08 huhtikuuta 2013

The Artist (The Artist)

The Artist on vuonna 2011 valmistunut romanttinen komedia. Sen pääosissa on Jean Dujardin ja Berenice Bejo. Sen ohjasi Michel Hazanavicius, joka voitti Oscarin parhaasta ohjauksesta. Myös Dujardin voitti Oscarin, parhaasta miespääosasta ja elokuva voitti parhaan elokuvan Oscarin. Bejo oli ehdolla parhaan naissivuosan Oscariin, mutta hävisi Octavia Spencerille, elokuvasta Piiat.
   The Artist kertoo George Valentinista, mykkäelokuvien tähdestä 1920 ja 1930 lukujen vaihteessa. Hän on suuri tähti elokuvien ollessa mykkiä ja kun elokuviin tulee ääni, hänet unohdetaan. Sen sijaan hänen suuri fani, Peppy Miller nousee suureksi tähdeksi. Valentin oli aiemmin piirtänyt Peppylle kauneuspilkun, josta tuli Peppyn tavaramerkki. Miller on yhä rakastunut Valentiniin. Valentin ajautuu kuitenkin epätoivoon ja yrittää itsemurhaa.
   Mikä on erikoista tässä elokuvassa on, että se on mustavalkoinen sekä mykkä. Se on viimeisin mykkä ja mustavalkoinen elokuva, joka on voittanut parhaan elokuvan Oscarin. The Artistin juoniselosteesta ei saa kovin pitkään ilman, että selostaisi kaikki juonen yksityiskohdat, mutta en pidä liikojen yksityiskohtien paljastamisesta juonesta.
   The Artist on upea elokuva. Se saattaa vaikuttaa tylsältä draamalta, joka on vielä mustavalkoinen ja mykkä, mutta tilanne on kaukana siitä. Elokuva on huumoririkas ja jopa musikaalinen. The Artist on tehty intohimolla ja omistautumisella. Sen takana on hieno tiimi. Upea ohjaaja ja näyttelijät. Hazanavicius käsikirjoitti elokuvan itse. Joten hän oli paljon lähempänä projektia, mukana huomattavasti henkilökohtaisemmin. Hän onkin ohjannut elokuvan hienosti. Siitä huokaa entisaikojen glamour ja nostalgia. Täysin Oscarin arvoinen.
   Jean Dujardin on loistava George Valentinina. Hän tekee niin ikonisen roolin, joka on verrattavissa vaikka Rita Hayworthin Gildaan tai Audrey Hepburnin Holly Golightlyyn tai Sylvester Stallonen Rockyyn tai Humphrey Bogartin Rick Bainesiin... Hän luo hyvin sympaattisen hahmon ja onnistuu hyvin näyttelemään ilman dialogia. Syvyys ja mielenkiinnon ylläpito ovat Dujardinin vahvuuksia.
   Berenice Bejo sai Oscar-ehdokkuuden sivuosasta, vaikka pääosahan se selvästi oli. Bejo on mielestäni vielä parempi kuin Dujardin. Kohtaus, jossa hän halaa Valentinin takkia, on klassikko, ikimuistoinen ja virheetön. On hieman väärin, että Spencer voitti parhaan naissivuosan Oscarin, Bejon sijaan...
   The Artist on erilainen, rohkea, onnistunut elokuva. Se palauttaa katsojan rakkauden elokuviin ja ohjaa mielen sinne, mistä elokuvan teko alunperin lähtikin. Se on selvästi ohjannut tilaa samankaltaisille elokuville ja arvostetulle elokuvanteolle. Elokuva on elokuvan merkkipaalu, voiko suurempaa kunnianosoitusta olla? Jopa koira on loistava!


8+

...=)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...