17 marraskuuta 2015

Rita, 1. tuotantokausi

Inhoan tanskan kieltä. Tuntuu kuin he lopettaisivat kaikki sanat aina kesken. Juurikin kuuluisa "kuuma peruna"-vertaus on ihan oleellinen. Siitä huolimatta, olen hiljattain saanut sellaisen kuvan tuosta tasaisesta maasta, että jumalauta -hehän osaavat tehdä draamaa! Kosto // In A Better World on yksi parempia elokuvia, joita olen hiljattain nähnyt ja nyt vielä Rita, uusi tv-sarja, jonka Netflixistä poimisin katsontaan! Oikeastaan minulle suositeltiin sarjaa. Olin sitä itsekin silmäillyt sillä silmällä, mutta ohittanut silmiä räpäyttämättä, sillä luulin sen olevan tylsä. Heti ensimmäisistä sekunneista lähtien minut oli kuitenkin myyty. Loistava sarja, en kai minä sitä muuten tässä olisikaan arvostelemassa.

Kyllä meillä Skandinaviassa on edistyksellistä. USA:ssa ei ikinä varmaan annettaisi tälläistä sarjaa naisnäyttelijän kannettavaksi. Yksi syistä, kuitenkin miksi sarja toimii niin hyvin kuin toimii, ellei se tärkein syy: on päähenkilö. Rita on yksi parhaimmista hahmoista tv:ssä vähään aikaan, ellei koskaan. Ihanan viallinen, voimakas, hauska, mielenkiintoinen, monimutkainen, vaikea, rakastettava hahmo. Ja mistä eniten pidän, että sitä ei ole viety ylitse. Jos tämä sarja olisi suomalainen, ei Ritaa uskoisi edes oikeaksi ihmiseksi, niin yli hilseen olisi vedetty hahmon komediallinen aspekti, mutta jotenkin ne tanskalaiset vain osaa luoda monitahoisia, vaikuttavia roolihahmoja, jotka ovat kuitenkin uskottavia.

Ritan perhe on sympaattinen ja välillä joudun oikeasti laskemaan otsani kylmälle kämmenelleni myötähäpeästä heille tapahtuvan takia, esimerkiksi Ritan poika Jeppe on välillä niin kinkkisissä paikoissa äitinsä takia, että melkein käy sääliksi, ellei se olisi niin hauskaa. Rita on siis opettaja peruskoulussa ja samaa koulua  käy myös hänen poikansa Jeppe. Hänellä on myös vanhemmat lapset: Ricco ja Molly. Mielestäni sarjan vahvuus makaa kuitenkin koulumaailmassa ja siinä kuinka mahtava opettaja Rita on. Vaikka hahmo on ronski ja vähän kapinallinen ja uhmakas, on hän silti näille oppilaille parasta, mitä maa päällään kantaa ja se saa katsojalle voimauttavan olon. Kuinka pelottomasti Rita taistelee oppilaidensa puolesta - se on ihailtavaa ja saa voittamattoman tunteen itsellekin.
...=)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...