03 toukokuuta 2013

Kohtalokas syrjähyppy (Unfaithful)

Kohtalokas syrjähyppy on vuonna 2002 valmistunut draamaelokuva. Sen ohjasi Adrian Lyne ja sen pääosissa on Diane Lane ja Richard Gere. Sivuosassa on Olivier Martinez. Elokuva tuotti yli 119 miljoonaa dollaria. Elokuva jakoi kriitikoiden mielipiteet, kuitenkin Diane Lanen roolisuoritusta ylistettiin ja hän sai Oscar-ehdokkuuden parhaasta naispääosasta.

   Kohtalokas syrjähyppy kertoo Ed ja Connie Sumnerista ja heidän pojastaan, Charliesta. He ovat onnellisia, mutta kuitenkin Connie aloittaa suhteen kadulla törmäämäänsä mieheen, Paul Marteliin. Salaperäinen ja eksoottinen Paul on kirjojen välittäjä ja hänen majoittamansa suuri kaupunkiasunto on täynnä kirjoja. Connien aviomies huomaa heti muutoksen Conniessa ja lopulta päätyy palkkaamaan yksityisetsivän varjostamaan Connieta. Etsivä saa kuvia Conniesta ja Paulista ja Ed tietää totuuden, varmasti...

    Kohtalokas syrjähyppy on mielenkiintoinen elokuva. Sen juuret ovat hyvin vahvat ja elokuva itsessäänkin perustuu hyvin niiden päälle. Visuaalinen kohteenhaku on täysin omaaluokkaa ja Adrian Lyne on selvästi itseensä luottava ohjaaja. Hän perustaa selvästi koko elokuvan painon näyttelijöiden niskoille. Diane Lane ei edes ohjausta tarvitse ja Lyne pystyy repimään kaiken mahdollisen Richard Gerestä irti. Itse elokuva on piristävä fuusio Hollywoodia ja tietynlaista taide-elokuvaa. Virheettömäksi en sitä kutsuisi, mutta elokuva on sellainen, josta haluaa pitää.

    Juoni itsessään on hyvin kompakti, kontekstinen, hyytävä, jännittävä, miellyttävä. Elokuva on hyvin vahvasti näyttelijöiden ja ohjaajan yhteistyötä ja toimii paremmin kuin hyvin. Katsoja istuu sormet suussa katsoen Connien elämää. Elokuva on hyvin kaunis, mutta kuitenkin sopivan viihdyttävä. Elokuva on kuin tehty hyville näyttelijäsuorituksille ja sen sijaan, että turvautuisi jo valmiiksi luotuihin ratkaisuihin, se pyrkii etsimään omaa tietään. Sen sävy istuu katsojan mieleen kuin nyrkki silmään. Jos ei muuta, niin ainakin se on hyvä yritys. Tietyt kliseiset "hollwyoodimaiset" kiinnekohdat laskevat vähän elokuvan tasoa, mutta silti elokuva vakuuttaa turvautumalla juuri oikeisiin tukipilareihin.

    Diane Lane. Hän on likimain täydellinen. Hän ei edes tarvitse ohjausta, ei tukea muilta näyttelijöiltä, hän täysin johtaa koko elokuvan sen hyvyyteen. Hän näyttelee koko kehollaan ja käyttää häikäilemättömästi tätä hyväkseen. Hän omaksuu Connien roolin ja onnistuu muuttamaan ehkä hieman kliseisetkin kohtaukset täydeksi kullaksi. Lane todistaa näyttelijäntaitonsa maailmalle ja myös luo todella paljon uutta ja menee sinne, minne kukaan ei ole aiemmin mennyt. Hän on koko elokuvan selkäranka. Elokuva on hänen oma taidonnäytteensä ja ilman häntä se olisi täysi katastrofi. Peter Hall sanoi, että ollakseen elokuvanäyttelijä täytyy kohtaus kohtaukselta rakentaa hahmoa, ei pidä paljastaa koko hahmoa yhdessä kohtauksessa vaan vasta elokuvan loputtua katsojalle muodustuu kaikista kohtauksista hahmosta yhtenäinen kuva. Diane Lane onnistuu tasaisesti jokaiseen kohtaukseen lataamaan yhtä paljon karismaa, jännitystä ja psyykettä. On kuin Connie heräisi eloon. Niin uskottava Diane Lanen roolisuoritus on.
    Gere tukee parhaansa mukaan Lanen roolisuoritusta, mutta jää täysin tämän varjoon. Gere on kykenevä hyvinkin monipuolisiin rooleihin eikä missään nimessä ole huono. Hän luo hahmolleen omatunnon ja inhimillisyyden varmalla, kokeneella tyylillään ja persoonallistaa huomattavasti Ediä. Hän edesauttaa suuresti kahden päätähden kemioiden kohtaamista valkokankaalla ja yhdessä he ovatkin parhaimmillaan. Myös Olivier Martinez yltää Geren tasolle. Hän ei edes paljon näyttele vaan itsevarmuudella luo kohtaukseen hallinnan tunteen. Hän selvästi sisäistää hahmonsa ja ymmärtää tämän. Koko kolmikko ymmärtää myös toisensa ja saavat elokuvaan erittäin hienovaraisen virtauksen.

...=)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...