03 helmikuuta 2014

Gravity 3D (Gravity 3D)

Gravity 3D on vuonna 2013 julkaistu sci-fi-trilleri. Sen ohjasi Alfonso Cuaron ja pääosissa on Oscar-voittajat Sandra Bullock ja George Clooney. Alfonso käsikirjoitti elokuvan yhdessä poikansa Jonas Cuaronin kanssa. Elokuva oli ehdolla 10 Oscar-palkintoon mukaan lukien paras elokuva, paras ohjaus, paras naispääosa (Bullock) ja parhaat erikoisefektit, voittaen kuusi Oscar-palkintoa. Elokuva on tuottanut lähemmäs 700 miljoonaa dollaria.
     Gravity kertoo tri. Ryan Stonesta (Bullock), joka on avaruudessa korjaamassa Hubble-avaruusteleskooppia. Hänen kanssaan avaruudessa on veteraaniastronautti Matt Kowalski (Clooney). Samaan aikaan venäläiset räjäyttävät oman satelliittinsa, joka vahingossa synnyttää romupilven, joka kiertää maata kovalla vauhdilla. Aluksi heillä ei ole hätää, mutta pian Houstonista ilmoitetaan pilven osuvankin juuri heihin. Heidän mukanaan ollut kolmas astronautti kuolee heti ja Stone ja Kowalski päätyvät ajelehtimaan avaruuteen. He yrittävät pärjätä vähäisellä happimäärällä ja pienellä polttoaineella ensin kansainväliselle avaruusasemalle ja sieltä jatkaa Kiinan avaruusasemalle, josta pääsisivät kotiin.
     Mitä sanoa elokuvasta Gravity? Ainakin, että ei sitä kannata muuta kuin 3D:nä katsoa. Elokuvan jälkeen minulla yllättäen oli olo, kuin itse olisin ollut avaruudessa. Se painottomuuden tunne on luotu mestarillisella taidolla. Erikoisefektit ja kaikki editoinnit, kuvaus ovat toteutettu täydellisesti. Teknisesti parhain elokuva, mitä minä olen katsonut. Ainakin Gravity on enemmän kuin keskivertoelokuva, sitä ei voi kukaan kieltää. Yritin kuumeisesti etsiä vikoja Gravitystä käveltyäni ulos elokuvateatterista 3D-lasien takaa. En keksinyt. Yhtäkään. Elokuvan on täydellinen. Se koskettaa. Kun elokuva on parhaimmillaan, se on elämys. Vain harvat elokuvat kykenevät tähän. Toki hyvä elokuva voi olla täydellisesti toteutettu ja nautinto sinänsä, mutta siihen tarvitaan jotain enemmän, jotta se kohoaisi ajattomaksi mestariteokseksi. Gravityssä on sitä jotain enemmän. Se on tunnelma ja teema, joka tekee Gravitystä niin hyvän. Tunnelma, joka on luotu uskomattomilla erikoisefekteillä, 3D-tekniikalla, henkeäsalpaavalla ohjauksella ja teemat, joita elokuvassa tutkitaan, kuten toivo ja irti päästäminen sekä eteenpäin astuminen. Olen sanaton.
     Monet kuulemma ovat löytäneet elokuvasta jopa kristillistä symboliikkaa. Itse en havainnut sellaista yhtään. Pikemminkin elokuva oli evolutiivisesti symbolinen. Alfonso Cuaron on ohjannut elokuvan sellaisen antaumuksella, että ei tule kysymykseenkään, etteikö hän olisi yksi kaikkien aikojen upeimmista elokuvaohjaajista. Moni varmasti ajattelee Gravityn olevan pelkkää sci-fiä, pelkkää tehostetta. No se ei ole. Se on niin paljon muuta. Itse juoni on mielestäni mielenkiintoinen. Se on syvällinen ja filosofinen, aito. Se on koskettava. Katsoja on Ryan Stonen saappaissa koko elokuvan. Tätä lähemmäs avaruutta ei ihminen pääse. En siis tiedä miksi se, että elokuvassa on todella hyvä tekninen toteutus olisi jotenkin huono juttu. Tiedän vain, että Gravity täytyy nähdä, ei, kokea, jotta sen voi ymmärtää. Ehkä se on enemmän jopa kuin elokuva.
     Sandra Bullock vetää elokuvaa eteenpäin sellaisella voimalla, että ei ole ennen nähty. Hänen ajoituksensa on täydellinen. Hän on fyysisessä roolissa ja on kaikkea muuta kuin epäuskottava. Hän todella onnistuu roolissa. Uskon, että se on vaativa rooli. Koko elokuva on varmasti ollut vaativa. Siitä kaikki kunnia tekijöille, että ovat pystyneet tämän urakan suorittamaan virheettömästi ja antamaan katsojille kokemuksen. Bullock on myös paljon muuta kuin teknistä ja fyysistä tarkkuutta. Hän saa hahmoon tuskaa, tunnetta, syvyyttä, hän eläytyy rooliin. Hän myös tekee hahmosta persoonallisen, hän on ihminen kaikkinen vikoineen ja omine luonteenpiirteineen. Bullock myös saa muutamiin tärkeisiin kohtauksiin juuri oikean määrän sympatiaa, toivoa, uskottavuutta ja luontevuutta. Voisi jopa sanoa, että Bullock pitää elokuvaa koossa. Bullock on elokuvan pääosa. Kirjaimellisesti.
    Gravity on aistien haaste. Se on tarkan näyttelemisen ja juuri oikean tunnelman kehto. Tekniseltä puolelta elokuva on enemmän kuin elokuva, kokonaisuutena se on elämys. Se koskettaa ja elokuvan tuntee. Siinä ei ole virheitä, vaikka niitä kuinka yrittäisi keksiä. Loppujen lopuksi se on elokuva. Yksi parhaimmista.
10

...=)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...