23 tammikuuta 2014

Bio: Carey Mulligan

Carey Mulligan (1985, Iso-Britannia) on Lontoossa syntynyt brittinäyttelijä. Oscar-ehdokas, häntä on siteerattu sukupolvensa lahjakkaimmaksi näyttelijäksi ja hänen läpimurto-osansa elokuvassa An Education (2009) sanotaan yhdeksi vuosikymmenen parhaaksi. Ajattomasta eleganssistaan tunnettu vaalea kaunotar aloitti uransa sivuosissa lukuisissa englantilaisissa tuotannoissa, muun muassa elokuva Pride & Prejudice (2005), josta Keira Knightley sai Oscar-ehdokkuuden. Hän jatkoi siitä muun muassa teatteriin ja pieniin sivuosiin kuten Brothers (2009), Natalie Portmanin, Jake Gyllenhaalin ja Tobey Maguiren tähdittämä elokuva. Samana vuonna Mulligan sai kuitenkin myös oman läpimurtoroolinsa Jenny Mellorin roolin, elokuvan An Education (2009), pääosa. Roolistaan Mulligan voitti lukuisia arvostettuja palkintoja kuten BAFTA:n ja oli ehdolla parhaan naispääosan Oscar-palkintoon. Seuraavana vuonna Mulligan näytteli jälleen Knightleyn kanssa, elokuvassa Never Let Me Go, joka perustuu Kazuo Ishiguron samannimiseen romaaniin. Tällä kertaa Mulligan oli kuitenkin myös pääosassa. Hän onnistui jatkamaan menestysputkeaan saatuaan roolin Oliver Stonen legendaarisen elokuvan Wall Street (1987) jatko-osassa Wall Street: Money Never Sleeps, muun muassa Oscar-voittajia Michael Douglasia ja Susan Sarandonia vastapäätä. Vuonna 2011 Mulligan teki taas kriitikoiden ylistämän elokuvan, Drive. Ja samana vuonna sai ylistystä roolistaan elokuvassa Shame, Michael Fassbenderia vastapäätä. Vuonna 2013 Mulligan teki kaksi isoa elokuvaa, toisen todella menestyneen elokuvan The Great Gatsby - Kultahattu, palaten näyttelemään Tobey Maguirea vastapäätä ja kriitikoiden ylistämän indie-elokuvan Inside Llewyn Davis, jossa käytti hyväkseen myös laulajanlahjojaan, kuten oli aikaisemmin tehnyt muun muassa Steve McQueenin ohjaamassa Shame-elokuvassa. Mulligan on naimisissa Mumfor & Sons-yhtyeen laulajan Marcus Mumfordin kanssa.

Carey Mulligan on sukupolvensa ehkä syvällisimmistä näyttelijöistä. Hän pystyy löytämään hahmon sydämen ja paljastamaan sen yleisölle. Hän luo oman tunnelmansa ja hänen silmiinsä eksyy. Hän vastaa hyvin Goslingin näyttelijäntyötä. Mulliganista loistaa ahkeruus, päättäväisyys ja luontevuus. Hän antaa itsevarman vaikutelman ja vakiinnutta itseään monitaitoisena näyttelijänä. Hän näyttelee täydellisen elokuvanäyttelijän elkein. Paljastaa kohtaus kohtaukselta hahmosta jotain uutta, jotain ominaista ja jotain mielenkiintoista. Roolisuoritus on varma.


Trivia:
-On sanonut, että haluaisi tehdä teatterinäytelmän joka vuosi.
-Keira Knightleyn hyvä ystävä.
-Alzheimerin taudin yhdistyksen suurlähettiläs.
-Colin Firthin, Jake Gyllenhaalin ja Sienna Millerin ystävä.
-Henkilökohtainen kommentti: "I love love stories, I love acting in love stories, I like portraying love stories. So I suppose that's the romantic side of me, but I am quite practical."Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...