12 lokakuuta 2015

Movie Monday #26 - Xmas Time [overwrite] Parhaat trailerit

<<edellinen<<
>>seuraava>>

Nythän ei ole vielä joulu. Itse olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että nyt on vielä kesä (12.10) ja olen muutenkin vähän epäsynkassa alkuperäisen Movie Monday-haastejatkumon kanssa, koska tämä haaste on esitetty vuosia sitten ilmeisesti marraskuussa. Samaisesta syystä, koen, että nyt on vielä liian aikaista puhua ollenkaan joulusta, joten puhunkin trailereista.

Vastaan siis täysin aiheen vierestä.

Nimittäin yhtä asiaa kadun, sitä että en tajunnut Movie Mondayn vielä pyöriessä kysyä haasteen aiheena kunkin lempitrailereita. Minusta aihe on erittäin mielenkiintoinen sillä hyvä traileri voi saada ainakin minut katsomaan elokuvaa, jota muuten ei tulisi katsoneeksi. Huonoksi traileriksi minä ainakin lasken sellaiset, jotka spoilaavat koko elokuvan. On myös mielenkiintoista pohtia, että onko hyvä elokuva = hyvä traileri. On helppo vastata hyväksi traileriksi jonkun hyvän elokuvan trailerin, mutta joskushan on niin että huonoillakin elokuvilla voi olla hyvä traileri. Koska en tätä haastetta Movie Mondayn puolella koskaan esittänyt, voisinkin kysyä sitä nyt, jos tätä joku lukee:
(voi vastata tämän tekstin kommentteihin tai miksei tehdä omassakin blogissa juttua aiheesta)

MITKÄ OVAT PARHAAT NÄKEMÄNNE TRAILERIT?

Omaa listaa tässä:


 • Gravity
 • Star Trek Into Darkness (ja tässä tulee nyt tuo elementti mistä puhuin, sillä en pitänyt itse elokuvasta, vaikka trailerin koinkin olevan vaikuttava)


 • The Dark Knight Rises
 • August: Osage County

 • The Hundred Foot Journey (piti tietenkin valita yksi jossa on tämä legendaarinen trailereiden kertojaääni)

 • Les Miserables

 • Cake


Siinä nyt tuli muutama, mutta minusta aihe on oikeasti mielenkiintoinen ja siitä on helpompikin keskustella, sillä trailereiden katsominen on todella paljon nopeampaa kuin elokuvien... Eli jos intoa riittää, niin olisin kiinnostunut tietämään, mitkä teidän mielestä ovat parhaat trailerit.


6 kommenttia:

 1. Paras näkemäni traileri on elokuvasta Aliens, mutta en millään löytänyt juuri sitä tiettyä versiota näytiksi, joten tyydyn hieman toisenlaiseen vastaukseen.

  Minulla oli aikoinaan tapana tehdä eräänlaisella mixtape-tyylillä tarilerikokoelmia ja kuvallisten versioiden ohella koostin audiolevyä, joissa siis kuuluivat pelkästään trailereiden äänet. Tuumin, että jos traileri toimii pelkkinä ääninäkin, niin silloin se todella toimii. Niinpä sen ohella, että todellakin pidän trailereista jotka kuvallisesti jättävät paljon kysymyksiä ajatuksiini, joihin luonnollisesti haluan elokuvan vastaavan, pidän myös erityisen paljon traileriesta joiden änimaailma on kiehtova. Seuraavat trailerit ovat kaikin puolin sellaisia jotka kutkuttavat hyvin paljon uteliaisuuttani:

  Dark City

  The Keep

  Europa

  Der Amerikanische Freund

  Primer

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JES! Loistavaa.

   Ja oumaigaad, sinulla on vähän perusteellisemmat perusteet trailerin paremmuudelle, kuin pelkkä minun fiilispohjani! ;)

   Dark Cityn traileri oli todella hyvä! Tykkäsin myös tuosta Primerin trailerista. Europan traileri oli aika erilainen, mitä yleensä näkee ja siksi kiehtovan oloinen. The Keep ja Der Amerikanische Freund jäisivät kyllä kuitenkin trailereidensa perusteella näkemättä - tylsistyin jo niissä xD

   Hieno vastaus siis! Kiitän.

   Poista
  2. The Keepin traileri muuten esittääkin elokuvan täsmälleen sellaisena kuin se on: täynnä dramaattisia hidastuksia, dramaattisia hitaita puheita ja paljon siivilöityä valoa. Joten jep, se on ns. tekotaiteellinen.

