04 heinäkuuta 2015

Crash (Crash)

Paul Haggisin ohjaama Crash voitti vuoden 2005 parhaan elokuvan Oscar-palkinnon. Sen pääosissa on Sandra Bullock, Ryan Phillippe, Michael Pena, Don Cheadle, Thandie Newton, Matt Dillon, Terrence Howard, Brendan Fraser, Ludacris ja Jennifer Esposito.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat Los Angelesiin, jossa eri yhteiskuntaluokkien ja rotujen ihmisten kohtalot törmäävät toisiinsa, aiheuttaen niin tuhoa kuin hyvää.

Crash on kaunis elokuva. Ehkä henkeäsalpaavin, mitä olen nähnyt. Minun taitoni elokuva-arvostelijana eivät edes riitä kuvaamaan niitä elokuvallisia ansioita, joista tämä kokonaisuus muodostuu. Täysin ansaitusti elokuva voitti kaikki Oscarinsa (parhaasta elokuvasta, käsikirjoituksesta ja leikkauksesta). Elokuvan musiikki on täydellisessä sopusoinnussa leikkauksen kanssa, ja kaikki nämä elementit ovat harmoniassa keskenään ja niistä jokaisesta muodostuu upea kokonaisuus. Elokuvaa ei tavallaan kannattele vain yhden näyttelijän läsnäolo tai hyvä käsikirjoitus tai joku sympaaattinen henkilöhahmo. Tämä on minun silmiini täydellinen elokuva.

Siksikin olen niin viehättynyt elokuvaan, koska sen viesti on niin syvällinen. Kuinka ennakkoluulot määrittävät tätä maailmaa ja kuinka sokeita me olemme ilman niitä, kuin myös niiden kanssa. Aihe on siis hankala, mutta elokuva käsittelee sitä mitä hienoimmalla otteella.

Kaikki näyttelijät antavat parastaan. Sandra Bullockin läsnäolo on tietysti elokuvassa kuin elokuvassa upeaa, mutta suurimman vaikutuksen tekee Michael Peña. Hänen näyttelemisensä tuo kyyneleet silmiini. Hän on aito ja samaan aikaan rehellinen. Harva näyttelijä pystyy koskettamaan vain pelkällä läsnäolollaan, sanattomalla viestinnällä, hahmonsa ruummillistamisella, mutta Kate Winsletin lisäksi, Michael Peña on yksi niistä harvoista.
...=)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...