19 joulukuuta 2013

Frozen - Huurteinen seikkailu (Frozen)

Frozen on vuonna 2013 valmistunut 3D-animaatioelokuva. Elokuva on tuottanut yli 200 miljoonaa dollaria. Elokuvan ääninäyttelijöinä on Kristen Bell ja Idina Menzel.
     Katsoin siis Disney-animaation. En muista, koska viimeksi olisi katsonut animaatioelokuvia saati vielä Disneyn animaatioelokuvaa ja nyt muistinki vielä miksi. Itse elän niin tunteella mukana elokuvissa; se on ainoa tapa, ja vaikka kuinka niissä olisi onnellinen loppu, siis Disney-animaatioissa, aina joko alussa tai keskellä elokuvaa tapahtuu jotain sydäntäsärkevää ja minä en totta puhuen kestä sitä. Sama menee kaikkiin eläin-elokuviin ja elokuviin, joissa on lapset pääosassa. Ehkä se on, koska he ovat niin viattomia. Kuten kaikki aikaisemmat Disney-animaatiot, myös tämä siis teki minut surulliseksi ja ei edes välttämättä hyvällä tavalla surulliseksi, jos sellaista on.
     Elokuva kertoo kahdesta prinsessasta, Elsasta, joka on vanhempi ja siis tuleva perimään kruunun ja Annasta, joka on nuorempi ja elokuvan päähenkilö. Elsalla on taikavoimia, joilla luo jäätä ja talvea. Leikkiessään lapsina Elsa vahingossa satutti voimillaan Annaa ja siksi heidän vanhempansa päättivät pitää heitä erossa toisistaan. Elsa kasvoi uskoen olevansa vaarallinen ja Anna kasvoi tietämättömyydessä siitä, miksi hänen siskonsa pidettiin suljettujen ovien takana. Heidän vanhempansa kuolevat kuitenkin, mutta silti Elsa pysyy piilossa, vahingoittamasta siskoaan. Kun kruunajaispäivä koittaa Elsa ja Anna näkevät taas toisensa, mutta aikuisina. Elsa on rauhallinen ja tyyni, jotta hänen voimansa eivät satuttaisi ketään. Anna taas iloitsee vihdoin vapaudesta ja ensirakkaudesta juuri tapaamaansa prinssi Hansiin. Elsa ei hyväksy liittoa ja pienen selkkauksen jälkeen Elsan voimat karkaavat käsistä ja hän pakenee. Viimein Anna ymmärtää syyn eristäytymiselle ja lähtee hakemaan Elsaa takaisin. Häntä auttaa Kristoff, jolla on poro nimeltä Sven sekä Elsan tietämättään luoma lumiukko Olaf.
      Elokuva sisältää todella paljon lauluja ja "Do you want to build a snowman"-biisi on täyttänyt pääni. Juuri tämän biisin aikana Anna valittaa, miksi hän on erossa sisarestaan ja siis kohta elokuvasta, joka on tämä tyypillinen surullinen-vaihe. En ole ennen arvioinut animaatioita, joten siksi en täysin tiedä mikä asenne minun pitäisi ottaa. Alotetaan toteamalla ilmiselvät: Premissi: Elokuva on lastenelokuva. Johtopäätös: Elokuva on kliseinen. Ymmärrettäväähän se tietenkin on, mutta tavallaan toivoisin, että myös lastenelokuvissa pyrittäisiin puhtaaseen elokuvantekoon, jotta lapsilla olisi käryä, mitä haittaa kliseestä on. Joka tapauksessa, takertumatta liikaa elokuvan kuorrutteisuuteen ja ilmiselvyyteen ja ennalta-arvattavuuteen: pidin elokuvasta erittäin paljon. Musiikki on loistavaa. Upeasti sävelletty ja kaikki biisit ovat suht' meneviä. Joukossa on mukana myös pakolliset tylsät laulut, jotka olisi halunnut skipata yli, mutta se on pieni miinus. Hahmot ovat erittäin sympaattisia; kaikki, jopa päähenkilöt Elsa ja erityisest Anna, kaiken kruunaa tietysti lumiukko Olef, joka haaveilee kesästä ja lämmöstä. Hänen sanoin: "Some people are worth melting for", tämä repliikki sulatti ainakin minun sydämeni.
    Huomasin myös aika paljon vaikutetteita muun muassa Leijonakuninkaasta. Itse pidän eniten Kung Fu Panda-elokuvista ja tavallaan on jopa harmi, että sellaisten elokuvien kuten Shrek, Ice Age ja Autot, jälkeen ollaa Disney-animaatioissa palattu tälläiseen klassiseen satuasetelmaan, jossa (avuttomat) prinsessat pelastetaan (urhean) pojan tai miehen toimesta. Huomioisin kuitenkin, että Frozenissa nämä prinsessat eivät ole täysin avuttomia, vaikka unelmien prinssin suudelmaa tornissa odottavatkin. Loppuratkaisu on kuitenkin tähän hyvä pelastus...
     Ehkä se tekee hyvää välillä katsoa lasten elokuvia ja erityisesti Disneyn animaatioita, koska ne ovat niin viattomia ja lämmittäviä. Frozen on ehdottomasti yksi tämän hetken parhaita animaatioita kertoohan siitä jo sekin, että minä katsoin sen, mutta suosittelen etenkin lapsille, mutta myös vanhemille ja jos joku näiden liudan animatioiden joukosta pitäisi valita, suosittelen Frozenia.

8-

...=)


1 kommentti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...