16 marraskuuta 2015

Tähtien sota (Star Wars)

Muistaakseni se oli Meryl Streep, joka jossain haastattelussaan valitti siitä, kuinka elokuvien katsominen on muuttunut melko lailla kertakäyttöiseksi. Kuinka elokuvia katsotaan yhtä usein kuin vaihdetaan sukkia. Ja se on tavallaan vienyt sellaisen hohdon elokuvien katsomisesta pois. Kuinka ennen digitaaliaikaa elokuvia näki vain elokuvateatterista ja kuinka elokuvateatterissa käytiin vain harvoin. Tällöin elokuvat jäivät elämään paremmin. Nyt elokuvia ei enää edes omisteta, vaan niitä selaillaan jostain Netflixistä ja muista striimauspalveluista, jolloin ainakaan ei jää mitään konkreettista elokuvasta käteen.

Pystyn vain kuvittelemaan kuinka hienoa on ollut olla katsomassa Tähtien sotaa sen alkuperäisessä teatterilevityksessä vuonna 1977. George Lucasin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva on todella innovaativinen, elämyksellinen ja yksi klassikkoasemansa ansainnut elokuva. Sen pääosissa on Mark Hamill (Luke Skywalker), Carrie Fisher (Prinsessa Leia), Harrison Ford (Han Solo) sekä Alec Guinness (Obi-Wan Kenobi) - tietenkin. Pähkinänkuoressa elokuva kertoo nuoresta Lukesta, joka löytää tiensä Obi-Wanin opastuksella pelastamaan galaksia pahamaineisen Imperiumin kynsistä. Mukana myös Darth Vaderit, C-3PO:t sun muut.

En ollut innoissani Tähtien sodan katsomisesta. Olen yksi niistä urpoista, joille Star Trek ja Star Wars on ihan se ja sama. Olen vielä nähnyt nämä uudemmat Star Trekit ja inhosin niitä. Juuri sellaista sci-fi-rymistelyä kaikkien kliseiden keskellä. Siksi tuhahtelin itsekseni pitkän aikaa tämänkin elokuvan alkupuoliskoa katsellessa, kunnes pikkuhiljaa se valloitti minua puolelleen. En tajunnutkaan kuinka hyvä näyttelijä Mark Hamill on. Tai kuinka sympaattinen R2-D2-robotista onkaan saatu. Tai kuinka innovatiivinen ja edelläaikaansa tämä elokuva todella on ollut.

Eihän Tähtien sotaa voi katsoa tai ainakaan arvostella vuonna 2015 muusta näkökulmasta, kuin sen kulttuurihistoriallisesta viitekehyksestä. Toki elokuva on aikansa elänyt, mutta silti on vaikea uskoa, että kuitenkin jo 1977 on pystytty rakentamaan näin kokonaisvaltaisesti viihdyttävä ja vaikuttava avaruusseikkailu ...ja vielä vaivaisella 11 miljoonan dollarin budjetilla. Elokuvaa katsoessani rupesin miettimään, että onko sittemmin saatu saavutettua vastaavaa, elokuvantekotapoja mullistavaa elokuvaa. Tähtien sodan kuvaus ja tarinankaari on hienosti rakennettu ja en usko, että Harry Pottereita lukuunottamatta on sittemmin luotu yhtä mielikuvituksellista, ennennäkemätöntä maailmaa ja universumia.

Sittemminhän tälläinen sci-fi-genre on ihan raiskattu ja nämä Lucasin luomat elementit kulutettu loppuun. Silti, elokuvan lopussa kun voitonjuhlan fanfaarit pärähtävät käyntiin, ei voi muuta kuin hymyillä kuinka hienon elämyksen on tästä seikkailuelokuvasta saanut.

