12 tammikuuta 2014

Rauhantekijä (The Peacemaker)

Rauhantekijä on vuoden 1997 yhdysvaltalainen toimintaelokuva, jonka pääosissa on Oscar-voittajat Nicole Kidman ja George Clooney. Elokuvan ohjasi Mimi Leder, joka oli voittanut aiemmin Emmy-palkinnon Clooneyn tähdittämästä televisio-sarjasta Teho-osasto. Elokuva tuotti yli 100 miljoonaa dollaria.
    Tri Julia Kelly (Kidman) työskentelee Valkoisen talolle ydinvoimaexperttinä ja kun Venäjällä tapahtuu räjähdys, Kellyn ryhmä päättelee sen terroristi-iskuksi ja everstiluutnantti Thomas Devoen (Clooney) avulla, he yrittävät estää mahdollisen seuraavan iskun.
      Olen yrittänyt välttää toimintaelokuvien arvostelemista liiaksi, kuten myös romanttisten komedioiden. Syy on yksinkertainen; ne ovat kaikki toistensa kopioita. Siis romanttiset komediat ovat keskenään samanlaisia ja toimintaelokuvat keskenään. No ei siis ole mikään yllätys todeta, että niin myös Rauhantekijä on kuin toimintaelokuvien oppikirjasta. "Näin teet toimintaelokuvan askel askeleelta". En usko, että yksikään tyypillinen toimintaklisee jää elokuvasta puuttumaan. Luonnollisesti, vaikka saattaisi luulla, että Kidman on pääosassa elokuvassa, hänen hahmonsa vain kiljuu matkustajan penkillä kun Clooneyn karski machomies ohjaa autoa kurvista toiseen. Mikä tekee tilanteesta ehkä vielä pahempaa, tosin eihän se mikään syy ole, mutta ohjaaja on nainen. Miksi hän haluaa laittaa naisen avuttomaan damsel in distress-asemaan? Ai niin, raha.
    Toinen syytös, mikä elokuvasta luonnollisesti voidaan tehdä on Hollywoodimaisuus. Tietenkin amerikkalaiset ovat hyviksiä ja venäläiset pahiksia. Ei millään pahalla ketään kohtaan. Tietty patrioottimaisuus on tosin välttämätöntä amerikkalaisissa toimintaelokuvissa. Hans Zimmer teki elokuvaan soundtrackin, mikä on minusta mielenkiintoista. Koska, yksinkertaisesti katsomalla hänen ansioluetteloaan, jonka nyt listaan: *Rain Man (1988), Driving Miss Daisy (1989), Thelma & Louise (1991), The Lion King (1994), As Good As It Gets (1997), The Thin Red Line (1998), Gladiator (2000), Something's Gotta Give (2003), Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003), Batman Begins (2005), Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest (2006), The Da Vinci Code (2006), The Holiday (2006), Pirates of the Caribbean: At World's End (2007), The Simpsons Movie (2007), The Dark Knight (2008), Inception (2010), Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011), The Dark Knight Rises (2012), Rush (2013), Man of Steel (2013) ja 12 Years a Slave (2013)*, voisi todeta, että hän on yksi Hollywoodin johtavista elokuvasäveltäjistä. Miksi siis hänen musiikkinsa elokuvassa Rauhantekijä, on kliseistä, tylsää ja mielikuvituksetonta? Kun elokuvan pahis on ruudussa, soi taustalla dramaattinen viulumusiikki, kun hyvikset ovat ruudussa soi taustalla kepeä hieman isänmaallissävytteinen musiikki. Kun on menossa kliimaksi, soi taustalla jylhä ja mahtava musiikki...
     Kidmanin ja Clooneyn roolisuorituksista ei ole paljon puhuttavaa. Kidman on hyvä päähenkilö ja ainakin hänen juoksutyylinsä on mieleenpainuvaa. Clooneyn saattaa olla jopa kliseinen ja teennäinen. Itse asiassa koko elokuva on melko teatraalinen ja yliampuva kaiken muun lisäksi. Rauhantekijä astuu samaan ansaan kuin niin moni toimintaelokuva ennen ja jälkeen sen. Melko surkea yritys.

6

...=)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...