04 joulukuuta 2015

Bio: Catherine Keener

Catherine Ann Keener (1959, USA) on amerikkalainen näyttelijä. Hän on kahdesti ollut ehdolla parhaan naissivuosan Oscar-palkinnon saajaksi elokuvista Being John Malkovich (1999) ja Capote (2005). Hän on tunnettu yhteistyöstään ohjaaja Nicole Holofcenerin kanssa, jonka jokaisessa elokuvassa hän on näytellyt: Walking and Talking (1996), Lovely & Amazing (2001), Friends with Money (2006), Please Give (2010) ja Enough Said (2013). Keener ensin nousi elokuvayleisöjen tietoisuuteen Brad Pittia vastapäätä elokuvassa Johnny Suede (1991). Sen jälkeen hän on tehnyt nimeä syvällisenä, lahjakkaana, älykkäänä ja arvostettuna näyttelijänä, jonka voi huoletta laittaa näyttelemään sellaisten nimien rinnalla kuten Philip Seymour Hoffman, Nicole Kidman, Mark Ruffalo, Daniel Day-Lewis, Tom Hanks, Al Pacino, George Clooney ja Sean Penn eikä tarvitse huolehtia, ettäkö hän ei erottuisi edukseen. Erityisesti Keener on niittänyt mainetta indie-elokuvapiireissä ja hän on tunnettu ja luotettu kollega sekä läheinen ystävä monelle kanssanäyttelijälleen. Hän on ystäviä muun muassa Jane Fondan, Brad Pittin, Jennifer Anistonin, Steve Carellin ja Spike Jonzen kanssa. Hän oli naimisissa näyttelijä Dermot Mulroneyn kanssa ja yhdessä heillä on yksi poika.

"En ole koskaan ymmärtänyt, mitä ihmiset tarkoittavat, kun sanovat jotain näyttelijää omaperäiseksi. Mutta kun katson, miten Catherine Keener näyttelee, voin sanoa, että hän on näyttelijänä omaperäinen. Valinnat, joita hän tekee näytellessään ovat kauniita ja henkeäsalpaavia. Miten hän kääntää päätään tai hipaisee hiuksia korvansa taakse tai pitää katseensa maassa, kun toinen hahmo puhuu hänelle - tapa, jolla hän kannattelee itseään, ryhti, äänenkäyttö - kaikki ovat omaperäisiä, mielenkiintoisia ja vivahteikkaita."

Trivia:
-Ansiot: 8 miljoonaa dollaria
-Sisar Elizabeth Keener on myös näyttelijä.
-Oli järkyttynyt kun Nelle Harper Lee (Kuin surmaisi satakielen-romaanin kirjoittaja) ei halunnut tavata Keeneria tämän valmistautuessa esittämään häntä elokuvassa Capote (2005)
-Oli lopettaa näyttelemisen ja lähti kokonaan pois Hollywoodista kahdeksi kuukaudeksi, kun roolitusagentti oli sanonut, että Keener ei ollut seksikäs.
-Samana aamuna, kun kuuli, että hän sai Oscar-ehdokkuuden oli hän suorittamas ns. Jury Dutya (velvollisuus, jossa amerikkalaisia kutsutaan satunnaisotannaisina todistamaan valamiehistössä oikeudenkäynnissä aina yksi oikeusjuttu kerrallaan)
-Henkilökohtainen kommentti: "I like being a supporting actress. I like to come and go in the film. The interesting characters are very few if you want to be the lead, and they depend on you being beautiful. Since I'm not interested in those parts, the pressure's off, in a way. I'm not cast for my physicality. I find that playing so many characters in so many films is a way to be in the moment."


Miriam, Begin Again (2014)

Nelle Harper Lee, Capote (2005)


Marianne, Enough Said (2013)

Trish, The 40-Year Old Virgin (2005)

Dot, The Interpreter (2005)

Lynn Cameron, Trust (2010)

Diane, Peace, Love & Misunderstanding (2011)

Kate, Please Give (2010)

Adele Lack, Synecdoche, New York (2008)

Juliette Gelbart, A Late Quartet (2012)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...