...=)
12 kommenttia:

 1. Näitä lisää... ei kun hetkinen... :D

  VastaaPoista
 2. Niin hyvä ja vaikuttava elokuva kuin Tähtien sota onkin, niin onhan se samalla myös syypää siihen miksi niin moni ns. tieteiselokuva on "juuri sellaista sci-fi-rymistelyä kaikkien kliseiden keskellä", sillä juuri Tähtien sodan kaupallinen menestys osoitti että kannattaa tehdä tieteisseikkailuelokuvia, vaikka sitten vain pinnallisia sellaisia. Niinpä moni tieteisseikkailuelokuva rupesi surutta kopioimaan sitä minkä ainakin uskottiin olleen Tähtien sodan menestystekijä ja siihen kopiorahastukseenhan George Lucas itsekin sortui niillä kakkaesiosillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juuri näin. Selitit suomeksi ammattimaisemmin juuri sen mihin yritin arvostelullani viitata!!

   Poista
 3. Tavallaan George Lucas oli 80-luvun Tarantino. Star Wars oli ultimaattinen tribuutti 50- ja 60-lukujen pulp-seikkailuscifille (Flash Gordon, Rocky Jones, Buck Rogers) johon oli heitetty hieman samurai- ja merirosvoelokuvaa sekaan. Samoin Indiana Jones on paljon velkaa 30- ja 40-lukujen seikkailuelokuville.
  Näissä vanhoissa Star Warseissa oli karismaattiset hahmot ja tasapaino pilkettä silmäkulmassa hupailun ja vakavamman meiningin välillä.

  Mielestäni uusien Star Warsien pahin moka oli Lucasin keskittyminen efekteihin kiinnostavien hahmojen kehittelyn sijaan vaikka kiinnostavia hahmoja löytyisi universumista vaikka kuinka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista. Erittäin. Nimittäin oma leffaskaala on aikajanaltaan aika kapea ja siksi koen saavutuksena jos näen nyt jonkun parikymmentä vuotta vanhan elokuvan vaikutuksen tämän hetken elokuviin. Turha minun edes toivoa, että osaisin tarkastella elokuvajatkumoa noin pitkälle että näkisin parikymmentä vuotta vanhojen elokuvien saamat parikymmentä vuotta vanhat vaikutukset niinkin kaukaa menneisyydestä kuin *kröhöm 40-luvulta... Mutta komppaan kyllä kaikkea sanomaasi vaikka en itse olisi omin avuin samaan johtopäätökseen päässytkään...xD

   Poista
 4. Muksuna tämä oli parasta koskaan ja osasihan tämän mielikuvituksellisuutta arvostaa kun sen joskus viisi vuotta sitten viimeksi näki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan joskus nuorempana nähneeni pätkiä sieltä täältä, mutta silloin ei iskenyt. Ehkä koin, koska olin kuitenkin lapsi vähän myöhemmin kuin vuonna 1977, että elokuva oli jo silloin vähän päivettynyt eikä vastannut minun standardejani samalla tavalla kuin myöhemmän ajan erikoisefektit, jotka olivat huomattavasti lapsiystävällisempiä kuin tämän, vähän kökköiset, efektit, joita nyt vasta myöhemmin tajuaa arvostaa, sillä ovathan ne nyt aikaansa nähden todella esimerkilliset!

   Poista
 5. Itse katsoin Tähtien Sodat ensimmäistä kertaa vasta tänä vuonna, poikaystävän osittaisesta painostuksesta (tietysti) Yllätti että niiden katsominen ei ollutkaan täyttä tuskaa, vaan tykkäsinkin niistä jollain tasolla. Pääsyynä ehkä legendaariset ja sympaattiset henkilöhahmot! Nyt sitten sekä poikaystävä että minä odottelemme innolla joulukuun ensi-iltaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy sanoa, että poikaystäväsi kuulostaa hienolta mieheltä. Kaikki asiat, joita hän "pakottaa" sinua tekemään, kuten Kummisetä- tai Star Wars-elokuvien katsominen on mielestäni suht jees! ;)

   Poista
  2. Miun o iha pakko tähän välii hypätä kirjoittaa että vaikka olenni miian "pakottanu" kattomaan näit leffoja, en tunne itteeni mieheksi vaikka ikääki on 21..... huehuehue. mut jees, kiitti kehuista!

   Terv. Miian ebins poikaystävä/avomies/miesystävä Sami

   Poista
  3. Oi, anteeksi! ;)
   Ymmärrän yskän. Ei tässä mitään vanhuksia vielä olla xD

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...