27 tammikuuta 2014

Dallas Buyers Club (Dallas Buyers Club)

Jean-Marc Vallee ohjasi vuonna 2013 elokuvan nimeltä Dallas Buyers Club. Dallas Buyers Club kertoo Ron Woodroofista, jota Matthew McConaughey näyttelee, miehestä, joka sairastui AIDSiin ja kärsittyään huonosta lääkkeestä nimeltä AZT, hän löytää itsensä Meksikosta, laittomien lääkkeiden luota, jotka tuntuvat auttavan. Käy ilmi, että AZT:n valmistajat maksavat USA:n elintarvike- ja lääkevirastolle, jotta eivät antaisi minkään muun lääkkeen tulla markkinoille. Ron perustaa Dallasiin Dallas Buyers Club-nimisen järjestön, jossa antaa järjestön jäsenille, AIDSia sairastaville, maahan salakuljettamiaan lääkkeitä. McConaughey sai pääosasta Oscar-ehdokkuuden, kuten myös Jared Leto parhaasta miessivuosasta. Myös elokuva sai Oscar-ehdokkuuden sekä myös käsikirjoitus, meikkaus ja editointi huomioitiin. Upean näyttelijäkaartin täydentää Jennifer Garner ja Steve Zahn.
       Dallas Buyers Club ei ole täydellinen elokuva. Se ei ole parhaan elokuvan Oscar-ehdokkuuden arvoinen. Jean-Marc Valleen kokemattomuus paistaa läpi. Ohjaus on siis lähes tulkoon heikkoa. Elokuvan kuvaus on tekotaiteellista ja köyhää. Elokuvan käsikirjoitus on yksinkertainen - kaikki sivuhahmot ovat auttamattoman mustavalkoisia. Ollakseen niin merkityksellinen elokuva, on merkityksettömyys saanut liikaa jalansijaa. Emme tunne sitä. Tunnemme päähenkilöiden kohtalot - epäreiluuden. Kuitenkin tämä on varsin pientä siihen verrattuna, mihin elokuvalle olisi ollut mahdollisuus. Se ei ota katsojaa tosissaan. Dallas Buyers Club alentuu melkein tv-elokuvan tasolle. Se vain yrittää kosiskella katsojaa ja sokeroi itsensä miellyttääkseen enemmän.
       Elokuva on lyhyt. Vain vajaa kaksi tuntia kuluu nopeasti. Elokuvan rakenne on hyvin mietitty ja saa katsojan sisään elokuvaan. Kaikki näyttelijäsuoritukset ovat loistavia. Matthew McConaughey on sisällä roolissaan ja on fyysisesti tunnistamaton. Hän on omistautunut hahmolleen ja uskoo elokuvan sisältöön. Hänen luoma hahmonkehitys on inspiroivaa ja hahmosta tulee syvällinen, aito, uskottava ja inhimillinen. McConaughey kannattelee elokuvaa ja on kehujen arvoinen. Hän pystyy hyvin näyttelemään vuorovaikutuksessa katsojan kanssa ja osaa pelata korttinsa juuri oikein. Vaikuttavinta roolisuorituksessa on juuri se, miten se johtaa koko elokuvaa. Mikä on yksi kriteeri mitata hyvää roolisuoritusta on miettiä, pystyisikö joku muu näyttelemään osan? McConaugheyn tapauksessa se ei ole niin selvää. Hän suoriutuu osastaan täydellisesti. Hän on virheetön ja tekee lähtemättömän vaikutuksen, eikä ketään muu varmastikaan pystyisi tähän samaan. Kuitenkin minusta tuntuu, että joku muu näyttelijä pystyisi luomaan emotionaalisemman, raaemman roolisuorituksen. Sen sanottuani uskon kyllä, että roolisuoritus on vaikuttava. Etenkin kohtaus ruokakaupassa vakuutti minut McConaugheyn näyttelijänlahjoista.
      Jared Leto on elokuvan parasta antia. Hän varastaa joka kohtauksen. Hän on läsnä. Hän ei vain näyttele, vaan on. Jokainen repliikki istuu hänen suuhunsa ja hän yhtenäistää hahmon ja tekee siitä realistisen. Leto menee niin pitkälle, että saa hahmoonsa niin paljon tunnetta, niin paljon voimaa ja energiaa, että katsoja on häkeltynyt roolisuorituksen upeudesta. Leto on tasapainossa hahmon kanssa ja tuo siihen paljon karismaa. Hän näyttelee niin kasvoillaan, kehollaan, äänellään kuin vuorosanoillaan. Toisin sanoen roolisuoritus on täydellinen. Hän tekee hahmosta elävän. Persoonallisen ja mielenkiintoisen, niin paljon enemmän, mitä käsikirjoitus antaa ilmi. Leto on uskomaton näyttelijä, todella luova, syvällinen ja terävä. Sitä hahmo eniten on; koko ajan tilanteen tasalla, ja se tekee roolisuorituksesta niin poikkeuksellisen hyvän.
       Jennifer Garner on yllättävän hyvä. Häneltä ei ole totuttu näkemään niin syvällistä näyttelemistä, mutta sitä tämä materiaali vaatii ja sen hän tekee. Taas kerran käsikirjoitus antaisi hahmon olla paljon mustavalkoisempi, mutta Garner saa työnettyä siihen persoonaa.
     Dallas Buyers Club on elokuva, joka on kertomisen arvoinen. Se on elokuvan suurin vahvuus ja Jared Leton uskomaton roolisuoritus. Jean-Marc Valleen ohjaus melkein pilaa elokuvan ja aloittelijan omainen käsikirjoitus on heikko. Suosittelen kuitenkin katsomaan elokuvan, sillä se on niin katsojaystävällinen, mikä ei edes välttämättä ole hyvä asia, koska itse olisin halunnut tuntea sitä enemmän.

8
"Neljä tähteä"


...=)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...