10 syyskuuta 2015

Oscar update #1

Kyllä, julistan sen ainakin tämän leffablogin puolella alkaneeksi. ...nimittäin Oscar-kauden! (kyysimmät voivat pyörittää silmiään nyt). Oscareihin on tosiaan vielä kuusi kuukautta (ellen ihan väärin laske), mutta olen ainakin viimeisen kuukauden ajan lukenut jo Oscar-experttien taukoamatonta puhetta Oscareista, joten kai se on myönnettävä, että nyt se on alkanut.

Virallisestihan, katsoisin, että Oscar-kausi alkaa Toronton elokuvafestivaalin jälkeen, jolloin suurin osa Oscar-toivokkaista saa ensimmäiset yleisönsä kohdattavakseen. Toronton elokuvafestivaali alkaa siis virallisesti tänään ja loppuu 20. päivä, mutta ei näitä ole kiveen hakattu. Oscar-kausi periaatteessa alkaa heti seuraavana päivänä viime vuoden Oscareista tai periaatteessa jo uuden vuoden aikaan, kun ensimmäiset elokuvat periaatteessa olisivat kilpailukykyisiä Oscareita varten (julkaisuvuotenaan 2015, tässä tapauksessa). Nyt jo meillä on ollut Telluride Film Festival, josta on jo muutama vahva mahdollinen Oscar-ehdokas noussut esille. Sekä tietenkin Venice Film Festival, mutta se onkin sitten jo taas ihan eri luku kirjassamme, joten ei siitä sen enempää.

Anyways, tylsästä jankutuksesta itse asiaan.

Elokuviin. Oscareihin!

Miespääosa
Michael Fassbender "Steve Jobs"
Kuten arvata saattaa... miespääosan kategoria on jo nyt tupaten täynnä loistavia roolisuorituksia. Tämä ilmiö toistuu vuodesta toiseen. Miehille annetaan hyviä päärooleja ja naiset jäävät kamppailemaan niistä muutamista naispääosista, joita ehkä miesten rinnalla elokuvissa on. Harva elokuva on sellainen, jossa olisi pelkästään naispääosa, puhumattakaan kahdesta. (Tähänkin tosin löytyy poikkeus tänä vuonna: Carol).

Leonardo DiCaprio "The Revenant"
 • Lähteideni mukaan Leonardo DiCaprio olisi vahvin nimi Oscar-kisassa tällä hetkellä. Hänen tulevasta elokuvasta The Revenant (Birdman-ohjaajan A.G. Inarritun uusin elokuva) povataan suuria asioita ja DiCapriolla on niin suuri "Overdue"-valttikortti etunaan, että luultavasti hän onkin yksi vahvimmista ehdokkaista. Ainakin toivoisin niin, sillä itse kuuluun siihen junaan, joka jo haluaisi saapua asemalle, jossa DiCaprio tunnetaan Oscar-voittajana. (Olin silminnähden pettynyt, kun hän ei Oscaria The Wolf of Wall Streetista saanut, onhan hän lempinäyttelijöitäni)
 • Mutta on katkeransuloista, että DiCaprio olisi voittava vuonna jona moni muukin Oscaria menneisyydessä tavoitellut ja sitä ilman jäänyt voisi voittaa myös:
 • Johnny Depp elokuvassa Black Mass kerää paljon Oscar Buzzia niin sanotulla "comeback"-roolisuorituksellaan, jos sitä sellaiseksi voisi kutsua. Olisi kiva nähdä hänenkin viimein saavan ansaitsemansa kunnia.
 • Jake Gyllenhaal elokuvassa Southpaw (valitettavasti elokuva sai ensi-iltansa melko varhaisessa vaiheessa vuotta, jolloin on hieman kyseenalaista, jaksetaanko elokuvasta olla enää niin innoissaan ensi vuoden alussa, kun äänet pitäisi antaa ja lisäksi itse elokuva ei ole saanut hirveästi kiitosta kriitikoilta, jolloin on taas kyseenalaista, että pystyykö pelkkä roolisuoritus elokuvasta olemaan niin vahva, että se yksinään jaksaisi laukata Oscar-raveihin) Gyllenhaal myös tosiaan ansaitisi jo vähän enemmän kiitosta Oscar-akatemialta, sillä hänellä on VAIN YKSI aiempi ehdokkuus (elokuvasta Brokeback Mountain, vuonna 2005!)
 • Michael Fassbender elokuvassa Steve Jobs. En ehkä itse ole Fassbenderin suurin fani, mutta kunnioitan hänen tiettyjä roolisuorituksiaan todella paljon (hän oli häikäisevä elokuvassa Shame), joten en panisi pahaksi, jos akatemia korvaisi virheensä tänä vuonna siitä, että Fassbender ei Shamesta ehdokkuutta saanut. Voisihan hän voittaakin, mutta eiköhän se aika tälle miehelle vielä tule. Lisäksi minusta tuntuu, että Aaron Sorkin (joka on käsikirjoittanut tämän elokuvan) alkaa väsyttämään kriitikoita, sillä useamman kynän jälkeä lukeneena, olen saanut sellaisen kuvan, että kriitikot eivät enää ole Sorkinin pauloissa niin, mitä he olivat esimerkiksi vuonna 2010 (jolloin Sorkin käsikirjoitti elokuvan The Social Network). Sorkin ilmeisesti toistaa vähän itseään, tekee dialogistaan aina samanlaista (näin olen ymmärtänyt tiettyjen kriitikoiden valittelusta), joten voi olla, että Steve Jobs ei pysty nostattamaan ympärilleen sellaista saippuakuplaa, jollaista Oscar-kisa vaatii, että kupla ei puhkea ennen ensi vuoden helmikuuta. Koska uskokaa minua, kun näistä elokuvista puhutaan ja puhutaan kuusi kuukautta, elokuvat tarvivat ympärilleen kaiken tuen, kaiken markkinoinnin ja kaiken kehun ja kaikki palkinnot aina Golden Globeista People's Choice Awardeihin, jotta Oscar-äänestäjien mielenkiinto pysyisi elokuvassa.
 • Sitten muita vahvoja mahdollisia ehdokkaita:
 • Michael Fassbender (taas) elokuvasta Macbeth
 • Michael Caine elokuvasta Youth
 • Tom Hanks (melko varmasta lyönnistä, nimittäin jälleen Steven Spielberg yhteistyöstä) elokuvasta Bridge of Spies
 • Mark Ruffalo elokuvasta Spotlight
 • DiCaprion, Gyllenhaalin ja Deppin ehkä pahin kilpailija tässä vaiheessa on Eddie Redmayne elokuvasta The Danish Girl. En ole tästä niin hirveän innoissani. Redmayne on ihan ok näyttelijä, mutta ei mielestäni mitenkään erityisen karismaattinen tai mielenkiintoinen ja en uskonut hänen mahdollisuuksiinsa voittaa viime vuonnakaan, joten olisi todella suuri sääli, jos hän varastaisi Oscarin kahdesti joltakulta enemmän ansaitsevalta. Lisäksi pelkään, että vaikka Redmayne olikin viime vuoden roolisuorituksessaan ja varmasti tässä The Danish Girlissakin hyvä, niin nämä roolisuoritukset ovat tälläisiä vahvasti maskeerattuja elämäkertarooleja, jolloin meillä ei OIKEASTI ole tietoa siitä, kuinka hyvä näyttelijä Redmayne niinkuin noin yleisesti on, kun hän piiloutuu puvustuksen ja meikin taakse.

