12 huhtikuuta 2013

Young Adult (Young Adult)

...on vuonna 2011 valmistunut draamakomedia. Sen ohjasi Oscar-ehdokas Jason Reitman, käsikirjoitti Oscar-voittaja Diablo Cody ja sitä tähditti Oscar-voittaja Charlize Theron. Muita näyttelijöitä elokuvassa oli Patrick Stewart ja Patton Oswalt.
   Young Adult kertoo 37-vuotiaasta Mavis Garysta (Charlize Theron), joka on teinikirjasarjan toinen, vähemmän tunnettu kirjoittaja. Hän on eronnut ja asuu nyt koiransa kanssa Minneapoliksessa. Hän saa kutsun entisen lukioaikaisen poikaystävänsä, Buddy Sladen (Patrick Stewart) lapsen ristiäisiin ja lähtee takaisin vanhaan kotikaupunkiinsa Mercuryyn, valloittaakseen takaisin Buddyn. Hän ystävystyy Mercuryssa tuskin muistamaansa Matt Freehaufiin (Patton Oswalt), joka oli hylkiö lukiossa. He oppivat nopeasti toisistaan ja alkavat myös ymmärtää toisiaan. Vaikka Matt neuvoo Mavisia olemaan yrittämättä saada Buddyn takaisin, hän yrittää viimeiseen asti. Mavis on kuten otsikko kertoo, vielä kypsymätön teini. Hän on jämähtänyt paikalleen "lukiominään". Aikuisuuteen kuuluu vastuun ottaminen omista teoistaan ja Mavis tekee kaikkea muuta kuin sitä. Elokuva on löytänyt mielenkiintoisen näkökulman aiheeseen. Loppuratkaisu on loistava. Katsojan täytyy itse ymmärtää Mavisin tila ja tätä edesauttaa Charlize Theronin henkeä salpaava roolisuoritus.
   Young Adult... Älä tuomitse kirjaa kansien perusteella, kuten sanotaan. Young Adultin ensivaikutelma saattaa olla "romanttinen hömppä" tai "hyvänmielen komedia". Kuitenkin Young Adult on syvällinen, koskettava, mielenkiintoinen draama, höystettynä mukavalla huumorilla, jos niin voi sanoa. Diablo Codylla on mielenkiintoinen taito luoda omanlainen elokuva, käsikirjoitus. Hän kykenee todella mielenkiintoiseen draaman kaareen ja rikkaaseen dialogiin. Ei syyttä hän voittanut Oscaria parhaasta käsikirjoituksesta vuonna 2007 elokuvasta Juno. Mielestäni, Young Adult yltää vielä pidemmälle mitä Juno, aikoinaan.
   Jason Reitman on hyvä ohjaaja. Hän osoitti taitonsa upealla elokuvalla Up in the Air ja jatkaa taitavaa työtä Young Adultilla. Hän ohjasi myös Codyn aikaisemman käsikirjoituksen, Junon, elokuvaversion, joten Codyn käsikirjoituksen työstäminen oli varmasti helppoa, mukavaa ja luovaa aikaa. He käyvät, kieltämättä, hyvin yhteen.
   Charlize Theron. Ehdottomasti yksi parhaimista sukupolvensa näyttelijöistä. Uskomaton energia valkokankaalla kyydittää Theronin näyttelijäntaidot huippuunsa. Hän on omaa luokkaansa. On täysi vääryys, ettei hän saanut Oscar-ehdokkuutta Young Adultista, saati sitten voittanut. Mavis Garyna hän osaa virheittä yhdistää oikean elämän ja valkokankaan näkökohdat. Hän uhraa rajoja luomalla Mavisista niin tarkan, että se muistuttaa ylitäydellisyyttä. Hänen ajoituksensa ja roolisuorituksen upeat fyysiset aksentit, jotka hän pystyy luomaan. Ja nyt en puhu englanninkielen aksenteista tai murteista. Theron on elokuva. Elokuva ei toimisi ilman häntä ja vaikka joistain rooleista voidaan sanoa, ettei voisi kuvitella kenenkään muun esittävän roolia, Mavis Garyn roolista niin voisi sanoa. Täysin uusi kysymys onkin, esittäisikö kukaan häntä yhtä hyvin?
   Young Adult on loistava elokuva. Täysin aliarvioitu. Se toimii kuin rasvattu koneisto, jonka kaikki hammaspyörät ovat täydellisessä harmoniassa. Theron toimii koko elokuvan akselina, kun Diablo Codyn käsikirjoitus on itse näyttötaulu ja Jason Reitman kaiken koossa pitävät ruuvit.
9 1/2


...=)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...