22 joulukuuta 2013

Bio: Amy Adams

Amy L. Adams (1974, Italia) on amerikkalainen näyttelijä. Läpimurtonsa jälkeen Adams on vakuuttanut koko maailman upeilla näyttelijäntaidoillaan, sädehtivällä karismallaan, lukuisilla palkintoehdokkuuksilla ja lippuluukkukunigattaruutena. Niin Robert De Niro kuin Dustin Hoffman ovat siteeranneet häntä sukupolvensa parhaimmaksi näyttelijäksi.

Vuonna 1999 hän koe-esiintyi elokuvaan nimeltä Drop Dead Gorgeous, jota kuvattiin Minnesotassa ja hän sai roolin. Hänen vastanäyttelijänsä tästä elokuvasta, Kristie Alley, suostutteli Adamsin muuttamaan Los Angelesiin tavoittelemaan näyttelijän uraa. Hän teki muutamia rooleja siellä täällä, kunnes hänet valittiin Brenda Strongin rooliin Steven Spielbergin elokuvaan Catch Me If You Can (2002), Leonardo DiCapriota vastapäätä. Vaikka elokuva oli menestys niin yleisön ja kriitikoidenkin kannalta, siitä ei muodostunut Adamsille hänen toivomaa läpimurtoa. Hänen täytyi vielä odottaa muutama vuosi, kunnes sai osan independent-elokuvassa Junebug (2005). Junebugin myötä Adamsin asema näyttelijänä parani ja hän oli viimein saavuttanut läpimurtonsa suuremman luokan elokuviin. Seuraavaksi Adams esiintyi rooleissa elokuvissa kuten Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby (2006) sekä Enchanted (2007). Samana vuonna hän näytteli Philip Seymour Hoffmanin, Tom Hanksin ja Julia Robertsin kanssa elokuvassa Charlie Wilson's War (2007) ja seuraavana vuonna Frances McDormandin kanssa kevyessä komediassa Miss Pettigrew Lives for
 a Day (2008).

Hän sai vuonna 2008 myös uransa toisen Oscar-ehdokkuuden jälleen Philip Seymour Hoffmania vastapäätä elokuvassa Doubt - Epäilys (2008). Kolmannen Oscar-ehdokkuutensa hän sai David O. Russelin elokuvasta The Fighter (2010). Sivuosa jälleen Philip Seymour Hoffmania vastapäätä elokuvassa The Master (2012) toi neljännen ehdokkuuden. Hän näytteli myös Clint Eastwoodin elokuvassa Trouble with the Curve (2012) Justin Timberlaken kanssa sekä teki pienen osan elokuvaan On the Road (2012), joka kertoi Beat-sukupolvesta 50-luvulla. Vuosi 2013 on Adamsin uran loistokkaimpia vuosia elokuvilla Her (2013), jättimenestys Man of Steel (2013) American Hustle (2013), joka nousi Adamsin uran luultavasti suurimmaksi hitiksi. Hän sai paljon kehuja myös Tim Burtonin elokuvasta Big Eyes (2015) ja vuonna 2016 vakuutti kahdessa ylistyselokuvassa Nocturnal Animals (2016) ja Arrival (2016).

Kaiken kaikkiaan Adams on murtanut lukuisia muureja, raivatessaan tietään Hollywoodin huipulle. Hän on kerta toisensa jälkeen todistanut, että puhtaalla näyttelijäntaidolla voi pitää yllä pitkäkestoista uraa Hollywoodissa ja houkutella yleisöä lippuluukuille. Adams on haluttu yhteistyökumppani ja hän onkin työskennellyt lukuisten näyttelijöiden kanssa uudelleen ja uudelleen, etupäässä Philip Seymour Hoffman ja sellaiset lahjakkuudet kuten Christian Bale, Jeremy Renner ja Meryl Streep.

 Amy Adams on yhtälailla tulessa kuin Bale. Hän ei pelkästään raaputa pintaa niin kuin Leo vaan kaivaa hahmon sisimmän auki ja paljastaa sen katsojille. Hän kuvaa naisen, joka on inhmillinen, kuitenkin elämän kovettama ja aidosti rakastunut. Adamsin roolisuorituksesta näkee koko hahmon menneisyyden, tulevaisuuden toiveet ja nykyhetken olotila. Se on jo liian lähellä täydellisyyttä.

Trivia: 
-Tapasi poikaystävänsä miehensä ja tyttärensä isän Darren Le Gallon vuonna 2001 näyttelemistunnilla
-Ansiot: 8 miljoonaa dollaria
-Yksi People lehden 100 maailman kauneimmasta naisesta (2008)
-Klaustrofobinen
-Pitää karaokesta
-Hänen lempielokuviaan on Tuulen Viemää (1939), Ihmemaa Oz (1939), Vertigo (1958), Rita Hayworth-Avain pakoon (1994) ja Paulie-puhuva papukaija (1998)
-Anne Hathawayn ja Emily Bluntin hyvä ystävä
-Meryl Streep opetti hänet kutomaan
-Henkilökohtainen kommentti: "I had an existential crisis at the Oscars, sitting next to Sean Penn and Meryl Streep, and being like, 'What am I doing here? I don't belong here'. I felt like it could all be taken away."
Peggy Dodd elokuvassa The Master
Amy elokuvassa Her
Anna Brady elokuvassa Leap Year
Delysia Lafosse elokuvassa Miss Pettigrew Lives for a Day
Sydney Prosser elokuvassa American Hustle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...