin näyttelijäntaitojensa takia:
 1. Jesse Metcalfe
 2. Sam Claflin (tosin hän on lahjakas näyttelijä myös)
 3. Jai Courtney
 4. Patrick Wilson
 5. Sebastian Stan
 1. Salma Hayek
 2. Claire Forlani
 3. Holly Valance
 4. Margot Robbie
 5. Olivia Wilde


\\Movie Monday-haastejatkumo:
<<edellinen<<
>>seuraava>>2 kommenttia:

 1. Minäkin olin muuten aika pitkään hyvin varovainen siitä, kuinka paljon kerron itsestäni blogissa. Jossakin vaiheessa se vain alkoi tuntui rajoittavalta tekijältä ja jotain "taustatietoja" itsestä on tullut paljastettua. Oli esimerkiksi tosi vaikea kirjoittaa jostakin vanhemmasta leffasta ilman, että viittasi siihen minkä ikäinen olin sen ilmestyessä. :) Sukupuolikin on tullut varmasti blogissa esille rivien välistä, vaikka en ole tainnut sitä koskaan varsinaisesti mainita ja aluksi olin sitä mieltä, että en halua että se käy mitenkään ilmi teksteistä. Mutta onhan sitä yhä aika paljon asioita, joita haluaa rajata blogin ulkopuolelle ja välillä tulee valittua sanat aika harkitusti ...ja toisinaan taas mietin, että mitä väliä sillä oikeasti olisi, vaikka kirjoittaisinkin blogia ihan omalla nimellä ja naamalla. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, ihan samojen asioiden kanssa minäkin painin. Välillä tulee jopa kausia kun tekisi jopa oma nimi ja kasvot kirjoittajanimen päälle lätkäistä, mutta samalla lailla koen minäkin että aika paljon sentään yrittänyt tuoda esille että millainen henkilö minä olen että en ihan vieraaksi jäisi tätä blogia mahdollisesti lukevalle xD

   Ehkä sillä että yritän mahdollisimman paljon valottaa millainen minä olen, yritän kompensoida sitä, että en paljasta ollenkaan että kuka minä olen.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...