04 toukokuuta 2013

Cast Away-tuuliajolla (Cast Away)

Cast Away on yhdysvaltalainen draamaelokuva vuodelta 2000. Sen ohjasi Robert Zemeckis ja sen pääosassa on Tom Hanks ja lentopallo. Sivuosassa Helen Hunt. Hanks oli ehdolla parhaan miespääosan Oscar-palkintoon roolistaan Chuck Nolandina. Elokuva tuotti yli 400 miljoonaa dollaria.
   Cast Away-tuuliajolla kertoo Chuck Nolandista FedExin työntekijänä, joka matkaa ympäri maailmaa. Hän seurustelee Kelly Frearsin kanssa ja kesken joulun vieton Chuck kutsutaan ratkomaan ongelma Malesiaan. Lentokone ajaa päin myrksyä ja törmää Tyyneenmereen. Chuck on ainoa koneesta selvinnyt ja hän ajautuu autiolle saarelle, mukanaan vain koneesta tulleet FedEx paketit, joista yhdessä on Wilson merkkinen lentopallo. Kaikki muut paketit Chuck käyttää selviämiseensä ja avaa ne, paitsi yhden.
    Cast Away on hyvin seikkaílullinen elokuva. Se kertoo hyvin Robinson Crusoe-maisen tarinan. Zemeckis on todella hyvä ohjaaja, eikä jätä virheitä. Itse elokuva on erittäin mielenkiintoinen. Se ei ole pelkkä selviytymistarina, vaan se tutkii myös ihmisen psyykettä, tässä tapauksessa äärioloissa. Noland viettää viettää vuosia yksin saarellaan ja luo syvän kiintymyssuhteen lentopallon kanssa. Hän pyrkii estämään tällä hulluksi tulemisen. Mikä elokuvassa hämmästyttää on, että katsoja itsekin kiintyy syvästi Wilsoniin, lentopalloon.
    Tom Hanks on koko elokuva. Elokuvassa ei juuri muita näyttelijöitä ole kuin Tom Hanks, hän ei voi turvautua muihin näyttelijöihin, vaan rakentaa itse, varsin onnistuneesti upean persoonan, joka on sekä fyysisesti, että henkisesti riekaleina saarella oltuaan. Elokuva olisi helposti tylsä ja epämiellyttävä, kun kyseessä on vain yhden miehen elämä saarella. Tom Hanks kuitenkin omistaa elokuvan. Hän tekee virheetöntä työtä ja yhden parhaimmista rooleistaan. Hänen karismansa, älykkyytensä ja hiotut näyttelijäntaitonsa ja hänen omistautumisensa taso tekevät elokuvasta kultaisen klassikon. Zemeckis on myös tuttu ohjaaja Hanksille ja heidän moitteeton yhteistyö ei petä.
    Cast Away on mielenkiintoinen elokuva. Se hirvittää ja samalla koukuttaa katsojan. Katsojan mieli vaihtuu suuntaan jos toiseenkin elokuvan aikana ja lopulta katsoja jää sanattomaksi. Ja niin suuri on elokuva voima. Elokuva on parhaimmillaan kun katsoja ei voi lakata ajattelemasta henkilöitä, tässä tapauksessa lentopalloa, mikä tekee elokuvasta poikkeuksellisen taitavasti rakennetun ja tehdyn. Upea, ensiluokkainen ja eeppinen elokuva, seikkailusta, jota ketään ei haluaisi kokea. Miinus puolia elokuvasta olisi luultavasti helppo kalastaa, itselle esimerkiksi varsin epämiellyttävä valaistus ja turhan dokumenttimainen kameran käyttö, mutta elokuva on tehty intohimolla ja se paistaa läpi.

8
...=)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...