   Poista
  3. No, näin ajattelin =) =)

   Poista
 2. No huhhuh! Trailerit - mikä aliarvostettu taiteenlaji, joka on tarkoitettu edistämään myyntiä, mutta parhaimmillaan niitä unohtuu katsomaan kokonaan elokuvien sijasta. Lyhyessä ajassa välitetään olennainen informaatio leffasta ja luodaan mieletön haippi. Siis nyt jos koskaan ollaan minun lemppariaiheessa.
  Olen ite huomannut tällaisen ilmiön (mistä voi olla eri mieltä), että trailerit lyhenivät 3-4 minuutin pituudesta noin 1-2 minuuttiin, kun oltiin jossain 80-luvun puolella. Yhdessä pilkatuimmista leffoista, mitä tiedän, Tappajahain kostossakin on napakampi traileri kuin alkuperäisellä klassikolla. Siinä sellaisessa verkkaisen trailerin traditiossa ehtii yleensä intensiteetti lässähtää, mutta parissa minuutissa se montaasityyppisyys (jos sellaista ylipäätään käyttää) ei ehdi väljähtyä. Missään tämä ei toteutunut yhtä hulppeasti ku erinäisissä Schwarzenegger- ja Stallone-leffojen trailereissa. Sieltä löytyy minun suosikkitrailerit.

  Karkeasti tiivistettynä trailereissa on kumminki kolme asiaa, millä minut saa myytyä:
  1. Traileriääni. Don LaFontaine on se kuuluisa traileriäänien standardi, mutta monia muitakin tupakan ja viskin kyllästämiä bassoja löytyy. Optimus Prime eli Peter Cullen teki ainakin parit dramaattiset voice-overit (ja linkkaisin jos muistaisin mihin).
  2. Musiikki, ja tää varmaan kuulostaa kummalliselta, mutta joskus se on vielä veikeämpää, jos musiikki ei edes kuulu ks. elokuvaan. Siinä mitataan tosissaan elokuvapöhköyttä, kun tajuaa, että Commandon trailerissa soiva musiikki onkin oikeasti 48 Hrs:sta. (Commando= https://www.youtube.com/watch?v=47a4hBmrrKU)
  Hot Fuzzissa tuli itse ensimmäistä kertaa todettua tietynlainen ympyrän sulkeutuminen, kun yhteen kohtaukseen Edgar Wright oli hankkinut John Alexanderin musiikkia Tappavan aseen trailerista! Mieti, mitä genre-fanitusta!
  3. Mutta kaikkein eniten arvostan trailereita, joihin varta vasten kuvataan uutta materiaalia.

  Katso, miten Extreme Prejudicen trailerissa (https://www.youtube.com/watch?v=vCqRCutZsGo) yhdistyy kaikki edellä mainittu. Kliseinen ja korni kuin mikä, mutta siitä ei puutu mitään. Jerry Goldsmithin musiikki Rambo II:sta kruunaa videon.
  Tuo on myös samalla äärimmäisen harhaanjohtava. Tulee mieleen joku suoraviivainen 6 vs 1 -räiskintä, vaikka oikeasti juoni on paljon monimutkaisempi, nuo tyypit ei varsinaisesti edes ole pahiksia ja Powers Boothe on sivuutettu kokonaan. Tätä mie kuitenkin katon enemmän kuin itse leffaa.

  Silti on yksi, jota ei minun silmissä ole ylitetty. Tämä on se poikkeus, missä traileriääntä ei tarvittu. https://www.youtube.com/watch?v=HgV7-MJwUBw
  Tätä katsoessa hikoaa perse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensiksi: AIVAN MAHTAVA TOI EXTREME PREJUDICE! Melkein tekee mieli katsoa koko leffa nähdäkseen onko se yhtä korni! Haha xD
   ...Terminatorkin ihan hyvä valinta, kyllä (itsellä lähinnä vilunväristyksiä, kun ei pysty Arnoldi noin lyhyessäkään pätkässä näyttelemään uskottavasti...)

   Ja itsehän naurahdin oikein ääneen, kun ensimmäisen kerran tajusin, että kaikkien aikojen toisen parhaan trailerin palkinnon saanut Requiem for a Dream -elokuvan traileri kestää pisimmässä versiossaan yli neljä minuuttia ja viimeisimmän parhaan trailerin palkinnon saaneen Furious 7-elokuvan traileri vaan joku kaks minsaa. Että siitä nyt ainakin näkee trailereiden lyhenemisen periaatteen. Ei siinä mitään, ymmärrän kyllä, miksi trailerit eivät sitä neljää minuuttia kestä, sillä minä ainakin haluan mahdollisimman nopeasti tehdä sen johtopäätöksen, että tuleeko se elokuva olemaan katsomisen arvoinen. Jos joudun uhraamaan aikaani jo siihen traileriin, niin siitä voi päätellä, että ei se elokuvakaan sitten ole katsomisen arvoinen.

   Juu ja Don LaFontainen ystävä olen ollut jo monen monta vuotta. Täytyiskin katsoa se elokuva, mikä aiheesta on tehty... In a World... tai joku sellainen...Tämän lyhyen klippipätkän miehestä olen katsonut jo liian monta kertaa. xD

   Ps. totta muuten tuokin, että monesti trailerit ovat olleet tietyistä elokuvista niin hyviä, että sitä vahingossa erehtyy luulemaan elokuvaakin paremmaksi.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...