Paras naispääosa
Cate Blanchett "Carol"
Kuten aina, parhaan naispääosan kategoria on mielenkiintoinen. Cate Blanchett on luonnollisesti vahva ehdokas elokuvasta Carol ja voisin kyllä suoda hänelle kolmannenkin Oscarin, vaikka miljoona jos se siihen tulee. xD
Ehkä vähän tylsiä ja itsestäänselviä tänä vuonna on Jennifer Lawrence (jälleen yhdestä David O. Russell-elokuvasta Joy, tosin ei siinä mitään, rakastan heidä yhteistyötään) ja Carey Mulligan tyypillisestä Oscar-kalastus-historiikista Suffragette (en itse todellakaan kuulu Mulliganin suurimpiin ihailijoihin) ja lisäksi britti+historiikki on jo vähän tylsä ja nähty yhdistelmä esimerkiksi viime vuodelta (The Imitation Game ja Theory of Everything). 
Jennifer Lawrence "Joy"
 • Sitten vähän piristävämpää sävyä tämän vuoden Oscar-kahinoihin tulee Lily Tomlinin suunnalta (elokuvasta Grandma, joka vaikuttaa todella upealta!). Olen itse aivan Tomlinin pauloissa (*kröhöm Grace ja Frankie, josta hän on myös Emmy-ehdokkaana tänä vuonna), joten  tämä voisi olla melkoinen vuosi hänelle. Lisäksi hän ei ole voittanut aikaisemmin ja olen aina iloinen, kun joku aikaisemmin voittamaton voittaa.
 • Vielä ei ole naispääosan kategoriassa sen vahvempaa kilpailua käynnissä, tietenkään, kun niitä naispääosia ei ole mitenkään pilvin pimein. Muita nimiä, mitä nyt on nähnyt pyöriteltävän on: Julianne Moore (Freeheld), Blythe Danner (I'll See You In My Dreams), Emily Blunt (Sicario) ja ehkä Brie Larson (elokuvasta Room)
Lily Tomlin "Grandma"
--Sitten tietenkin on mahdollisuuksia...
Helen Mirren, Bryan Cranston "Trumbo"
 •  Angelina Jolie ja Brad Pitt näyttelevät yhdessä elokuvassa By The Sea.
 • Ex Machina sai ensi-iltansa jo aikaa sitten ja sen ympäriltä Oscar Buzz on siis jo laskenut (kuten todettu: ei voi elokuva liian aikaisessa vaiheessa vuotta ilmestyä valkokankaille, sillä siihen laskee se into vuoden loppua kohti ja se jää muiden elokuvien jalkoihin), mutta mielestäni tämä elokuva nimenomaan ansaitsisi ainakin parhaan käsikirjoituksen Oscar-ehdokkuuden, seä Domhnall Gleeson parhaasta miespääosasta sekä ehkä myös Alicia Vikander parhaasta naispääosasta)
 • Everestistä voisi myös Gyllenhaal ja DiCaprio napsaista ehdokkuudet sekä toiveajatteluna Keira Knightley, jolle niin toivoisin jo Oscaria
 • Saa sitä toiveajatella: Trumbo-nimisen elämäkerran näyttelijäkaartia: Bryan Cranstonia, Helen Mirrenia ja Diane Lanea saa minun puolestani myös Oscarit muistaa.
Sivuosat:
Rachel Weisz,,, Jane Fonda,,, Michael Caine - kyll he Oscareita
minun puolestani saisivat saada - ai niin, heillä on jo xD
Siellä ei ole varsinaisesti mitään ennakkosuosikkia. Rooney Mara on melko vahvoilla Carol elokuvan toisesta naispääosasta (jostain syystä dumpattu sivuosakategoriaan, ei ennenkuulumatonta) ja olisi kyllä ihan kiva jos Kate Winsletia nähtäisiin ehdokkaiden joukossa (Steve Jobs), Alicia Vikander on melkeinpä lukko ehdokkaaksi elokuvasta The Danish Girl ja mahdollisia muita nimiä: Jane Fonda (Youth), josta olisi todella ylpeä, Rachel McAdams (Spotlight), voisi voittaa puolestani, Elle Fanning (About Ray), Jessica Chastain (The Martian), Ellen Page (Freeheld)

