29 elokuuta 2015

Haywire (Haywire)

Jotkut elokuvat, vaikka kuinka pitäisit niistä, katoavat mielestäsi aika nopeasti. Sitten on niitä, kuten ohjaaja Steven Soderberghin elokuva Contagion / Tartunta, jota huomaan ajattelevan aika useastikin, vaikka olen nähnyt sen vain kerran, monia vuosia sitten. Kunniotan siis miestä paljon. Ei pelkästään Tartunnan, vaan Side Effects, Ocean's Eleven-sarja, Erin Brockovich ja Traffic-elokuvienkin ansiosta. Pidän hänen tyylistään. Hän ei pidä katsojaansa täysin idioottina, vaan uskaltaa luottaa siihen, että jättää filminsä rakenteen katsojan yhteen punottavaksi.

Haywire on siitä hieno toimintatrilleri, että sen pääosassa on nainen. Hän on Gina Carano ja hän on aika kovis. Hienoimmat kohtaukset elokuvassa onkin, kun hän pääsee näyttämään taistelijantaitonsa. On aika uskalias temppu yrittää selvitä naisen kanssa toimintaelokuvasta, sillä niiden pääasiallinen kohdeyleisö on miehet, jotka varmasti samaistuvat paremmin oman sukupuolensa edustajaan. Siksi onkin surullista, että tämä rohkeus on korvattu sillä, että vaikka pääosassa on tosiaan nainen - on hän silti ainoa nainen miltei koko elokuvassa! Ja niitä miehiä sivuosassa onkin sitten roppakaupalla.


En tosin valita näyttelijäkaartista, johon kuuluu sellaisia nimiä, kuten Michael Douglas, Ewan McGregor, Antonio Banderas, Michael Fassbender ja Channing Tatum. Kaikki kuitenkin häviävät kilpailussa Caranoa vastaan. Oikeastaan, parhaimmat kohtaukset elokuvassa ovat Tatumin ja Caranon välillä. Heidän pitäisi tehdä tulevaisuudessa joku elokuva, jossa saavat vielä enemmän ruutuaikaa yhdessä. He näyttävät pirun hyviltä keskenään!

Elokuva on tunnelmaltaan, temmoltaan, juonenkulultaan, yksityiskohdiltaan, dialogiltaan, jopa hahmoiltaan puhdasta Soderberghia. Suosittelen elokuvaa ohjaajan faneille (kuten minulle), ja kaikille, miehille ja naisille, jotka haluavat nähdä elävän todisteen siitä, että toimintaelokuva toimii vähintään yhtä hyvin - ja kyllä, jopa paremmin naispääosalla....=)


2 kommenttia:

 1. Tämä kuuluu niihin ns. isojen nimien toimintaelokuviin joita olen kovasti harkinnut katsottavaksi, mutta yleensä aina hieman petyn siihen, että kun ne nimenomaan ovat isojen tekijöiden tapauksia niin ne ovat aina liian turvallisia valintoja. Mutta Carano vaikuttaa sen verran lupaavalta toimintatähdeltä, että kyllä Haywire pitäisi katsoa.
  Tai no, sehän tuli tässä jokin aika sitten televisiosta ja taisin kanavahypellessäni nähdä ainakin sekunnin verran sitä, että olen jo voiton puolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselle, kun Soderberghin tyyli puree, leffa oli kaikinpuolin mieluisa katsottava. Ymmärrän toki senkin puolen leffayleisöstä, joka ei tälle lämmennyt, sillä paikoin dialogin puute, juonen monimutkaisuus (joka johtuu runsaasta takaumien käytöstä) saattavat käydä pitkästyttäviksi.

   Ja jos Caranon takia leffaa hamuat katsomaan, on minun pakko paljastaa sinulle, että ilmeisesti Caranon ääni on leffaa varten korvattu näyttelijä Laura San Giacomon äänellä. Itse kuulin tästä vasta leffan katsottuani ja ehtisin tämän arvostelunkin rustaamaan, joten olo oli aika petetty. Leffan aikana vielä monesti ihastelin Caranon ääntä, sinisilmäisesti tajuamtta, että eihän se edes ole naikkosen oma ääni!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...