26 kesäkuuta 2015

Orange Is The New Black, 2. tuotantokausi

"Vee"
OITNB:n toinen kausi jatkaa samalla linjalla kuin ensimmäinenkin, vaikkakin [spoiler alert] toisin monessa vaiheessa uhkaillaan pienen katsojan hermoja. Litchfieldissä yhä ollaan ja samat tutut, sympaattiset vangit jatkavat tuomioidensa parissa, kohdaten vankilan arjen kukin omalla tavallaan. Tällä kaudella pakkaa sekoittamaan saapuu kuitenkin myrkyllinen Vee (Lorraine Toussant), joka yrittää nousta vankien epäviralliseksi johtajaksi manipuloimalla ja käyttämällä muita hyväkseen. Erityisesti Vee nousee vastakkain Redia (Kate Mulgrew) keittiötä johtavaa, vaikutusvaltaista naista vastaan.

"Soso"
Toisella kaudella saadaan sarjasta niin paljon enemmän irti kuin ensimmäisellä. Ensimmäisellä kaudella kuluu paljon aikaa hahmojen esittelemiseen ja vankilaoloihin "totuttelemiseen", mutta toisella kaudella moni vangeista on jo tuttuja ja siksi keskinäinen vuorovaikutus pääsee oikeuksiinsa vankien välillä, etenkin kun skismoja vahvistamassa on tämä Vee-hahmo. Ja mikä herkullinen antagonisti hän onkaan. En muista juuri toista yhtä, osuvasti "veemäistä" hahmoa tv:ssä nähneeni.

Piper, sarjan ehkä epävirallinen päähenkilö pidetään loitommalla ja hyvä niin, sillä en usko, että sarjassa on varsinaisesti päähenkilöä. Ensimmäisellä kaudella tajuan vielä sellaisen olemassaolon tarkoituksen. Hän on sellainen, jonka kautta katsoja sysätään tähän maailmaan, mutta näen, että hänet voitaisiin jossain vaiheessa vaikka kirjoittaa sarjasta uloskin (vankilassahan on se juttu, että sieltä päästään tuomiot käristtyään pois, jos ei mokaa liiaan pahasti, mutta se olisi käsikirjoittajalta ehkä vähän väsynyttä monen vuoden jälkeen) jossain vaiheessa, eikä haittaisi yhtään.

Tällä kaudella myös muutama ärsyttävä hahmo sukeltaa esiin. Vankilan vankien tälläisestä counselorista eli neuvonantaja, eräänlainen psykologi, valvoja, Sam Healy on täysi ääliö, jonka toivoisin käsikirjoitettavan sarjasta pois (onneksi kolmoskausi tarjoaa jonkinlaista ratkaisua tähän tutustuttamalla uuden tai siis toisen tälläisen counselorin). Myös täysin turhat Leanne ja Angie-hahmot voitaisiin minun puolestaan häivyttää jonnekin hevonhittoon. Ne ovat tyhmiä, turhanpäiväisiä ja vievät järkyttävän paljon ruutuaikaa joltain oikeasti kiinnostavilta hahmoilta.


"Poussey"Crazy Eyesia esittävä Uzo Aduba voitti osastaan Emmy-palkinnon ja kakkoskaudella hän saakin huomattavasti syvennettyä hahmoaan ja ymmärrän kyllä miksi hänelle kiitosta on annettu. Kolmoskaudella hänen nimi on jopa työnnetty alkuteksteissä jo heti toiseksi. Uusi tulokas Brook Soso (Kimiko Glenn) on myös koomiselta ajoitukseltaan täydellinen. Orange Is The New Black on siis varsin syvällisiä aiheita tulkitsevan draaman lisäksi todella osuvaa komediaa.

"Crazy Eyes"
Toinen kausi on kokonaisvaltaisesti hieno tuotantokausi hienolta tv-sarjalta. Jos tämän kauden katsottuaan ei vielä välitä tästä tv-sarjasta, niin sitten suosittelen jo vaihtamaan (mutta ei vielä sen ensimmäisen kauden ensimmäisen jakson kohdalla, älkää toistako minun virheitäni) tv-sarjaa. Voi olla, että tämä on vain minulle antoisaa tv-viihdettä, sillä pidän tv-sarjoissa nimenomaan hahmojen välisistä suhteista ja "peleistä", "riidoista", "draamasta". Minua ei juuri vähempää voisi kiinnostaa vaikka jotkin NCIS-rikossarjat, joissa päähuomio on niissä rikoksissa. Siksi minä viihdyn niin hyvin tälläisen tv-viihteen parissa, jossa päähuomio on hyvin käsikirjoitetuissa hahmoissa ja heidän välisessä vuorovaikutuksessa sekä siinä tulkinnasta, jonka näyttelijät hahmoistaan antavat. Myös oman sävynsä sarjaan tuo se synkkä pilvi, joka hahmojen päivän jatkuvasti pilaa, eli se, että he ovat vankilassa kärsimässä rangaistusta.

"Lorna"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...