10 syyskuuta 2015

Precious (Precious: Based on the Novel Push by Sapphire)

Precious: Based on the Novel Push by Sapphire on kyllä aikamoinen nimihirviö elokuvalle. Huvittaa, että sitä sellaiseksi kutsutaan, kun varmasti elokuvantekijät ovat tarkoittaneet sitä kutsuttavan ihan vain Preciousiksi. Vähän niin kuin Birdman (*Or The Unexpected Virtue of Ignorance), jota voisi kutsua ihan vain Birdmaniksi. Joka tapauksessa tai ainakaan tässä tapauksessa ei nimi miestä pahenna, sillä elokuvana Precious on täydellinen.

Precious (Gaborey Sidibe) on 16-vuotias Harlemilaisteini, joka asuu häntä pahoinpitelevän äitinsä luona ja joka on jo toista kertaa raskaana isälleen. Hänet erotetaan koulusta tämän takia, mutta hänelle tarjotaan uutta mahdollisuutta toisenlaisessa koulussa. Elokuvan viesti on kuitenkin selkeä. Sinulle voidaan antaa vaikka minkälaisia mahdollisuuksia, mutta vain sinä itse voit vaikuttaa tulevaisuuteesi.

Toisin kuin saattaisi odottaa, elokuva ei suinkaan mässäile näiden henkilöiden elämien kurjuudella (asia, jota itse elokuvaa aloittaessani pelkäsin). Nimittäin elokuva kuitenkin tähtää kohti toivoa ja parempaa huomista. Lisäksi tämä pääosahenkilö on niin mielenkiintoinen ja psykologisesti monitahoinen, että häntä katsoessa hänestä jopa haluaa tietää lisää, oli se sitten kuinka sydäntäriipaisevaa tahansa.

Precious on joutunut kestämään kipua, jota ei voisi kuvitellakaan, koko elämänsä ajan. Tämä muuttaa ihmistä. Se tekee sinusta tietynlaisen. Kun ihmisellä ei ole ketään, kehen turvautua, keneltä hakea suojaa tai rakkautta. Tämän elokuva kuvaa hyvin - melkein fantasianomaisilla keinoilla, jotka kuvaavat Preciousin tapaa paeta arkeaan mielikuvitukseensa. Hyvin voimakas psyykkinen suojelukeino.

Luonnollisesti, kun on tälläiset hahmot, jotka elävät näin äärimmäisissä olosuhteissa, on näyttelijöillä kaikki mahdollisuudet pistää parastaan ja onhan tämä heidän pelikenttänsä. Elokuvan suurin onnistuja on Mo'nique, joka osastaan voittikin parhaan naissivuosan Oscar-palkinnon. Hänen työnsä on niin vaikuttavaa, koska me ymmärrämme tämän hahmon. Hahmo, joka ei kuitenkaan ansaitse sympatiaa herää ihan uudella lailla eloon tämän jumalaisen näyttelijän käsissä. Hänen ei tarvitse edes sanoa mitään, sillä hän on niin syvällinen, mutta niin läsnä hetkessä, että katsoja ymmärtää tämän naisen motiivit ja historian ja syyn siihen, miksi hän on sellainen. Lopun kohtaus, jossa hahmo saakin tilaisuuden selitellä itseään pitkässä puheessa on noussut legendaariseksi Mo'niquen roolisuorituksen takia, mutta mielestäni tätä kohtausta ei edes tarvittaisi. Se on pelkkää alleviivaamista vain. Siinä vaiheessa tiedämme jo nämä asiat, tiedämme ne jo, koska olemme lukeneet ne Mo'niquen kasvoilta ja kehonkieleltä. Silti on kiva nähdä hänen leikittelevän hahmollaan ja vetävän kaikki irti hänen monologistaan - oli se turha tai ei - ainakin vaikuttava.

Gabourey Sidibe, vaikka ihana näyttelijä onkin ja roolissaan vahva ja moniulotteinen, ei mielestäni saa koottua osia hahmostaan yhteen - ei tavallaan saa luotua roolin vaatimaa kaartta uskottavaksi tai ainakaan niin vaikuttavaksi, mitä olisin toivonut. Ei siis mitenkään huono roolisuoritus missää nimessä, mutta aina on parannettavaa ja elokuvadebyytikseen todella vahvaa työtä.

Olin myös todella vaikuttunut Mariah Careyn roolisuorituksesta - lause, jota en ikinä olisi uskonut kirjoittavani. Sen sijaan, että olisi hahmonaan jotenkin yliempaattinen, suojelusenkelimäinen eli toisinsanoen epäuskottava (virhe, johon kanssanäyttelijä Paula Patton osaltaan sortuu), hän tekee hahmostaan jopa arkisen, väsyneen, tuskastuneen, mutta joka silti osaa yllättää.

Precious on mielenkiintoinen, vaikuttava elokuva, joka pysyy liikkeessä eikä sorru liiallisiin dramatisointeihin tai alleviivaamisiin. Kertoo tarinan niin mielenkiintoisestikin kuin pystyy ja luottaa hyviin näyttelijöihin tuomaan parastaan. Loistavaa draamaa kauttaaltaan.


...=)


6 kommenttia:

 1. Ei nimi miestä pahenna jos ei mies nimeä, tai jotain sinne päin ja siksipä Hugh Grant väänsi tälläisen: The Englishman Who Went Up a Hill But Came Down a Mountain (1995).

  Precious on minunkin mielestäni aivan erinomainen elokuva ja samoin olin positiivisesti yllättynyt Mariah Careyn suorituksesta, todeten siitä muun muassa seuraavaa "jos Mariah Carey osaa esittää uskottavasti sosiaalityöntekijää, niin sitten elokuvassa on enemmän kuin vain jotain tehty oikein."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hugh Grantin tapauksesta: en ehkä kyllä tuon tason nimen perusteella leffaa katsoisi, toisin sanoen jättäisin katsomatta, kuten olenkin...

   Carey oli kyllä The Butlerissakin ihan hyvä. En tiedä onko se hyvä vai huono asia, tosin...

   Poista
 2. Itsekkin tykkäsin tästä leffasta paljon, todella vakuuttava ja liikuttava! Näyttelijäsuorituksetkin erinomaisia. Voisi kyllä uudelleen katsoa nyt kun se löytyy Netflixistäkin, edellisestä katsomiskerrasta on jo nimittäin vuosia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, mutta elokuvan loppu oli niin hieno, koska se ei ollut surullinen, vaan voimaannuttava!

   Poista
 3. Katsoin tämän silloin kun tuli tuoreeltaan, muistikuvissa sellanen ihan jees.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse taas lykkäsin lykkämistään elokuvan katsomista.... XD

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...