Kate Winslet on sivuroolissa elokuvassa Steve Jobs
Parhaan miessivuosan kategoria koostuu (kuten aina) lähinnä kehuja saaneiden elokuvien mukana kulkevista roolisuorituksista:
Tom Hardy (The Revenant)
Idris Elba (Beasts of No Nation)
Michael Keaton (Spotlight)
Joel Edgerton (Black Mass)
Benicio Del Toro (Sicario)
Sam Elliott (Grandma, I'll See You In My Dreams)
Ehkä Topher Grace (Truth), josta olisin todella iloinen, Topher on vaarallisen aliarvostettu näyttelijä.

Topher Grace
Mutta nämä sivuosat ovat lähinnä tälläistä nimien pyörittelyä ainakin tässä vaiheessa. Monet näistä elokuvista ovat vielä näkemättömiä ja monet sivuosat ovat vielä täysin putkahtamatta esiin, kun niitä ei oikein osaa odottaa samalla tavalla kuin pääosia (kuten kaksi vuotta sitten kun Lupita Nyong'o putkahti kuin tyhjästä Oscar-keskusteluihin vasta kun elokuvan oli joku nähnytkin)


Että silleen. Kuten näkee, niin voisi saarnata Oscareista ikuisuuksiin, mutta jätän tämän tällä kertaa tähän, mutta varoitan, että lisää on tulossa!4 kommenttia:

 1. Ai että, ihanaa pohdintaa! Tässä tuli itsellekin paljon uusia nimikkeitä korvan taakse laitettavaksi (en halua missata taas kaikkia syksyn Oscar-kuvia). Ja kyllähän ne Oscarit alkaa jo pyöriä mielessä jo tässä vaiheessa vuotta itse kullakin..... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis SE on ihanaa että joku muukin jaksaa näitä Oscar-höpinöitä kuin minä! Olisin ladellut lisääkib niniä pöytään mutta a) niistä tiedetään vielä niin kovin vähän b) en itse ehkä henk. koht. usko esim. Burnt-elokuvan mahdollisuuksiin... Vielä. (tosin leffan traileri näyttää lupaavalta) xD

   Poista
 2. Jee, Oscar-kirjoitusta! :) Tuli tuosta sinun kommentista: "Miehille annetaan hyviä päärooleja ja naiset jäävät kamppailemaan niistä muutamista naispääosista, joita ehkä miesten rinnalla elokuvissa on" mieleen tänään lukemani artikkeli Sandra Bullockin tähdittämästä uutuuselokuvasta "Our Brand is Crisis". Pääosarooli kun oli alunperin suunniteltu George Clooneylle, mutta Sandra sai suostuteltua roolin itselleen. Mikään "naisrooli" kun ei ollut kovinkaan kiehtovasti kirjoitettu. Toivottavasti naisille annettaisiin enemmänkin tällaisia mahdollisuuksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, jee! xD

   Ja juu, totta kai olen itsekin kuullut tuosta elokuvasta, jota en myöskään malta odottaa. Eilen näin sen trailerin ensimmäistä kertaa ja se näyttää upealta! Bullock on kyllä rautaa! ..Ja voisi kyllä hänkin puolestani saada ehdokkuuden, mutta aika tulee näyttämään... Kivaa, että joku muukin odottaa näin innolla tulevia elokuvia xD xD

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...